Kahraman TV
2021-11-12 09:27:34

ÖRGÜ ÖRMENİN TAHMİN EDİLEMEYEN 6 FAYDASI

Merve TAŞDEMİR

12 Kasım 2021, 09:27

‘Örgü örmek; verdiğiniz emeklerin sonucunda sizlere işe yarar, sevgi dolu, sıcacık bir elişi sunan rahatlatıcı ve huzur verici bir yaratıcılık işidir.’ diye okumuştum Debbie Macomber’in yazdığı ‘Küçük Mucizeler Dükkanı’ adlı kitapta. Herkese de okumasını tavsiye ederim. Özellikle örgü örmek isteyip bir türlü başlayamayanlar, başlayanlar ama bu işin üstesinden nasıl geleceğim diyenler, ya da henüz hiç örgü örmek konusunda fikir sahibi olmayanlar...
Örgü yöntemini öğrenmek, herkes için yapılacak işler listesinin başında olmayabilir, ancak olmalı. Artık sadece örme işleminin sonunda ördüğünüz şeyi giymekten ya da kullanmaktan daha çok avantaja sahip olduğunu bu yazıda sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

1. ÖRGÜ ÖRMEK SİZE BİR GURUR HİSSİ VERİR

Çoğu insanın nasıl örgü örüleceğini bildiğini söyleyemeyiz. Ördüğünüz bir şeyi, nasıl yaptığınız hakkında hiçbir fikri olmayan birisine göstermek, bir tür yeni sihirbazlık oyunu sergilemek gibidir. Yeni kazandığınız bu büyücülük yeteneğinden ötürü korkmuş olacaklar ki; bir ton övgü alacaksınız. (Ayrıca atkı, şapka ya da kazak talepleri art arda çoktan sıralanmış olacaktır.)

2. MEDİTASYONLA AYNI YARARLARA SAHİPTİR

Ne yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı anladıktan sonra örgü çok rahatlatıcı olabilir. Basit örgü projeleri genelde defalarca aynı figürlerdir. Bu nedenle örgü örmenin tıpkı ritüel, tekrarlayan hareket ve gevşeme, meditasyon oturumu olarak zihninizde ve bedeninizde aynı yararları vardır, ancak sonunda bir battaniye elde ettiğiniz için meditasyondan daha fazlasıdır diyebiliriz.

3. ÖRGÜ ÖRMEK, ENDİŞE, STRES VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİ HAFİFLETİR

Ritmik hareketler ve odaklanma duygusu; kaygı, depresyon ve stres semptomlarının dağılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında örgü örmek kalp atış hızınızı düşürür ve kan basıncınızı birkaç dakika sonra düşürür. Bu nedenle anksiyete oluşumu sırasında veya kendinizi kötü hissetmeye başladığınızda örgü malzemelerini bulmaya çalışmak bu semptomları yok etmenize yardımcı olabilir.

4. MOTOR FONKSİYONLARINI İYİLEŞTİRMEYE YARDIMCI OLUR

Örgü, hemen hemen bütün beyni harekete geçirdiğinden beynin bazı bölümleri oldukça işlevsel hareket eder. Mesela; frontal lob; dikkati ve planlamayı yönlendirir, parietal lob; duyusal bilgi ve uzaysal gezinmeyi yönetir, oksipital lob; görsel bilgileri işler, temporal lob; hatıraları saklama, dil ve anlamları yorumlama ve serebellum; hareketin kesinliğini ve zamanlamasını koordine eder. Bu nedenle örgü örmek, motor fonksiyonlarıyla ilgili hastalıklara sahip insanlara yardımcı olması için kullanılabilir. Örgü, ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur ve diğer ağrılı semptomlardan uzak tutar.

5. BİLİŞSEL DÜŞÜŞÜ YAVAŞLATIR

Motor işlevi ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olmasının yanında, örme beyninizi sağlıklı tutar. Beyninizi ne kadar çok kullanırsanız, o kadar sağlıklı olur ve daha uzun süre sağlıklı kalmaya devam eder. Mayo Clinic'e göre el sanatları ile uğraşan yaşlılar (örme dahil) uğraşmayanlara oranla % 30-50 daha az oranda ‘bilişsel bozukluk’ yaşarlar.

6. ARTRİT VE TENDİNİT GİBİ BOZUKLUKLARI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

Tıpkı beyninizi sağlıklı tutmak için örgü örmeniz gerektiği gibi, eklemlerinizi de sağlıklı tutmak için bu yöntemi kullanmanız gerekir. Doktorlara göre; parmaklarınızı hafifçe kullanarak kıkırdaklarınızı yıpranmak yerine daha güçlü hale getirebilirsiniz. Örgü, parmaklarınız üzerinde yeterince gerginlik yaratmayan, yazmaya kıyasla daha iyi bir yöntemdir.

