Kahraman TV
2021-10-07 12:33:30

BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ ŞEKİLDE PİLATES YAPMAK

Cansu Diş

07 Ekim 2021, 12:33

PİLATES NEDİR ?
Pilates, Joseph Pilates tarafından kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek amacıyla 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Egzersizler minder üzerinde ya da özel olarak dizayn edilmiş aletlerle yapılır. Pilates sistemi vücudun her bölümünü çalıştırmaya yönelik farklı aktivitelere uygun egzersizler içerir.

Peki ne kadar bilinçli ve güvenli şekilde pilates yapıyoruz? 


Güvenli pilates için; merkezleme, nefes, kesinlik, kontrol, konsantrasyon ve akıcılık ilkeleri tanımanız çok önemlidir.


Kontrol: Pilates denince akla ilk gelen kelime kesinlikle kontrol olmalıdır. Pilatesin kurucusu olan Joseph Hubertus Pilates bu sistemin adını ilk önce “kontroloji” olarak tanımlamıştır. Çünkü, pilates egzersizlerinde kontrol ve konsantrasyon olmaksızın yapılan pilates hareketleri hedef ve amacını kaybeder. J.Pilates “Dikkatsizce 20 tekrar yapmaktansa 5 tekrarı mükemmel bir şekilde yapmak daha iyidir.” şeklinde bu düşüncesini ifade etmiştir.

Nefes:Kaliteli bir hayat sürmenin ilk kuralı düzgün ve doğru şekilde nefes almaktır. Pilates egzersizi size doğru nefes almayı öğretir.

Egzersize ya da kişiye göre değişiklik gösterse de pilateste genel olarak yatay kostal nefes diye adlandırdığımız nefesi kullanırız.
Bu da derin core kaslarını efektif çalıştırarak egzersizdeki performansınızı arttırır.

J. Pilates bu konuyu “Nefes hayatımızın ilk ve son aktivitesidir. Hayatımız ona bağlıdır.” sözüyle özetlemektedir.


Merkezleme: Pilateste merkez ; gövdenizde karın ve sırt bölümünüzü içerisine alan (powerhouse) güç evinizdir. Bu merkezlemenin kontrolü sağlandıktan sonra kol ve bacak hareketleri ile zorlaştırılarak daha sağlam bir '' güç evi'' yaratılmaya çalışılır.


Kesinlik : Hareketlerde kesinlik pilatesin uzun dönem amaçlarındandır. Düzenli aralıklarla yapılan egzersiz rutin oluşturması yönüyle teknikte kesinlik sağlar , böylece farkındalığı ve kontrolü artırır.

Konsantrasyon : Pilates, zihin ve bedenin denge içinde çalışması prensibine dayanır. Her harekete konsantre olmak beden farkındalığını arttırır.Konsantrasyon sağlanmazsa %50 si zihinsel olan hareketlerin tam anlamıyla yapılması mümkün olmaz.


Harekette akıcılık : Fonksiyonel modelleme teknikleri, nefes kontrolü ile birleştirildiğinde harekette akıcılık kazanılmış olacaktır. Düzenli ve akıcı bir teknikle yapılan pilates sağlık ve iyilik halinin yanı sıra eğlenceli bir egzersiz deneyimi yaşamanıza da yardımcı olacaktır.


Sadece rutin ve farkındalıkla yapılan egzersizler kalıcı sonuç veriyor ve hayat kalitemizi yükseltiyor.


10 saat sonra iyi hissedeceksiniz, 20 saat sonra daha iyi görüneceksiniz, 30 saat sonra yepyeni bir görünüme sahip olacaksınız. / Joseph Pilates

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.