Kahraman TV
2021-12-13 15:38:23

EYVAH ÇOCUĞUM TANI ALIYOR?

Ayşe PALABIYIK

13 Aralık 2021, 15:38

Sevgili okurlar herkese kocaman bir sevgiyle yeni bir haftadan merhaba,

Güzellikler hayatınızdan eksik olmasın diyerek başlamak istiyorum yazıma.

Bugün ki yazım özellikle tanılama sürecinde çocuğu olan kaygılı anne babalar için;

Çocuğumda birşeyler yolunda gitmiyor bazen diyorum ki bu çocuk normal, bazen de sanki normal değil gibi bu cümleyi bu hafta en az on anne babadan duydum.

Haydi beraber aşama aşama inceleyelim;

ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM ÇOCUĞUM VAR NE YAPMAM GEREKİYOR?

Öncelikle çocuğunuzun özel eğitim ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastanenin çocuk psikiyatrisi bölümünde tıbbi tanılama sürecine girmesi gerekiyor. Burada, özel eğitime ihtiyacı olduğuna karar verilirse size bir rapor hazırlanacaktır. Bu raporla bulunduğunuz ilçenin Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurarak destek eğitim raporu almalısınız. Destek eğitim raporunu aldıktan sonra istediğiniz herhangi bir özel eğitim kurumundan destek eğitim alabilirsiniz.

ÇOCUĞUMUN ÖZEL EĞİTİM HİZMETİNDEN FAYDALANABİLMESİ İÇİN ÜCRET ÖDEMEM GEREKİYOR MU?

Sosyal güvencesi olsun veya olmasın tüm bireylerin özel eğitim hizmeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Sizden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

ÇOCUĞUMDA SORUN OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Çocuğunuz yaşıtlarından belirgin olarak farklılık/gerilik gösteriyorsa; 6 yaşında ama 3 yaşında gibi davranıyor, yaşıtları örneğin: renkleri öğrenmesine rağmen hala öğrenemedi, 2. Sınıfa gidiyor ama hala okuma-yazmayı öğrenemedi diyorsanız ve benzeri diğer sorunları yaşıyorsanız vakit geçirmeden çocuğunuzun psikiyatri doktorundan veya rehberlik araştırma merkezlerinden değerlendirilmesini isteyiniz.

EĞİTİM ALABİLMEK İÇİN ÇIKARACAĞIM RAPORLAR İLERİKİ YILLARDA SORUN TEŞKİL EDER Mİ?

Devlet hastanesi ve rehberlik araştırma merkezinden alınan raporlar çocuğunuzun özel eğitim alabilmesiyle alakalı olup iş ya da askerliğe mani değildir.

ÖZEL EĞİTİME NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

Özel eğitime gereksinimi olan bireyin eğitimine tıbbi tanılama süreci tamamlandıktan hemen sonra hiç vakit kaybedilmeden başlanması en uygun olanıdır. Tıp alanında geçerliliği olan “erken tanı, hayat kurtarır” sözü özel eğitim alanı içinde geçerlidir. Bireyin bireysel farklılıklarını belirlemek ve buna uygun eğitim programını bir an önce hazırlayıp uygulamaya geçirmek bireyin eğitim ve öğretim hayatında daha hızlı ve daha kısa sürede yol almasına olanak tanıyacaktır. Aynı zamanda erken eğitim ailelerin, çocuklarının ihtiyaçlarının zaman kaybetmeden farkına varmaları ve çocukları için gerekli eğitim ortamlarını hazırlayabilmeleri açısından da büyük önem taşımaktadır.

Sevgili anne ve babalar çocuklarınızın nasıl rutin doktor muayenesi varsa aynı şekilde kapsamlı değerlendirme ya da gelişimsel değerlendirme süreçleri de olmalıdır.

Var olan bir sorunun ortadan kalması için en iyi zaman en erken zamandır.

Herkese sevgilerle...

Yorumlar (1)

Ezgi Yaşar 2 Yıl Önce

Emeklerinize sağlık, önemli paylaşımlar..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.