Fuarlar kurumların, şehirlerin kendilerini tanıtmaları için iyi bir ortam.
Turizm fuarları ülkemizin turizm potansiyelini anlatmak için iyi bir araç. Çok iyi değerlendirilmesi gerek. Kurumlar bakış açıları, hedefleri, vizyonları ve mevcut ihtiyaçlarını düşünerek fuarlara katılıyorlar.
Travel Turkey İzmir 16. ‘’Uluslararası Turizm Ticaret Fuar Ve Kongresi (TTI İzmir) turizm aktörlerinden oluşan katılımcıları, ziyaretçileri, etkinlikleri ile dolu dolu geçti.
Fuarın ITT OUTDOOR bölümünde Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu (UKKF) Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Özdağ’ın moderatörlüğünde, Türsab Karayolları İhtisas Başkanı Kerem Serkan Çoban ile panelisti olduğumuz oturumda kamp ve karavanın geleceği ile ilgili olarak kamp/karavan ve doğada yaşam konusunda sunumumu da yaptım. Lüks karavandan, sürdürülebilir karavan turizmine, karbon ayak izinden, çocuklu karavancılara, kamp alanlarına, karavan üretimine kadar konu başlıklarına değindik.
Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği başkanı olmam sebebiyle kamp ve karavan turizminin sağlık turizmine eklemlenebileceğini her iki turizm çeşidinin birbirini nasıl güçlendirebileceğini anlattım. Ayrıca kümelenme çalışmalarıyla ülkemizin karavan üretiminde dünyada nasıl söz sahibi olabileceği de konuşmam içinde yer aldı. Verimli, faydalı bir oturum oldu.
KAHRAMANMARAŞ STANDI
TTI İzmir fuarında Kahramanmaraş standı yerel yönetimlerin ve kalkınma ajanslarının bulunduğu holde yer aldı. Kahramanmaraş’ ın doğal ve kültürel özellikleri tanıtılmaya çalışılmış. Bu holdeki stantlar genellikle hep ziyaretçi ile dolu olur. Fuarın tapıldığı bölgede yaşayan hemşerileri, tanıdıkları o standa gelir, Dışarıdan bakınca sohbet ve muhabbet ortamı görürüsünüz. Hatta o kadar dolu olur ki rahatsız etmemek için bir şey soracağınız varsa da sormazsınız. Geçmiş deneyimlerinizden bilirsiniz ki kimse o muhabbeti bırakıp sizinle ilgilenmez. Çünkü siz o bölgeden değilsiniz. Özellikle doğu illerinin standında böyle bir durumu yıllardır görmekteyim.
Şehir stantları arasında davul sesi yarıştırmak, en fazla gürültüyü çıkarmayı marifet saymak da bir başka handikap. İnsan kaçıran gürültüler şehir tanıtımlarına gerçekten yakışmıyor. Kahramanmaraş standında özel bir gürültü yoktu. Özel bir sunum ve etkinlik var mıydı farkında değilim. Stantta belirtilmemişti.
Bakır malzemeler, kuru tarhana ve birkaç ürün daha vardı. Standa bakan Kahramanmaraş’ı ne kadar tanıyabildi, İzmir’ e kaç saat uzaklıkta, havayoluyla gelinir mi, turistik olarak sabah gelip akşam gitse Kahramanmaraş’ ta ne yapar ve diğer birçok sorunun cevabı yoktu ya da ben göremedim.
Bu tür fuarlara katılan yerel yönetimler veya kalkınma ajansları gidilen ilde hep bir tanıdığınızın olduğunu düşünüyorlar sanırım. Ya da kitlesel turizmi önemsiyorlar.
Önümüzde bir Emitt turizm fuarı var. Genel olarak illerimiz bakalım bu fuara nasıl hazırlanacaklar. En büyük standı almak ile en büyük veya gösterişli olunmuyor. Neler yapılmalı soran olursa söyleriz. Faydamız da olur.
5 yaşında İzmir Enternasyonel Fuarı’ yla fuar gezmeye başlayan, yıllardır fakültemde ve kurumlarda fuar iletişimi eğitimi veren, 40 yıldır kurumsal iletişim çalışmaları yapan bir iletişim uzmanı olarak elbette faydamız olur. Çünkü fuarda yapılabilecekken yapılmayan eksik çok. Kahraman TV ile işbirliği içinde olmanızda da fayda var.
Sözün özü; Fuarlar iyi değerlendirilebildiklerinde tanıtım için iyi ortamlardır. Ortamı değerlendirmek için bizlerle iş birliği yapmak sizlere ve güzelim ülkemize değer kazandırır. Tecrübeleri değerlendiriniz.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/Kurumsal İletişim /Yönetim Danışmanı [email protected] Twitter: @tumaymercan /Facebook:Tümay Mercan İnstagram: mercantumay
YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece https://www.kahramantv.com/ a link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi taktirde yasal işlem yapılacaktır.