Kahraman TV
2021-11-29 10:00:38

3 ARALIK ENGELLİLERİN ENGELİNİ KUTLAMA GÜNÜ DEĞİL!

Ayşe PALABIYIK

29 Kasım 2021, 10:00

Yepyeni bir haftanın ilk gününün harika geçmesini dileyerek yazıma giriş yapacağım.

Bu hafta anlamı ve önemi büyük olan ama yanlış anlamaya da fazlasıyla sebebiyet verilen bir günden bahsetmek istiyorum!

3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü...

Hepimiz İyi niyetlerimizden şüphesiz olarak bu günü kutluyoruz fakat bu durum bir kutlama değil farkındalık günü. Hatırlanmak da çok güzel. Lakin sanki günün anlam ve önemi yanlış anlaşılmış gibi. Zira gün engellilerin engelini kutlama günü değil.

Gün Dünya Engelliler Farkındalık Günü. Yani aslında GÜN ENGELSİZLERİN!

Gün engeli olanları anlamanın, empati kurmanın, farkında olmanın, “yaşamı Onlar için nasıl daha yaşanılır kılarız” ı düşünmenin ve toplanıp tartışmanın günü.

Engellinin karşılığı lugatta; “fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri doğuştan ya da sonradan kısıtlanan kişi” olarak geçiyor.

PEKİ GERÇEKTE BU MUDUR ENGELLİ?

Yürüyemeyen mi ENGELLİDİR, yoksa yürüyebilmesine rağmen hayatını boyunca iki adım yol alamamış olan mı?

Zihinsel engeliler midir GERÇEK ENGELİ olanlar, yoksa aklı olup da onu çalmaya, çırpmaya, kandırmaya, şeytanlığa fesatlığa ve art niyete kullanan mıdır?

Engeline rağmen engel tanımayıp yaşama tutunan hayata karışan mıdır GERÇEK ENGELLİ, yoksa sağlıklı bir hayatı olup da yan gelip yatan mıdır?

Mesela; Yürüme ve işitme engeli olduğu için evinde müşterileriyle sadece e-mail ve whatsapp üzerinden yazışarak web sayfası tasarımcılığıyla hayatını kazanan 22 yaşındaki İnsan engelli değildir. Her zaman kırmızı ışıklarda denk geldiğimiz fişek gibi sağlıklı bedeniyle dilenen o adamdır GERÇEK ENGELLİ.

Gözleri görmeyen midir GERÇEK ENGELLİ, yoksa gözleri olmasına rağmen bakmayı bilmeyen, kalbi olup sevmeyi bilmeyen midir?

İşitme engeli olan değildir GERÇEK ENGELLİ. “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” diyerek o işitebilen kulağını toplumsal ve sosyal tüm sorunlara kapayandır.

Sıra beklememek için engellilere ayrılan WClerden içeri iki arada bir derede girendir GERÇEK ENGELLİ.

Toplu taşıma araçlarında engellilere ayrılan yeri bir an olsun çekinmeden işgal etme cesareti gösterendir GERÇEK ENGELLİ.

Gerçek engel sevgisizlik ve bu insanı öldürür.

Hayatımızda ki tüm engellerin aşılması dileğiyle...

Herkese sağlıklı ve mutlu günler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.