Kahraman TV
2022-09-21 17:11:45

AHİLİKDEN NASİPLENMEK

TÜMAY MERCAN

tumaymercan@hotmail.com 21 Eylül 2022, 17:11

Bir Ahilik haftasını daha yaşadık. Ülkemizin her ilinde Ahilik haftası kutlamaları yapıldı. Her il kendi bölgesine göre bazı farklılıklar göstererek hafta boyunca etkinliklerini yaptı. Evrensel bir kültüre sahibiz. Ahilik sisteminin kurulması, yüzyıllarca devam edebilmesi, günümüze kadar gelmiş olması bu gün hala bu değerlere ihtiyaç duyulması medeniyetimizin ve kültürümüzün zenginliğini, sağlamlığını gösteriyor.

KIYMETİNİ NE KADAR BİLİYORUZ?

Önemli olan bu zenginliğin ve Ahilik değerlerinin kıymetini bilmek. Gerçekçi olmak gerekirse bu zenginliğin kıymetini bilseydik bu gün Ahilik değerlerini güzelim ülkemizde uyguluyor olurduk.

Ahilik haftası kutlamalarında bile hem kutlayıp hem de “ bu değerler bugün uygulanmaz” diye düşünenler olmuştur.

Ahilik değerleri insanı “Kamil” insana yaklaştırmaya çalışan değerler. Bu gün esnaf, ticaret erbabı, üretici, tüketici arasındaki diyalog ve sorunlara baktığımızda ahilik değerlerinden ne kadar uzaklaştığımız belli oluyor.

Oysa Ahilik değerleri, ticaret ile ahlakı buluşturan değerlerlerdir. “Şimdi Ahilik Zamanı” isimli kitabımda dediğim gibi tam da bu zamanda Ahilik değerlerine çok ihtiyacımız var.

Elbette Ahilik değerlerini hala uygulayan, bizim gibi uygulanması, duyulması, benimsenmesi için çaba gösteren kişiler var. Azınlıkta da değiliz ama genel olarak dünya ticaretinin değişimi, popüler kültür, genel değişim ve dönüşüm içinde değerlerimize sahip çıkmayan, eskimiş ve zaman dışı kalmış bulanlar da az değil.

KAHRAMANMARAŞ'TA AHİLİK KUTLAMALARI

Kahramanmaraş’ da da Ahilik haftası kutlandı. Töreninde açılış konuşmaları yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu, Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, Sefer Aycan ve İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Ahilik kültürünün önemine ve günümüzde de bu kültürün yaşatılması gerektiğine değinerek, tüm esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftasını kutladılar.

Kahramanmaraş valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun törenlere katılarak, esnaf, sanatkâr ve bütün vatandaşların Ahilik Haftası’ nı kutlayarak birlik, beraberlik ve dayanışmamızın daim olmasını temenni etti.

Yılın Ustası Abdulkadir Yardımcıoğlu’ na, Yılın Kalfası Emre Gerikalan’a, Yılın Çırağı Semih Balta’ya kaftan giydirildi ve plaket verildi. Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencileri onurlandırıldı.

AHİLİK KONFERANSI

Bu yıl yine kendi ilimde Ahilik komisyonu içinde yer alarak “Ahilik Haftası” kutlamalarına katkıda bulundum. Her yıl ahilik haftasında bir konferansım olur. Bu yıl Ahilik haftasında İstanbul/ Beyazıt İl Halk kütüphanesinde “Ahilik Kültürünün Günümüze Yansımaları” konulu bir konferans verdim. Verimli ve faydalı oldu.

DEĞERLERİMİZ KONUSUNDA BÜTÜN ÜLKE DİK DURMALIYIZ

Bizi toplum olarak bugüne getiren toplumsal değerlerimizdir. Bunlara sırt çevirmek aslını inkar etmektir. Aslını inkar köksüzlüktür, geçmişe ihanettir. Oysa bizim toplum olarak sağlam köklerimiz var. Bu kökleri beğenmemek, zamana uygun bulmamak akıl dışıdır.

Hadi kökünü beğenmiyorsun madem yeni bir kök bul, yeni iyi değerler bul! Yok ki. Hem yok, hem bulamaz. Bu gün insanlarda bir “hiçbir şeyi beğenmemezlik” durumu var. Yapılanlar hem beğenilmiyor hem de eldekine şükredilmiyor. Bu iyi bir gidişat değil.

Her sene Ahilik haftası kutlamalarında Ahilik değerleri hatırlatılıyor. Ne zamana kadar? Bir sonraki yıla kadar. Bu değerler yaşatılmayıp, yaşanmayıp, uygulanmadıkça sadece hatırlatma/hatıra düzeyinde kalır.

AHİLİK ÇALIŞMALARI YIL BOYU DEVAM ETMELİ

Çözüm ise yıl boyu ahilik değerleri çalışmalarını sürdürmektir. Uygulanabilir, basit, anlaşılabilir, nokta atışı çalışmalarla bunu sağlamak mümkün. Ancak böylelikle Ahilik değerlerinden çok kişiyle, çokça nasiplenebiliriz. Yoksa her sene başladığımız yere geri döneriz.

Bu iş tek bir derneğin, vakfın, birliğin tek başına yapabileceği bir iş değildir. Ticaret bakanlığı bünyesinde yapılabilecek bir çalışmadır. İsteyen kurumlara bu konuda gönüllü katkı verebiliriz. Biz kendi Çapımızda bu çalışmaları planlıyoruz.

Bu konuda yıla yayılmış düzenli bir çalışma olmadığı taktirde Ahilik konusu herkes tarafından bir tarafa çekiştirilen, yanlış anlatılan ve geleceğe yanlış izler bırakacak bir konu olacaktır. Bu durumun işaretleri ve uygulamalarını görmekteyiz.

Beklentim, Ticaret Bakanlığımız nezdinde bizim gibi bu konuya gönül vermiş, pratik çözümler üretebilecek kişilerle bir çalışma yapılmasıdır. Sorulursa fikrimizi paylaşır, daima gönüllü destek veririz. Ortak akıl ile değerlerimizi yaşatmamız, uygulanmasını yaygınlaştırmamız, güzel ülkemizi ticarette bu yönüyle ön plana çıkarıp, farklılık yaratmamız, iyi örnekleri duyurmamız gerekir. Biz yıl boyunca konuyu gündemde tutmaya gayret ediyoruz.

Sözün özü; Ahilik değerleri bizim farkımız, farklılığımızdır. Neden farkında değiliz? Siz bu değerlerden ne kadar nasipleniyorsunuz?

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/Kurumsal İletişim /Yönetim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: @tumaymercan /Facebook:Tümay Mercan İnstagram: mercantumay

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece https://www.kahramantv.com/ a link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi taktirde yasal işlem yapılacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.