Kahraman TV
2022-01-04 18:42:08

BOŞANMALARDA GAYRİMENKUL PAYLAŞIMINA DAİR BİLİNMEYENLER

Elmas APAYDIN

hasan.ciftcioglu@outlook.com 04 Ocak 2022, 18:42

Öncelikle Merhabalar Sayın Okurlarım,

Sizlere Musmutlu Bir Hafta Diliyorum. 

Bugün Sizlerle Önemli Bir Konuya değineceğim, o zaman hadi başlayalım.

Boşanan çiftler arasında mal paylaşımı kimi zaman önemli bir sorun haline gelmektedir.

Peki, Boşanma Davasında mal ve gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılmalı?

İşte Detaylar: Evlilik birliği içerisinde mal ve Gayrimenkuller boşanmayla birlikte çiftler arasında paylaştırılıyor.

Bu süreçte anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılıyor. Anlaşmalı boşanmada isteyen istediği şekilde gayrimenkul paylaşımı yapabiliyor.

Bu her iki tarafında yapmış olduğu anlaşmaya bağlıdır. Anlaşma boşanma tek celse sürmektedir.

Özellikle çekişmeli boşanmalarda sıkıntılı bir sürece dönen gayrimenkul paylaşımına dair bilinmeyenleri kaleme aldım bugün.

Evlilik birliği içerisinde edinilen malların paylaşım davası, boşanma davasından ayrı olarak görülecektir. Mal paylaşımı boşanma davası ile birlikte görülmez.

Dava süreci ise mahkemenin durumuna göre 1 ya da 1.5 yıl sürebilmektedir. Mal paylaşımı Dava dilekçesinde ise Hukuk mahkemelerine uygun bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Eşlerin evliliği 01.01.2002 tarihinden sonra ise edinilmiş mallara katılma rejimine göre evlilik içerisinde edinilen ev ortak olacaktır.

“RESMİ NİKAH ŞART!”

Mal paylaşımı davasında evin değeri hesaplanacak ve evin kaydı üzerine olan Eş hesaplanan değeri diğer Eşe ödeyecektir. Eşin ölme durumunda ise anne ve çocuklara paylaştırılacaktır. Sağ kalan eş olan Anne terekenin 1/4 'ünü geri kalan 3/4'ü ise çocuklara kalacaktır. Bunun dışında Boşanma ve Mal paylaşımı davasında taraf olunabilmesi için eşin resmi nikâhlı olması şarttır. Nikâhsız birliktelikte mal paylaşımı mümkün değildir.

“İKİNCİ EVLİLİKTE EŞİN VEFATI DURUMUNDA MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?”

Vefat eden kişinin ikinci evlilikten olan eşin mirasçılık hakkı olacaktır.

Ölen eşin çocukları var ise malvarlığı resmi nikâhlı olduğu ikinci eşiyle birlikte çocuklarına geçecektir. İkinci çocukları ile birlikte mirasçı olacaklardır.

Evlenmeden önce edinilen mallarda ve gayrimenkulde ise şahsın kişisel malı olup eşlerin bir hakki olmamaktadır. Bu nedenle Eşler miras ile intikal eden bir malda yasal hak talep edemezler.

ALDATAN (SADAKATSİZ) EŞ DURUMUNDA GAYRİMENKUL PAYLAŞIMI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Aldatma eyleminin mal rejimi davasına etkisi büyüktür. Evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle boşanma davasına konu olabilecektir. Ancak aldatma diye nitelendirilen zina dediğimiz münasebet nedeniyle boşanma davasına konu olacaktır. Zina sebebiyle boşanma davasında ise Hakim ağır kusuru olan eş hakkında hakkaniyete uygun olarak artık değerdeki pay oranının azaltılmasına ve kaldırılmasına karar verebilir.

Haftaya görüşmek üzere sağlıcakla kalın..

Yorumlar (1)

Apaydın 2 Yıl Önce

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.