Alkol ve Sigara Kullananlar Dikkat: Yasaklanıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay 4 ana başlıkta yapılacak bağımlılıkla mücadeledeki yeni yol haritasını açıkladı.

GÜNDEM 01.02.2021, 12:41
Alkol ve Sigara Kullananlar Dikkat: Yasaklanıyor

Buna göre alkol ve tütün mamülleri satışı yapıldığını gösteren reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçilecek. Nargilelik tütün ürünlerinde aroma yasaklanacak. İşte detaylar...

Salgın sonrası ciddi tehlikelerden biri de bağımlılık dalgası olacak. Özellikle siber zorbalık ve dijital bağımlılık. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu oluşturuldu.

Kurul üçüncü toplantısını geçen hafta yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile salgını ve 4 ana başlıkta yapılacak bağımlılıkla mücadeledeki yeni yol haritasını konuştuk. Oktay’ın Milliyet’e açıkladığı yol haritasındaki 4 ana başlık uyuşturucu, tütün ve tütün ürünleri, alkol, dijital ve kumar başta olmak üzere davranışsal bağımlılıkla mücadele. Ayrıca bu yıl birçok önlemin açıklanacağı ‘bağımlılık ile mücadele seferberliği’ başlatılacak.

Oktay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde misafir ettiği Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

'Sonuna kadar mücadele edeceğiz'

2020 yılı salgınla mücadele yılı oldu ama bağımlılıkla mücadele de önemli. Neler yapıldı ve yapılacak?

2020 yılında en büyük mücadeleyi Kovid-19 salgınına karşı verdik. Bu büyük mücadeleye rağmen kanımca bağımlılık, her türlü salgından daha tehlikeli; çünkü doğrudan insanlığın geleceğinin teminatı olan gençleri hedef alıyor. Dolayısıyla koronavirüs salgını sonrası ciddi bir bağımlılık dalgasıyla karşılaşmamak için gerekli tüm tedbirleri almalı; kendimizi ve sevdiklerimizi Kovid-19’dan koruduğumuz gibi sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddelerden, kumar gibi kötü alışkanlıklardan ve dijital bağımlılıktan da korumalıyız. ‘Bağımlılığa feda edecek tek bir insanımız bile yoktur’ ilkesiyle tüm kurum ve ilgili örgütlerimizle vatandaşımızın yanındayız. Topyekûn bir bilinç ve mücadele ruhuyla bugün, hemen şimdi yeni bir başlangıç yapalım ve zararlı alışkanlıkların kökünü kazıyacak adımları atalım diyorum.

Kirli ellere darbe indirmekten yılmayız

Bağımlılıkla mücadele kapsamında attığınız adımlar neler oldu?

Bağımlılıkla mücadele, ne yazık ki bitmeyen bir savaş. Devlet olarak hiç tereddütsüz, madde bağımlılığını toplum tabanına yayan karanlık ve kirli ellere darbe indirmekten asla yılmayız. Ancak tüm vatandaşlarıma, anne babalara, öğretmenlere, gençlerimize buradan seslenmek isterim; bağımlılık her türlü salgından daha tehlikeli bir olgudur. Bağımlılık en az Kovid kadar tehlikelidir. Kovid söz konusu olduğunda kendimiz ve sevdiklerimizi korumak için nasıl duyarlı davranıyorsak, sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddeler ve özellikle salgın döneminde artan dijital bağımlılık konusunda da aynı duyarlılığı göstermeliyiz. Geçtiğimiz yıl, davranışsal bağımlılık ve madde bağımlılığının etkin takibi ve vatandaşlarımızın her türlü bağımlılıktan korunması ve kurtulması yönünde önemli adımlar attık. Özellikle genç nesillerin bağımlılığın pençesinde yitip gitmemesi için tüm bağımlılık türlerinde etkin mücadelemizi sürdürdük. Bu kapsamda gençlerimizin eğilim ve alışkanlıklarını inceleyerek bağımlılıkla mücadele tedbirleri konusunda bizlere yol gösterecek Üniversite Gençliği Profil Araştırması Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca gerçekleştirildi. Yine geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre; uyuşturucu kullanımına başlama yaşı 21, madde kullanımına başlamada en riskli yaş grubu ise 15-24.

Mücadele 4 ana başlıkta 

2021’de neler yapılacak?

Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun üçüncü toplantısını yaptık. Toplantıda, Sağlık, İçişleri, Milli Eğitim, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor, Adalet, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman Bakanlıklarımız, YÖK, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yeşilay ve Dijital Dönüşüm Ofisi’nin katılımıyla çok verimli değerlendirmeler yaptık. Sıra dışı bir yıl olan 2020’nin etkisiyle gelecek yıl ve sonrasında ciddi bir bağımlılık dalgasıyla karşılaşmamak adına 2021’de de aynı kararlılığı gösterip, bağımlılıkla çok boyutlu mücadele anlayışını yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Öncelikle 2021 yılında ‘bağımlılık ile mücadele seferberliği’ başlatılması ve bu kapsamda da sigara, nargile, alkol, uyuşturucu ve dijital bağımlılıkla mücadelenin takvimlendirilerek ülke çapında bir kampanyaya dönüştürülmesi yönünde bir çalışmamız var. Mücadeleyi 4 başlık altında kategorize ettik:

- Uyuşturucu ile mücadele

- Tütün ve tütün ürünleri ile mücadele

- Alkol bağımlılığıyla mücadele

- Davranışsal bağımlılıkla mücadele (Dijital bağımlılık, kumar vb.).

Meyhane, Tobacco ve nargile dükkan ismi olamayacak

Yeni ne gibi tedbirler gelecek?

Önem atfettiğimiz ve bu bağlamda almayı planladığımız tedbirlerden bazı örnekler vereyim.

Bağımlılıkla mücadelede en etkili yöntem şüphesiz ilk denemenin önüne geçmek. Sayısız örnekler ve acı tecrübeler gösteriyor ki, ‘bir kereden bir şey olmaz’ yanılgısıyla başlayan süreç ne yazık ki bağımlılığa kadar gidiyor. Dolayısıyla gençlerimizin sigara, nargile, alkol, tütün gibi zararlı maddeleri hiç denememesini hedefliyor ve bu doğrultuda yoğun çaba sarf ediyoruz. Gençlerimizin toplanma alanları olan okullarda sigara içilmemesine yönelik tedbirleri artırıp, Milli Eğitim Bakanlığımız bünyesinde OBM (Okulda Bağımlılıkla Mücadele) programını yılsonuna kadar tüm okullara yayacağız. Alkol ve tütün mamulleri satışı yapıldığını gösteren reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçmeyi planlıyoruz. Yine özendirici ve kullanım alışkanlığının yaygınlaşmasına hizmet ettiğini değerlendirdiğimiz nargilelik tütün ürünlerinde aromanın yasaklanmasına yönelik düzenlemeler yapmak da eylem planlarımız dâhilinde bulunuyor. Bu yıl içinde tütün mamullerinin içeriğinin tespitine yönelik akredite laboratuvarını da hizmete sokacağız.

Siber zorbalık, dijital kumar önlemleri

Dijital bağımlılık konusunda neler yapacaksınız?

Çağımızın gereğinden az önemsenen büyük tehlikesi dijital bağımlılık. Salgının beraberinde getirdiği, daha doğrusu tetiklediği olumsuzluklardan bir diğeri. Çok önemli bir husus ve belki de çoğunlukla gözden kaçırdığımız bir mesele, dijital bağımlılıkla mücadele. Buna yönelik de önemli kararlar alıyoruz. Güvenli internet paketi ile çocuklarımızın ve gençlerimizin daha sağlıklı bir ortamda internete erişmelerini hedefliyoruz. Buna göre tüm internet servis sağlayıcıları yeni aboneliklerini, aksi talep edilmedikçe, güvenli internet hizmeti ile başlatacak. Diğer taraftan dijital bağımlılığı da içine alan davranışsal bağımlılık meselesi var; şiddet, İslam fobi, kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, siber zorbalık, dijital kumar gibi ciddi riskler barındıran… Çalışmalarımızda bilhassa internet oyun oynama bozukluğu ve kumar bağımlılığı konularına odaklandık. Davranışsal bağımlılıkla mücadele çalışmalarımızın temel amacı ‘bilişim teknolojileri, internetin ve sosyal medyanın bilinçli, güvenli ve etkin kullanımını sağlamak, dijital uygulamaların aşırı ve zararlı kullanımı ile kumar bağımlılığını önlemektir.’ Ve bu kapsamda; öncelikle çocuklar ve gençlerden başlayarak toplumun tüm katmanlarında farkındalık oluşturulması önem arz etmektedir. Ve tabi eğitim programlarının geliştirilmesi, bilişim teknolojilerinde rekabetçi - yenilikçi programların oluşturulması ve de bağımlılık geliştirme riski bulunan bireylerin/kuşakların tespit edilerek, önlem alınması da yine aynı derecede önem arz etmektedir. Bu kapsamda da ilgili bakanlık ve kurumlarımızla ve de sivil toplum örgütlerimizle ciddi çalışmalar yürütmekteyiz.

Dünyaya örnek olduk

COVID-19 ile mücadelede ne durumdayız?

