14.08.2021, 17:06

ÖĞRENCİLER İŞSİZ KALMAK İÇİN Mİ MEZUN EDİLİYOR?

İşsizlik Türleri Ve Sebepleri 

İnsanlar yaşamlarını sürdürmek ve zorunlu ihtiyaçlarını gidermek için bir işe ihtiyaç duyarlar. Elde edilen güzel bir işin sonunda insanlar işlerini kaybedebilirler ya da kendi istekleri sonucu işlerinden ayrılabilirler. İşinden bir şekilde ayrılan kişiler yeniden iş arama sürecine girerler.  

İşsizlik Nedir? 

İş gücüne sahip olup iş arayan kişilere işsiz denir. İşsiz insanların toplam iş gücü içerisindeki payına ise işsizlik denir. Bir insanın işsiz sayılabilmesi için aktif bir iş gücüne sahip olması, iş araması ve iş aramaya gönüllü olması gerekmektedir. İçimizi ürperten kelime işsizlik çok sıkıcı bir durumdur ama her insan işsiz sayılmaz. 

Başka bir ifade ile herkes işsiz kategorisine girmez. Öğrenciler, belirli yaşın altındakiler ya da belirli yaşın üstündekiler, engelliler gibi insanlar işsiz kategorisine girmez çünkü bu kişiler iş gücü içinde bulunmaz. Ne olursa olsun işten çıkarılma hayatın sonu mu?Değil tabi ki. İşsizlik ekonomistler tarafından genel olarak ikiye ayrılmaktadır: Gönüllü işsizlik ve isteğe bağlı olmayan işsizlik. 

Gönüllü işsizlikte insanlar kendileri istedikleri için işlerinden ayrılmaktadırlar ve başka bir iş aramaktadırlar. İsteğe bağlı olmayan işsizlikte ise insanlar işten çıkartılmakta ya da kovulmakta ve bunun sonucunda iş aramaktadırlar.  

Eğitim Alın 

Kariyer değişikliği yapmak veya iş bulmak sandığınızdan çok daha kolay. İstanbul İşletme Enstitüsü sizi iş hayatınıza hazırlayacak profesyonel hayata yardımcı eğitimlerin yanı sıra fotoğrafçılık, içerik editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı eğitimi gibi onlarca farklı meslek eğitimiyle kariyer için aradığınız başlangıç noktası olabilir. Pazartesi ve cuma günleri arası haftanın beş günü ücretsiz, cumartesi ve pazar günleri ücretli online eğitimlersayesinde hayalini kurduğunuz işe kavuşmanız ve sertifika sahibi olmanız mümkün. 

İşsizlik Türleri Nelerdir? 

Literatürde işsizliğin birçok türü bulunmaktadır. Bunlar, Friksiyonel/geçici işsizlik, yapısal işsizlik, dönemsel/devrevi/konjonktürel işsizlik, mevsimler işsizlik, doğal işsizlik, bölgesel işsizlik ve gizli işsizlik şeklinde sıralanabilir. Friksiyonel/geçici işsizlik, yapısal işsizlik, dönemsel/devrevi/konjonktürel işsizlik en çok görülen işsizlik türlerindendir.  

Friksiyonel/Geçici İşsizlik Nedir? 

Sağlıklı bir ekonomide işini beğenmeyip değiştirenlerin, işinden kovulanların ve iş gücüne yeni katılmış olan öğrencilerin iş araması geçici işsizliktir. Geçici ya da friksiyonel işsizlik denilen bu işsizlik türü sağlıklı her ekonomide görülebilir. Bu işsizlik türünün en büyük özelliği kısa dönemli olmasıdır. 

Yapısal İşsizlik 

İnsanların teknolojik gelişmeler ve ekonomik düzen gibi yapısal değişimlere uyum sağlayamaması sonucu ortaya çıkan işsizliktir. Friksiyonel işsizliğin aksine uzun dönemli olan bu işsizlik türü, işsizlik oranlarının uzun süre yüksek kalmasına sebep olur. Yapısal işsizlikte ekonomide meydana gelen temel değişikliklerden dolayı insanların iş bulması uzun sürmektedir. 

