Kahraman TV
2022-03-10 10:45:44

KAPIDAKİ DÜŞMAN

İdris SAİD

hasan.ciftcioglu@outlook.com 10 Mart 2022, 10:45

Kahraman TV’nin sevgili okurları, ülkemizin güneyinde uzun süredir devam eden bir Suriye savaşı var. Takriben 1 haftadır ülkemizin kuzeyinde de bir savaş başladı. Evet Rusya-Ukrayna savaşı. Evvela bütün savaşları tel’in ederek, bir an önce barışın tesis edilmesini canı yürekten temenni ediyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı bir kez daha bize modern! Batı dünyasının ikiyüzlü olduğunu, İnsanları ayrımlara tabi tuttuklarını gösterdi. Sadece kendi çıkarlarını gözeten Batı dünyasının kendi kininde boğulması kaçınılmazdır. Bu savaş nedeniyle bu haftaki filmimiz Alman-Rus savaşını ele alan KAPIDAKİ DÜŞMAN filmi olacaktır.

Kapıdaki Düşman filmi 2001 yılında gösterime girdi. Filmin yönetmeni Jean-Jacques Annaud’tur. Filmin adı William CRAİG’in aynı adlı romanından alınmıştır. Oyuncu kadrosu Jude LAW(Vasili Zaytsev), Ed HARRİS(Erwin KÖNİG) ve Rachel WEİSZ(Tanya) gibi kalitesini ortaya koymuş yıldızlardan oluşmaktadır.

Film 1942 yılında geçmektedir. İkinci dünya savaşı sırasında Alman Nazi kuvvetleri tarafından Rusyanın önemli kentlerinden Stallingrad(Rusya) kuşatma altındadır. Avrupa’nın dört bir yanına saldırıya geçmiş, her tarafa cehennemi yaşatmış olan Alman Naziler, Stallingradı aldıkları takdirde tüm Rusyanın işgalini kolaylaştıracaklardır. Teknik ve maddi güç anlamında her şey Alman Nazilerin tarafındadır. Böylesine büyük bir savaşın ortasında savaşın kaderini yoksul ama cesur insanların belirlediğini bir kez daha müşahede ediyoruz.

Kapıdaki Düşman filminde biri acemi, genç Rus (Vasili Zaytsev) diğeri Alman ve tecrübeli iki keskin nişancının arasındaki ölüm-kalım mücadelesi çerçevesinde yaşanan aşklar, dostluklar, ihanetler ve özgürlük mücadelesi ele alınmaktadır. Kendisini ülkesinin kurtuluşuna adamış bir avuç köylünün ve şehirlinin birlikte verdiği özgürlük mücadelesinde, sınıf farklılıklarının, savaş gibi her şeyi eşitleyen bir ortamda bile ortaya çıktığını, bunu kişisel ihtiraslarımız için lehimize kullanmaya çalıştığımızı görüyoruz. Savaşın nihayetinde ancak samimiyetin, özverinin ve ülkesi için kendinden vazgeçenlerin kazandığını bu filmde de sevinerek seyrediyoruz.

Rus vatandaşlarının, Ukrayna ile olan savaşlarında bir kez daha bu filmi seyredip Ukrayna’ya yaşattıklarından dolayı kendilerini hesaba çekmelerini temenni ediyorum.

İdris Said.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.