Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen WTM Londra Turizm Fuarı'nda Kahramanmaraş ve deprem bölgesine yönelik açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş'ta yürütülen kültür ve turizm çalışmaları dolayısıyla kendisine teşekkür eden bir basın mensubuna yanıt veren Ersoy, depremden etkilenen şehirlerin Bakanlığın öncelikleri arasında yer almaya devam edeceğini söyledi.
3 Kasım 2026 tarihinde gerçekleştirilen açıklamalarda, deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması kadar ticaretin ve ekonomik hayatın canlandırılmasının da önem taşıdığı vurgulandı. Bakan Ersoy, bu süreçte Bakanlığın sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdüreceğini belirterek, "Biz de üzerimize düşeni en büyük fedakârlıkla yapacağız" ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesi öncelikli çalışma alanları arasında
WTM Londra Turizm Fuarı'nda Türkiye standı önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, Kahramanmaraş'a yönelik çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Deprem bölgesinin öncelikli çalışma alanları arasında bulunduğunu belirten Ersoy, şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması sürecinde ekonomik ve ticari faaliyetlerin canlandırılmasının da önemli olduğunu ifade etti.
Ersoy'un açıklamaları, 6 Şubat 2023 depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta kültür ve turizm faaliyetlerinin geleceği açısından dikkat çekti. Ancak Bakan, açıklamasında kent için yeni bir yatırım tutarı, proje takvimi veya ayrı bir finansman paketi duyurmadı.
Turizm ekonomik toparlanmaya katkı sağlayabilir
Kahramanmaraş'ta yeniden yapılanma süreci devam ederken turizm ve ticaretin canlandırılması, kentin ekonomik geleceği açısından önem taşıyor. Turizm faaliyetleri; konaklama, ulaşım, yeme içme, yerel ürünlerin satışı ve kültürel etkinlikler gibi farklı sektörlere katkı sağlayabiliyor.
Kentin tarihî ve kültürel birikimi, doğal alanları ve yöresel mutfağı da turizm potansiyelinin önemli unsurları arasında bulunuyor. Maraş dondurması, Maraş tarhanası ve yöresel yemekler, Kahramanmaraş'ın gastronomi alanında öne çıkan değerleri arasında yer alıyor.
Türkiye'nin turizm hedefleri Londra'da anlatıldı
Bakan Ersoy, fuarda Türkiye'nin uluslararası turizm pazarındaki tanıtım faaliyetleri ve 2027 yılı hedeflerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin fuarda 909 metrekarelik ana stant, 255 metrekarelik destinasyon alanı ve 50 metrekarelik spor turizmi alanıyla temsil edildiğini belirtti.
Fuara 78 alt katılımcıyla katılım sağlandığını açıklayan Ersoy, Türkiye'nin deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra gastronomi, kültür, spor ve etkinlik turizmi gibi farklı alanlarda da tanıtıldığını söyledi. Türkiye'nin uluslararası pazarlarda 60'tan fazla turizm ürünüyle yer aldığını belirten Bakan, tanıtım çalışmalarının destinasyon ve ürün odaklı yürütüldüğünü kaydetti.
Gastronomi turizmi de öne çıktı
Londra'daki açıklamalarda gastronomi turizmine de özel vurgu yapıldı. Türkiye'nin turizm ürünlerini çeşitlendirme stratejisinde gastronominin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ersoy, şehirlerin kendilerine özgü mutfak kültürlerinin tanıtılmasına yönelik çalışmalardan söz etti.
Kültür Yolu Festivalleri kapsamında gastronomiye ayrı bir alan açıldığını ifade eden Ersoy, unutulmaya yüz tutmuş yöresel tariflerin yeniden menülere kazandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü ve bu kapsamda "Lezzet Noktaları" oluşturulduğunu anlattı.
Kahramanmaraş'ın yöresel mutfağı da kentin kültürel kimliğinin önemli parçalarından biri olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte Bakan Ersoy, Londra'daki açıklamasında Kahramanmaraş'a özel yeni bir gastronomi yatırımı veya ayrı bir program ilan etmedi. Bakanın mesajı, deprem bölgesinin öncelikli konumunun süreceği ve Bakanlığın sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceği yönünde oldu.