Dönemsel İşsizlik 

Bu işsizlik türü ülkedeki iş piyasasının sıkıntıya düşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bir ülkede meydana gelen ekonomik daralmalar sonucu toplam arzın toplam talebin çok altında kalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu işsizlik türü ülkelerdeki işsizlik oranın yüksek olmasının genellikle ana nedenidir. Bu üç işsizlik türünden friksiyonel işsizlik ve yapısal işsizlik sağlıklı bir ekonomide bile görülebilir ve doğal işsizlik oranı yüzde 4,5 ve 5 arasında olabilir. Dönemsel ya da konjonktürel işsizlikte ise işsizlik oranı yüzde 8 ve üzerindedir.  

İşsizliğin Sebepleri 

İşsizliğin dört ana sebebi bulunmaktadır. Bunlardan ilki nüfusun artmasıdır. Nüfusun artması işsizlik oranlarını da arttırmaktadır. Devamlı artan nüfustan ve iş gücüne yeni katılan insanlardan dolayı iş arayan insanların iş bulmaları gittikçe zorlaşmaktadır. Bu durumda piyasadaki mevcut iş oranları toplam talebin çok altında kalmaktadır. 

Teknolojinin Hızlanması 

İşsizliğin ikinci sebebi teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesidir. Bu durum işsizlik oranlarını yükseltmektedir. İlerleyen teknolojiden dolayı insan gücüne ihtiyaç kalmaması ve işlerin tamamen teknolojik aletler ya da robotlar ile yapılmaya başlanması mevcut çalışanların işsiz kalmasına, işsizlerin de iş bulmamalarına sebep olmaktadır.  

Yüksek teknoloji büyük şirketlerde yeteneksiz ya da a yetenekli işçilerin yerini almaktadır. Örneğin, eskiden daktilo ile yazı yazan kişiler bilgisayarların ortaya çıkması ile işsiz kalmışlardır. Araba fabrikalarında yüksek teknolojinin ve robotların kullanılması ile birlikte insan gücüne olan ihtiyaç azalmış ve birçok insan işini kaybetmiştir. 

Haziran ayı işsizlik rakamları açıklandı 

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 2,5 puanlık azalış ile yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşti. 

İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 602 bin kişi artarak 28 milyon 586 bin kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 44,9 oldu. 

İşgücü 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 222 bin kişi azalarak 31 milyon 984 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 50,2 olarak gerçekleşti. 

GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 22,7 

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puanlık azalışla yüzde 22,7, istihdam oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 32,6 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 42,3 seviyesinde gerçekleşti. 

Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 163 bin kişi, sanayi sektöründe 296 bin kişi, inşaat sektöründe 8 bin kişi, hizmet sektöründe 136 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,2’si tarım, yüzde 21,8’i sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 54,5’i ise hizmet sektöründe yer aldı. 

ATIL İŞGÜCÜ YÜZDE 22,4 

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 4,7 puan azalarak yüzde 22,4 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,6 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,8 olarak gerçekleşti 

KAYIT DIŞI ORANI YÜZDE 29,5 

Haziran ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,2 puan azalarak yüzde 29,5 olarak gerçekleşti. 

Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak yüzde 17,3 oldu. 

İşsizlik insan psikolojisini nasıl etkiliyor? 

Türkiye'de işsizliği sadece rakamlara dayalı olarak aktarmak resmin bir bölümünü kaçırmak anlamına geliyor. Türkiye'de resmi kayıtlı 4 milyon 700 bin insan işsiz. İş aramaktan umudunu kesenler de tabloya eklenince ortaya çok daha sıkıntılı bir tablo çıkıyor. 

İşsizliğin insan hayatına ilk etkisi muhakkak ki maddi. Fakat geçinmekte zorlanan vatandaşın psikolojisi de bozuluyor. Evde eşiyle sıkıntılar başlıyor kendine güven problemleri yaşıyor. 

STRES, DEPRESYON, KAYGI DÜZEYİNİN ARTMASI 

İşsizliğin bireyin kendini nasıl gördüğü ile direkt ilişkisi olduğunu ve öz saygısını zedelediğini anlatan Dursun, “Çalışmak veya bir iş sahibi olmak hayatımızı idame ettirmeye yönelik ekonomik ihtiyaçlarımızın karşılamanın da ötesinde ait olma, saygı ve değer görme, bir işe yarama, faydalı olma gibi psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarımızın da giderilmesine fayda sağlamaktadır. Bu açıdan işsizlik deneyimi ve işsiz kalınan süre uzadıkça birey kendine olan güven ve saygısını yani öz güven ve öz saygısını kaybetmeye başlamaktadır. Hatta bu güven ve saygı kaybı artmaya başladıkça birey artık iş aramaktan da vazgeçmeye başlamaktadır. İşsizlik literatüründe iş aramaktan vazgeçen bu kesime umudu kırılmış iş gücü veya gücenmiş iş gücü adı verilmektedir” diyor. 

