Kahraman TV
2024-04-06 20:15:46

SAKLI YÜZLER BOSNA

İdris SAİD

hasan.ciftcioglu@outlook.com 06 Nisan 2024, 20:15

Sevgili sinema severler, bundan tam 32 yıl önce 6 Nisan 1992’de Bosna savaşı başladı. Avrupa’nın göbeğinde, Sırplar tarafından müslüman oldukları için “Türk” olarak anılan Boşnak’lara yönelik bir soykırım, tam üç buçuk yıl boyunca seyredildi. Tıpkı bugün Gazze’de ve Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımın seyredildigi gibi. Bu soykırımlarda hayatını kaybedip şehit olanlara bir kez daha rahmet, kalanlara sıhhat ve selamet temenni ediyorum.

Bugüne değin Bosna savaşı ile ilgili filmler yapıldı. İşte bugün o filmlerden birisi olan “Saklı Yüzler Bosna” filmi üzerinde duracağız. Film, yazar yönetmen ve oyuncu Gökhan TUNALIGİL’in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmış. Filmin yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu da Gökhan ve Hakan TUNALIGİL kardeşler üstlenmişler. Tunalıgil’ler Balkan muhaciri bir ailenin evladıdır. TUNALIGİL kardeşler filmin çekimini üstlenmiş ve sinemaya çok kıymetli bir eser bırakmışlar. Bu iki cesur yüreği, tarihe ayna olacak böylesine kıymetli bir eseri ortaya koydukları için yürekten tebrik ediyorum.

Saklı Yüzler Bosna filmi, Bosna savaşında yaşanan ve gizli kalmış acılar üzerinden, hem yaşananları gün yüzüne çıkartma hem de soykırımı unutturmama adına çekilmiş bir aksiyon filmidir. Filmin her sahnesi ayrı bir acı ve heyecan içinde geçerken, aksiyonun dur durak bilmediği karelerle dolu. Filmle alakalı ufak bir bilgi ile değerlendirmelerimizi nihayete erdirelim. Film, yaşanan acıları her yönden yaşamış Boşnak ordusu mensuplarından bir ekibin tekrar inisiyatif alarak, bu acıları yaşatanara hesabını sormayı anlatıyor. Filmle ilgili anlatılacak fevkalâde onca bahis var ki, ön bilgi vererek filmin heyecanını kaçırmak istemiyorum. O yüzden filmle alakalı bu kadar bilgi ile iktifa edeceğim.

Saklı Yüzler Bosna filminin akabinde aynı ekip, Saklı Yüzler Kosova ile de beyaz perdede yerini alacağının müjdesini verdiler. TUNALIGİL kardeşlerin sinema yolunda bahtlarının açık olsun diliyorum. Bosna, Doğu Türkistan ve Gazze’de yaşanan soykırımı lanetliyor, şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.