Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez Gözaltına Alındı

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, ailesiyle birlikte yemek yediği lokantada, kimlik soran polislere yazılı emri görmek istediğini belirtip itiraz edince gözaltına alındı. TBB'den Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamada, "Hatay Barosu Başkanına yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahale keyfi ve kanuna aykırıdır. Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir" denildi.

GÜNDEM 30.07.2020, 14:08 30.07.2020, 14:20
Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez Gözaltına Alındı

TBB'den Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamada, "Hatay Barosu Başkanına yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahale keyfi ve kanuna aykırıdır. Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir" denildi.

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, restoranda polislerle girdiği tartışma sonrası gözaltına alındı.

Polislerin kimlik kontrolü yaptığı sırada, Baro Başkanı Dönmez, yazılı emri görmek istediğini söyledi.

Polislerle tartışan Dönmez, "Yazılı olmadan göstermiyorum. Yazılı dayanağınızı görmem lazım" dedi. Polis memurları ise, "Bizim yetkimiz var, göstermez zorundasınız" ifadelerini kullandı.

Bu tartışma sonrası polis memurları kimliğini göstermediği gerekçesiyle Baro Başkanı Dönmez'i gözaltına alarak emniyete götürdü.

BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Türkiye Barolar Birliğinden (TBB) Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınmasıyla ilgili yapılan açıklama, "Uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahale keyfi ve kanuna aykırıdır. Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir." ifadeleri kullanıldı.

TBB'den yapılan açıklamada, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez'in ailesiyle yemek yediği sırada polisler tarafından kimlik göstermediği için gözaltına alınmasının kınandığı bildirildi.

Olay sonrasında TBB Avukat Hakları Merkezi üyesi Şenol Yücesoy'un, Mersin'den Birlik adına destek olmak üzere Hatay'a gittiği belirtilen açıklamada, polisin kimlik sorma yetkisi bulunduğu ancak Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 4/A maddesinin özünün, polisin tanıdığı halde bir kişiye kimlik sormasına izin vermeyeceği şeklinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Kanunen il Cumhuriyet Başsavcısı ile eşit kurumsal pozisyonda bulunan baro başkanının o ilde görev yapan polis memurları ve özellikle amirleri tarafından tanınmaması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu sebeple Hatay Barosu Başkanına yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahale keyfidir ve kanuna aykırıdır. Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir. TBB konunun takipçisi olacaktır." değerlendirmesine yer verildi.

HUKUKÇULAR DEĞERLENDİRDİ

Gözaltı süreci ile ilgili Hukukçulardan Prof. Dr. Erşan Şen, Av. Cem Kaya ve Av. Ecenur Işın konuyu Habertürk'ten Emrah Doğru'ya değerlendirdi.

"İŞLEM KEYFİ VE KANUNA AYKIRI"

Prof. Dr. Erşan Şen: "Kendisine kimlik sorulan kişinin baro başkanı bir avukat olması ve bu nedenle kimliği itibariyle çevresinde bilinme, tanınma ihtimalinin yüksekliği bir yana, yapılan bu işlem keyfi ve kanuna aykırı gözüküyor. Sırf avukat olduğu için değil, 'Durdurma ve kimlik sorma' başlıklı PVSK m.4/A’ya aykırı, yasal şartları varsa kişiyi veya aracı durdurabilirsin, kişiye kimlik sorabilirsin, fakat bu keyfi olamaz. Zaten duran, restoranda yemek yiyen bir insana bu şekilde kimlik sorulması doğru değil. 4/A maddesi; yürüyen veya koşan kişiyi veya araçları, suçüstü, yakalama veya gözaltı şart, emir ve kararları varsa veya yasada öngörüldüğü şekilde durdurup kimlik sorma için makul şüphe üzerine polisin veya jandarmanın durdurup kimlik sormasını mümkün kılar. Zaten durup yemek yiyen kişiye kimlik sorulmasında yasal koşulların varlığı gözükmüyor. Yasal şart var olduğu halde kimlik göstermeyen kişinin tutulabilmesi için de kolluk durumu derhal cumhuriyet savcısına bildirmeli ve ona göre hareket etmeli. Ancak burada önce m.4/A’nın ilk fıkrasında aranan dört sebepten en az birisinin varlığı gerekir, yani bunlardan en az birisinin gerçekleştiğine dair poliste makul bir şüphenin varlığı somut olayda oluşmalıdır, yoksa keyfi olarak durdurma ve kimlik sorma yetkisi kullanılamaz. Aksi halde görevi kötüye kullanma, hürriyeti tahdit ve/veya haksız arama suçları gündeme gelebilir."

