Kahraman TV
2022-02-11 13:15:16

SAHİBİNİ ARAYAN MADALYA

İdris SAİD

hasan.ciftcioglu@outlook.com 11 Şubat 2022, 13:15

Sahibini Arayan Madalya, Türk Diyanet Vakfı tarafından kültür hizmeti olarak 1989 yılında gösterime girmiştir. Filmin senaristi usta yazar Tarık Buğra'dır. Filmin oyuncuları, adeta Yeşilçam'ın yıldızlar geçidi diyebileceğimiz türden nam sahibi oyunculardır. Bulut Aras, Halil Ergün, Baykal Saran, Ulvi Alacakaptan bu kıymetli Türk oyunculardan bazılarıdır.

Film 1.dunya savaşı sonrası, yenilmemiş fakat müttefikleri yenildiği için şartları kabul etmek zorunda kalmış olan Osmanlı Devleti'nin 1919 ve 1920'li yıllarını anlatmaktadır. Osmanlı Devleti, itilaf devletleri tarafından bölge bölge işgale açık hale getirilmiş, kendi aralarında paylaşılmıştı. Maraş, evvela İngiliz sonra Fransız'a peşkeş çekilmişti. Sahibini Arayan Madalya filmi de Fransızları Maraş'tan kovup İstiklal Harbine giden yolun hangi çetin şartlarda oluştuğunu seyirciye en etkili bir şekilde ortaya koymaktadır. Güya 1894'ün intikamını almak ve Büyük! Ermeni Prensliğini kurmak isteyen Osmanlı Ermenilerinin, Fransızların askeri gücünü arkalarına alarak Maraşta yaptıkları katliamları beyaz perde vesileyle bu filmde görmek ve göstermek gerçek bir kültür hizmetidir. Ermenilerin ve Fransızların, Müslüman Türk milletini yok etmek için her şeyi mübah gördüklerine, çocuk yaşlı kadın demeden her şeyi öldürdüklerine şahit oluyoruz.

Tam bir esaret halinde yaşarken, esareti zül kabul eden aziz Müslüman Türk milletinin bunu kabul etmediğini, hürriyet için canından, malından ve şehrinden vazgeçtiğini, hürriyeti elde edene değin; manen tam bir iman gücü içinde olduğunu, madden gerekli olan teçhizatı imkânsızlık içerisinde temin ettiğini Sahibini Arayan Madalya filmi vesilesiyle görüyoruz. Aziz Müslüman Türk milletinin namusuna, bayrağına, toprağına göz dikenin akıbetinin ne olacağını tüm dünya bu filmi seyrederek ders almalı. Milli mücadelenin ateşini fitilleyen Maraş çetelerinin başında manevi Alperen Ali Sezai Efendiyi, silahlı kuvvetlerin başında ise Arslan Beyi görmekteyiz. Adı sanı unutulmuş ya da yaşatılan yüzlerce Maraşlı kahramanımızın verdiği mücadele neticesinde Maraş’a "Kahraman" unvanı verilmiştir. 1925 yılında henüz Cumhuriyet'in başlarında bu milli mücadeleye katılan kişilerden birisine Büyük Millet Meclisi tarafından madalya verilecektir. Bunun için şehrin ileri gelenlerinden bir isim verilmesi istenir. O günleri gören Maraşlı kahramanlar bunun bir kişiye değil şehrin tamamına verilmesi gerektiğine karar verirler. Bu vesileyle Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası verilir.

Sahibini Arayan Madalya filminin böylesine önemli bilgileri gençlerimize aktarmak gibi ulvi bir vazifesi var. Emeği geçen her bir ferdi de kahraman olarak kabul edip bağrımıza basmamız gerekir. Bu film belki Cannes'da gösterime girmedi lakin milletimizin sinesinde en ulvi ve azim taltifi aldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bu filmi Onikişubat kültür haftası etkinliklerinde hem Necip Fazıl Kısakürek kültür merkezinde hem de Mehmet Akif Ersoy kültür merkezinde gösterime almasını tavsiye ederiz. Ortaokul ve lise talebelerine özel gösterim seansları ayarlanmalı.

Allah'ım! Kahramanmaraşlıyı bir daha destan yazmak zorunda bırakma.(Amin)

İdris SAİD

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.