COVID-19 dönemi diye adlandırabileceğimiz bu zaman dilimi ülkelerin sağlık sistemlerinin, sosyal devlet anlayışının ve toplumsal duyarlılığın test edildiği bir dönem oldu. Şükürler olsun ki bu testlerin tamamından yüz akıyla çıktık ve çıkıyoruz. Salgın döneminde birçok gelişmiş ülkenin sağlık sistemlerinin çöktüğüne şahitlik ettik. Ekonomik güçlerine rağmen tedarik zincirini devam ettiremeyen, kamu düzenini sağlayamayan, başka devletlerin sağlık malzemelerine el koyan devletler gördük. Bırakın vatandaşlarına, sağlık personeline dahi maske, tulum, koruyucu tıbbi malzeme temin edemeyen, gelişmiş ülkeler dâhil, birçok ülke oldu. Bizim sağlık sistemimiz ise güçlü sağlık altyapımız ve sağlık çalışanlarımızın fedakârlığı sayesinde pandemi döneminde iftihar edilecek bir başarı sergiledi.

436 araştırmacımız yerli aşıya ve ilaca çalışıyor

Yerli aşı konusunda hangi aşamadayız?

Aşı konusunda TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu ile bilim seferberliği başlattık. 436 araştırmacımız, aşı ve ilaç geliştirme odaklı 17 proje yürütüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin’den sonra COVID-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3’üncü ülke durumundayız. Salgınla mücadelede etkin görev alan güvenlik güçlerimiz, vefa gruplarımız, tüm kurum ve kuruluşlarımızdaki çalışanlarımız muazzam iş çıkardılar. Sanayicimiz, özel sektörümüz, sivil toplum örgütlerimiz, işçilerimiz milletimizle birlikte muhteşem dayanışma, birlik, beraberlik ve başarı hikâyesini yazmaya devam ediyoruz. Bu konuda tevazu göstermeyeceğim: hem sağlık alt yapımız, hem sağlık çalışanlarımızın fedakârlığı hem de her bir vatandaşımıza ulaşan kaliteli sağlık hizmetimizle dünyaya örnek olduk, dünyanın gıpta ile baktığı ülke olduk. Bu başarının ana nedeni her bir vatandaşımızı birinci sınıf gören, özgüveni olan yerli ve milli duruşumuz, hizmetkâr devlet anlayışımız, stratejik ve vizyoner bakış açımızdır. Kısacası Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dünya sahnesinde büyük yürüyüşünü sürdüren Türkiye’nin başarı hikâyesidir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin oluşturduğu sinerjidir. Eminim ki bağımlılıkla mücadele konusunda da dünyanın gıpta ile baktığı bir ülke olacağız.

Yorumlar (0)
14
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 36 99
2. Fenerbahçe 36 93
3. Trabzonspor 36 61
4. Başakşehir 36 58
5. Beşiktaş 36 55
6. Kasımpasa 36 52
7. Alanyaspor 36 50
8. Rizespor 36 49
9. Sivasspor 36 48
10. Antalyaspor 36 45
11. A.Demirspor 36 44
12. Samsunspor 36 42
13. Kayserispor 36 41
14. Konyaspor 36 40
15. Ankaragücü 36 39
16. Gaziantep FK 36 38
17. Hatayspor 36 37
18. Karagümrük 36 37
19. Pendikspor 36 36
20. İstanbulspor 36 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 34 75
2. Göztepe 34 70
3. Sakaryaspor 34 60
4. Bodrumspor 34 57
5. Ahlatçı Çorum FK 34 56
6. Kocaelispor 34 55
7. Boluspor 34 53
8. Gençlerbirliği 34 51
9. Bandırmaspor 34 50
10. Erzurumspor 34 44
11. Ümraniye 34 43
12. Manisa FK 34 40
13. Keçiörengücü 34 40
14. Adanaspor 34 39
15. Şanlıurfaspor 34 38
16. Tuzlaspor 34 38
17. Altay 34 10
18. Giresunspor 34 7
Takımlar O P
1. M.City 37 88
2. Arsenal 37 86
3. Liverpool 37 79
4. Aston Villa 37 68
5. Tottenham 37 63
6. Chelsea 37 60
7. Newcastle 37 57
8. M. United 37 57
9. West Ham United 37 52
10. Brighton 37 48
11. Bournemouth 37 48
12. Crystal Palace 37 46
13. Wolves 37 46
14. Fulham 37 44
15. Everton 37 40
16. Brentford 37 39
17. Nottingham Forest 37 29
18. Luton Town 37 26
19. Burnley 37 24
20. Sheffield United 37 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 36 93
2. Barcelona 36 79
3. Girona 36 75
4. Atletico Madrid 36 73
5. Athletic Bilbao 36 62
6. Real Sociedad 36 57
7. Real Betis 36 56
8. Villarreal 36 51
9. Valencia 36 48
10. Getafe 36 43
11. Deportivo Alaves 36 42
12. Sevilla 36 41
13. Osasuna 36 41
14. Las Palmas 36 38
15. Rayo Vallecano 36 38
16. Celta Vigo 36 37
17. Mallorca 36 36
18. Cadiz 36 32
19. Granada 36 21
20. Almeria 36 17
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:14
Öğle 12:34
İkindi 16:24
Akşam 19:43
Yatsı 21:15