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR HUKUK DEVLETİDİR"

"Kanunda 'amacıyla durdurabilir' diyor, bir yerde ailesi ile yemek yiyen insana ne kimliği soracaksınız, varsa yakalama ve gözaltı sebebi ve kararı veya yazılı arama emri veya kararı gereğini yaparsın, yoksa olmaz. Çünkü zaten şahıs orada duruyor ve yemek yiyor. Burada mesele; PVSK m.9 düzenlenen önleme araması da değil, durdurma ve kimlik sorma, arama için zaten karar lazım. Konunun burada avukat olup olmamakla ilgisi de yok. Konu net; bu şekilde restorana gelip ailesi ile yemek yiyen bir kişiyi, ortada suçüstü, yakalama ve gözaltı kararı olmadan kimlik sorma işlemine tabi tutabilir misin, bunun sebebini sorup göstermemekte direnince onu zorla alıp götürebilir misin? Anayasa ve PVSK hükümleri, kamuoyuna yansıyan görüntülere göre bunu mümkün kılmıyor. Hukuk devletinde önleme ve adli amaçlı tedbirler, can ve mal güvenliği bakımından kabul edilmiştir, ama bunun iki şartı var; Anayasa m.13’e uygun kanun şartı ve bu kanuni yetkinin somut olayda keyfi veya yasal şartlar aşılarak kullanılmamasıdır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, kanun ve polis devleti anlayışı başkadır. Anayasa ve kanunlar öngörülebilir olmalı, amacına ve şartlarına uygun tatbik edilmelidir. Meseleyi 'avukat da olsan polis sorarsa kimlik göstereceksin' veya 'ne olmuş kolluk kimlik sormuş, bu hepimizin iyiliği için, sorun çıkarmamak lazım' gibi alanlara daraltılıp ele almak yanlış. Unutulmaması gerekir ki; güvenlik önemlidir, fakat bir hukuk devletinde esas olan, hukukunun evrensel ilke ve esasları ve herkesin hukuk dairesinde hareket etmesidir. Kural ve kaideler olmalı, bunlar herkese ve her yerde yeknesak, doğru ve yasa amacına göre uygulanmalı, keyfilikten ve kanunun amacı dışında tatbikinden kaçınılmalıdır ki, güvenliğin ve güvenin esası da budur."

"YAPILAN İŞLEM ÜZÜCÜDÜR VE HUKUKA AYKIRIDIR"

Av. Cem Kaya: "Polis vazife ve salahiyet hakkında bir kanun vardır 2559 sayılı. Burada 4. Maddesinde 'polisin ilgili anlamda kimlik sorma yetkisini düzenleyen hatta gözaltına alma işlemini esas teşkil eden' Yine yönetmelikler vardır. 'Yakalama, gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliği' bu hususta düzenlenmiş mevzuat hükümleri vardır. Burada yapılan işlem maalesef bir sulh ceza mahkemesine kararına dayanıyorsa öncelikle onun ibrazı veya makul şüpheyi gerektiren bir hâl varsa, makul şüphenin kolluk tarafından ilgilisine açıklanması yönündedir. Söz konusu videoyu izlediğimiz vakit, yapılan işlemlerin baştan sona usul hukukuna aykırı olduğu hatta ve hatta hukuki bir açıklama yerine 'Biz devletiz, bu şekilde davranabiliriz' şeklinde hiçbir şekilde kabul edilemez bir beyanatta bulunulduğu görülmüştür. Yapılan işlem üzücüdür. Burada karşısındaki şahsın baro başkanı veya avukatı olması neticeyi değiştirmemektedir buna takılmayalım. Burada sıradan bir vatandaş da olabilir. Kaldı ki avukatların kendi 1136 kanunla ilgili maddeleri gereğince ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında üzerleri aranamaz, alıkonulamaz savcılık kararı olmaksızın. Bu yönüyle de diğer yönüyle de normal vatandaş yönüyle de maalesef yapılan işlem üzücüdür ve hukuka aykırıdır. 1136 sayılı avukatlık kanununun 58. Maddesi var. Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında avukatın üzeri aranamaz, şahsi eşyaları aranamaz, bunlara el konulamaz. Yapılan işlemin bir vatandaş boyutu bir de avukatlık kanunu boyutu var."

"POLİS USULDE HATA YAPIYOR"

Av. Ecenur Işın: "2559 Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu Madde 4/A’ya göre polis, kişileri ve araçları; bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek, amacıyla durdurabilir. Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz. Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir. Kanunda da çok açık bir şekilde yer aldığı gibi yukarıdaki sebepler oluştuğunda polis kimlik sorabilir ve maddede yer aldığı gibi durdurma sebebini bildirir ve ancak o zaman kimlik ibrazını sorabilir. Hatay Baro Başkanının yaşadığı olayda herhangi bir makul sebep yokken kimlik ibrazı için bir sebep oluşmamış, ailesiyle birlikte restoranda yemek yerken polis tarafından kimlik ibrazı isteniyor. Burada haklı olarak Baro başkanı dayanağı soruyor. Burada polis usulde hata yapıyor. Polis her ne kadar kimliği sorma yetkim var dese de makul sebepleri olmadığı için hatalıdır."

Yorumlar (0)
14
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:06
Güneş 05:36
Öğle 12:35
İkindi 16:20
Akşam 19:24
Yatsı 20:48