İşsizliğin kişinin sağlığına da zarar verdiğini ve strese bağlı olarak bağışıklık sistemini zayıflattığını anlatan Dursun işsiz bireylerde beslenme bozuklukları, kalp ve dolaşım hastalıkları, tansiyon, kolestrol ve cilt deri hastalıkları artışının gözlenebileceğini belirtti. 

İşsizlik ve birey psikolojisi üzerine çalışmalar yapan Dursun, 2019 ekonomik krizindeki işsizlik psikolojisinin geçmiş yıllardaki işsizliğin arttığı dönemlerle kıyaslanmasının zaman istediğini anlattı. 

‘PSİKOLOJİK SIKINTI İŞ BULMA SÜRECİNİ DE ZORLAŞTIRIR’ 

Daha önceden yaptığı klinik çalışmalarda işsizlik psikolojisi üzerinde bulgular bulduğunu ifade eden Psikiyatrist Dr. Gıyaseddin Ekici, işsizliğin sadece maddi bir sorun olmadığının altını çiziyor. Ekici maddi sıkıntıların psikolojik sıkıntılar getirdiği, psikolojik sıkıntıların iş bulma sürecini zorlaştırdığını ve yeni maddi sıkıntıların kapısını araladığını ve bunun bir sarmal olarak devam ettiğini anlatıyor. 

PEKİ BUNCA ARAŞTIRMAYA RAĞMEN EĞİTİM FAKÜLTELERİ VE DİĞER FAKÜLTELER MİLYONLARCA ÖĞRENCİLERİ İŞSİZ KALMASI İÇİN Mİ MEZUN EDİYOR? 

Haftada bir gün sizlerle bu satırlardan bir araya geleceğim. 

Sağlıcakla kalın.. 

Yorumlar (0)
14
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 35 96
2. Fenerbahçe 35 90
3. Trabzonspor 35 58
4. Başakşehir 35 55
5. Beşiktaş 35 54
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 35 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 35 48
10. Antalyaspor 35 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Samsunspor 35 42
13. Kayserispor 35 41
14. Ankaragücü 35 39
15. Karagümrük 35 37
16. Konyaspor 35 37
17. Gaziantep FK 35 35
18. Hatayspor 35 34
19. Pendikspor 35 33
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 33 72
2. Göztepe 33 69
3. Sakaryaspor 33 57
4. Bodrumspor 33 56
5. Ahlatçı Çorum FK 33 56
6. Kocaelispor 33 55
7. Bandırmaspor 33 50
8. Boluspor 33 50
9. Gençlerbirliği 33 50
10. Erzurumspor 33 44
11. Manisa FK 33 40
12. Ümraniye 33 40
13. Keçiörengücü 33 39
14. Tuzlaspor 33 37
15. Adanaspor 33 36
16. Şanlıurfaspor 33 35
17. Altay 33 9
18. Giresunspor 33 7
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 35 82
3. Liverpool 36 78
4. Aston Villa 36 67
5. Tottenham 35 60
6. Newcastle 35 56
7. Chelsea 35 54
8. M. United 35 54
9. West Ham United 36 49
10. Bournemouth 36 48
11. Brighton 35 47
12. Wolves 36 46
13. Fulham 36 44
14. Crystal Palace 36 43
15. Everton 36 37
16. Brentford 36 36
17. Nottingham Forest 36 29
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 36 24
20. Sheffield United 36 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 34 87
2. Girona 34 74
3. Barcelona 34 73
4. Atletico Madrid 34 67
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 34 52
8. Valencia 34 47
9. Villarreal 34 45
10. Getafe 34 43
11. Deportivo Alaves 34 41
12. Sevilla 34 41
13. Osasuna 34 39
14. Las Palmas 34 37
15. Celta Vigo 34 34
16. Rayo Vallecano 34 34
17. Mallorca 34 32
18. Cadiz 34 26
19. Granada 34 21
20. Almeria 34 17
Namaz Vakti 07 Mayıs 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:34
İkindi 16:22
Akşam 19:34
Yatsı 21:02