Örgü örmenin sağlığınız açısından birçok yarara sahip olduğunu öğrendiğinize göre, artık bazı örgü eşyalarını almak için yerel mağazalara yönelmenizi öneririm. Nasıl örgü örmeye başlayacağım, ne öreceğim gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa ya da kendinize uygun örgü dersi bulamadıysanız, YouTube’da harika videolar bulunmakta, oradan yararlanabilirsiniz

ÖRGÜNÜN PSİKOLOJİK OLARAK ÖNEMİ

İlkel dönemlerden beri insanoğlu barınma, yeme, içme ve korunma gibi temel ihtiyaçlarının dışında giyinme ihtiyaçlarını da karşılayan ürünler geliştirmişlerdir. Zamanla desen ve işlemelerle bu ürünleri geliştirerek ürünlerin kimlik kazanmalarını sağlamışlardır. Her toplum kendi özelliklerini yansıtan motiflerle bu kimlikleri kendi gelenek göreneklerine göre öznelleştirmiştir ve kültürlerine kazandırmıştır. Bu noktada örgü de Türk kültüründe büyük bir yer kaplamaktadır. Çıkış noktası geleneksel bir yapı olsa da günümüzde farklı vizyonlarda insan hayatında yer almaya devam etmektedir.

Örgü örmek kişilerin bilişsel becerilerinde, psikolojik süreçlerinde ve aşağıda özellikle üzerinde duracağımız bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda (Parkinson, Alzheimer vs.) iyi olma halini desteklediği araştırmalar ile bulunmuştur.

Literatürde örgü, ipliklerin iğnelerle işlenerek bir yüzey haline getirilmesi olarak tanımlanır. Örgü, aynı hareketin sürekli tekrarlaması ve dikkatin tek bir yere toplanması bakımından meditasyonla aynı işlevi görür, sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etki sağlar. Sürekli örgü örmek, insanların günlük hayatta karşılaştıkları ve zihinlerini meşgul eden sorunları unutturarak, kişilerin kendilerine yardımcı olmalarını sağlar, ki bu olgu da günümüz terapi ilkelerinin başında gelmektedir.

eylemi sırasında bilgi işleme, dikkat ve planlamadan sorumlu ön lob; görsel verileri düzenleyen oksipital lob; duyusal bilgiyi işleyen frontal lob ve hareket zamanlamasını sağlayan temporal lob eş zamanlı çalışmaktadır. Bilişsel olarak stresi azalttığı da bilinen örgü örme alışkanlığı yaşlı bireylerde zamanla ortaya çıkan bilişsel problemleri de en aza indirgemektedir. Motor becerileri geliştirmesi, omuz, parmak ve el kaslarını çalıştırması ve ağrıları azaltması noktasında Parkinson hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Alzheimer’ı tamamen iyileştiren bir tedavi henüz yok ama yapılan çalışmalarda aralarında örgü örmenin de bulunduğu bilişsel egzersizlerin Alzheimer riskini %30-%50 oranında azaltabileceği gözlenmiştir. Örgü örerken sürekli yeni beceri ve tekniklerin öğrenilmesi, el-göz koordinasyonun yeni sinirsel bağların oluşmasını sağlaması sebebiyle Alzheimer riskini azalttığı düşünülmektedir. Ayrıca örgünün sakinleştirici etkisinin stres, depresyon ve kaygıyı azaltarak erken Alzheimer riskini düşürebileceği de öngörülmektedir.

Örgü örmenin dolaylı ya da doğrudan mutlulukla ilgisi de bulunmuştur. İngiltere’de örgü terapi grubu kurmaya çalışan bir grup akademisyen ve klinisyenin yaptığı çalışmada insanlara hangi duygularla örgü ördükleri sorulmuş ve bu duygulara neden olan durumlar saptanmış. Cevapların çoğu, bunları çocuklarıma ördüm, kullanıcının mutluluğunu düşünüyorum, insanları mutlu etmeyi seviyorum gibi amaçlarda toplanmıştır. Yani örgü örmek bireysel olarak yapılan eylemden keyif almanın dışında, insanları mutlu etmek amacıyla yapıldığı içinde dolaylı yoldan mutluluğa bir araç olabilmektedir. Hayal gücünü çalıştırarak bir ürün ortaya çıkartması ile ilgili de bireyin üretme ve kendini gerçekleştirme ihtiyacını karşıladığı için bireysel iyi oluşa büyük bir etkisi vardır.

Yorumlar (1)

Devrim 2 Yıl Önce

arkadas hic erinmedin mi bunları yazarken parmaklarındamı yorulmadı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.