Kahraman TV
2021-10-26 14:15:40

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLARIN ANAHTARI

Nur KRAL

26 Ekim 2021, 14:15

Son zamanlarda bağırsak hareketlerinizde değişiklikler, karın ağrısı, kramplar gibi şikâyetler yaşıyor musunuz? Bu şikâyetleriniz uzun zamandır devam ediyorsa sebebini araştırmakta fayda var. İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), yani halk arasında bilinen adıyla, hassas bağırsak sendromu, gastrointestinal yani sindirim sistemi bozukluğu olarak tanımlanabilir.

Aslında, beyninizin ve bağırsağınızın iletişimindeki bozuklukların bir habercisi diyebiliriz. Diyet, stres, uyku düzeni bozuklukları ve bağırsak bakterilerindeki değişiklikler, İBS’nin semptomlarını tetikleyen faktörler arasında. Tetikleyiciler, bireyler arasında farklılık gösterebiliyor, bu yüzden tek bir besin veya tek başına stres İBS’ye yol açar gibi genelleme yapmak çok zor olmakla birlikte doğru da olmaz. Dünya genelinde %7-21 oranında İBS’li olduğu tahmin ediliyor ve kadınların erkeklere kıyasla bu duruma sahip olma olasılığı iki kat daha fazla olduğu görülüyor.

BESLENME PLANINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

besinler bağırsak mikrobiyotanızı düzenleyen, değiştirilebilir faktörlerden. Yüksek yağ ve şeker, düşük lif içeren Batı tarzı bir beslenme planı, bağırsakların mikrobiyal topluluğunda ve işlevlerinde hızlı ve olumsuz bir değişime sebep olur. Disbiyoz olarak da bilinen mikrobiyal dengedeki bu bozulma, bağırsak inflamasyonuna yol açabilir.

DÜŞÜK KALORİLİ BİR DİYET ÇÖZÜM DEĞİL

Bağırsak mikrobiyomumuz trilyonlarca mikroorganizmadan oluşur ve parmak izi gibi kişiden kişiye farklılık gösterir. Örneğin, hafif kilolu veya obez kişilerde mikrobiyata normal vücut ağırlığına sahip kişilerde bulunandan farklı olabiliyor. Kilo alıp verme döngüsünün vücudumuz üzerinde nasıl bir etkisi var, bir de bunu inceleyelim istiyorum. Batı tipi diyet gibi yağ/şeker içeriği fazla yüksek kalorili diyetler yerine, çok düşük kalorili bir diyetin bağırsak mikrobiyatasının bileşimini önemli ölçüde değiştirdiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı bağırsakların anahtarı olduğunu söylemek mümkün. Yani bağırsak sağlığınız için önlem almak elinizdeyken geç kalmayın. Unutmayın, bağırsaklarınız ve mikrobiyotanız sağlıklıysa, siz de sağlıklısınız.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.