Deprem Kahramanmaraş altın üreticilerini de vurdu.

Kahramanmaraş'ta 700 kuyumcu atölyesi ile iş yerlerinin hasar alması ve milyonluk makinelerinin zarar görmesi nedeniyle faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı.

10 bin kişinin işsiz kaldığı, ülke genelinde altın ve mücevher işçiliği ücretlerinin yüzde 30 - 35 arttığı belirtiliyor.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz kendi imkanlarıyla üretimin devam etmesini sağlamaya çalıştıklarını Altınkentin Kuyumcular Sitesinin onarım için beklediğini söylüyor Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’nin yöneticilerinin de katıldığı “Altın Üretim Merkezi Kahramanmaraş Depremin Yaralarını Sarıyor” online söyleşisinde.

Konu çeşitli yayın organlarında depremden bu yana yazıldı. Fakat sorunun yakın ve uzak geleceğe yönelik çarpan etkileri önemli.

-Konut sıkıntısı dolayısıyla konusunda uzmanlaşmış işçilerin bazıları başka şehirlere göçüyor.

-Altınkent Kuyumcular Sitesi kullanılamaz durumda olduğu için üreticiler kendi imkanlarıyla çeşitli yerlerde üretim yapıyorlar. Dağınıklık ve güvenlik sorunu yaşanabilir.

-Kahramanmaraş ülkemiz altın üretiminin üçte birini sağlayan bir şehir. % 30 üretimden şu anda % de 8 üretime düşmüş durumda.

Başkanı Mustafa Öz depremle birlikte altına olan talebin de yükseldiğini söylüyor. Yani iş var. Hammadde var. Çalışacak insan var. Ama çalışacak ve konaklayacak mekan sorunu var. Üstelik bu konu ekonomi açısından katma değerli bir konu. Diğer taraftan bölgede istihdamı da canlandırmak, motivasyonu sağlamak için de çok önemli.

Ne yapmak lazım:

Ortada bir sorun varsa bu sorunun çözümünü en iyi bu sorunu yaşayanlar bilir. Burada da iş, iş hacmi, bölge ve sektör açısından bilgili olan Kahramanmaraş Kuyumcular Odası çözümü de mutlaka biliyor ve bu önerilerin hızlıca gözden geçirilerek uygun şartlarla hayata geçmesi gerekiyor. İlgili merciler konuya hakim, mutlaka çözüm üretiyorlar. Öyleyse neden sıkıntılar devam ediyor? Hız lazım. Hızlıca davranmak, çevik olmak gerek.

Kalifiye eleman giderse toparlanmak zor olur. Depremin sektörleri, ekonomik dinamikleri dağıtmasına izin vermemek lazım.

Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük altın mücevherat pazarlarından biri olan Türkiye, altın üretiminde Hindistan ve İtalya ile birlikte ilk üç sırada yer alıyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 250-300 ton altın ve mücevherat üretiliyor. Sektör yaklaşık 250 bin kişiyi istihdam ediyor.

Kahramanmaraş, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin altın ve mücevher sektöründe en yüksek iş gücü ve üretim kapasitesine sahip şehri durumundaydı.

Sözün özü; Her konuda evet artık hep birlikte hızlı olmak ve çevik davranmak gerekiyor. Zaman bizi beklemiyor.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/Kurumsal İletişim /Yönetim Danışmanı [email protected] Twitter: @tumaymercan /Facebook:Tümay Mercan İnstagram: mercantumay

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece https://www.kahramantv.com/ a link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi taktirde yasal işlem yapılacaktır.