Kahraman TV
2021-12-03 09:43:03

HER ÇOCUK ÖZELDİR

İdris SAİD

hasan.ciftcioglu@outlook.com 03 Aralık 2021, 09:43

Bugün 3 Aralık Dünya Özel Gereksinimli Bireyler Farkındalık Günü. Tüm insanlığın özel gereksinimli farkındalık gününü kutlarım. Zira nazarımda tüm insanlığın, fert fert özel gereksinime ihtiyacı vardır. Çünkü Her Çocuk Özel’dir.

Taare Zameen Par orijinal isimli film: 2007 yılı Bolywood menşeli Hint yapımıdır. Film tüm dillere birebir karşılığı olan “Yerdeki Yıldızlar” olarak çevrilse de Türkçe ’ye “Her Çocuk Özeldir” ismiyle tam da filmin ana konusuna uygun bir isimle çevrilmiştir. Filmin yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Bolywood’un ünlü ismi Aamir Khan yapmıştır. Hindistan gibi üçüncü dünya ülkesi bir yerde, nüfuzlu bir baba ve annenin oğludur İshaan. İshaan, ağabeyi kadar derslerde başarılı olamayan bir çocuktur. Hem mahallede hem de okulda yaptığı yaramazlıklar ile okul idarecilerini ve de ailesini çileden çıkartmıştır. Bunca yaramazlığının üstüne derslerinde de çuvallaması artık iyice işleri zora sokmuştur. İshaan’ın ailesi bütün bu sebeplerden ötürü, İshaan’ı disiplini ve eğitimi ile meşhur yatılı bir okula kaydetmek zorunda kalacaklardır.

İshaan yeni kayıt olduğu bu okulda tamamen içine kapanık ve dış dünya ile irtibatını koparacaktır. Daha kötüsü küçücük bir yürek; yaşadığı bu travmadan dolayı ailesine karşı da gönül kapılarını kapatacaktır. Hayatta aynı dili konuşan en az iki kişi mutlaka vardır. Zira yalnızlık Allah’a mahsustur. İşte bütün kapıların kapandığını kabullendiği anda İshaan’ın karşısına bir öğretmen çıkar. Kendisiyle aynı maziye aynı hislere sahip bir öğretmen olan Ram Shankan(Aamir Khan) gönüllü olarak okulun resim derslerine girmeye başlar. Bakmak ile görmek arasındaki farkı en iyi bileceklerden biri olan resim öğretmeni Ram Shankan: İshaan’ın aslında hiç de geri zekâlı olmadığını, disleksi denilen özel gereksinimli bir çocuk olduğunu anlar. Ayrıca İshaan’ın Allah vergisi resim yeteneği olan bir çocuk olduğunu anladığında İshaan için hayat artık yeniden başlayacaktır. Hint menşeli drama/müzikal bu filmi seyrederken çocuklarımız ve ebeveynler ya da çocuklarımız ile eğitimciler arasında nasıl sağlıklı bir ilişki kurulması gerektiğini daha iyi anlayacağız.

Yazımın başında belirttiğim gibi her insan özel gereksinimlidir: Zira bizler her an hayatın içerisinde mana ile yaşayan varlıklarız. Bizleri anlayabilen insanlarla karşılaşmak ve diğer insanları anlayabilmek temennisiyle kalınız…

İdris SAİD

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.