Kahraman TV
2021-07-23 11:55:36

"BAYRAM" SEVDİKLERİNİZ YANINIZDA İSE BAYRAMDIR!

Merve TAŞDEMİR

23 Temmuz 2021, 11:55

İslamiyet'te dini bayramların ayrı bir yeri vardır. Müslümanlar Allah'u Teala'nın emirlerini harfiyen yerine getirirken bayram olarak belirlenen günleri de neşe, mutluluk, huşu ve tefekkür içerisinde kutlarlar. Müslümanların yılda 2 bayramları vardır. Bu dini bayramlardan birisi Ramazan Bayramı diğeri de Kurban Bayramıdır.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

İslam dünyasında büyük bir sevinç ve dayanışma içerisinde kutlanan Kurban bayramı Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10.gününden itibaren 4 gün kutlanır. Diğer bir anlatımla Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününde başlayan Kurban Bayramı 4 gün devam eden bir bayramdır. Zilhicce ayının 9. gününe "Arife Günü" denmektedir. Bayramdan bir önceki gündür. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ise "Eyyam- nahr" denir.

Kurban bayramı ayrıca Müslümanların her yıl "Hac " görevlerini yerine getirdikleri vakittir. Hac, Mekke'ye gidilmek suretiyle ve Kabe'nin tavafını da kapsayan bir ibadettir. Hac farizasını yerine getirmekte olan Müslümanlar kurbanlarını da Mekke'de keserler. Kurban bayramı dünyanın her yerinde yaşayan Müslümanlar tarafından aynı anda büyük bir coşku ile kutlanır.

Bayram temiz ve mümkünse yeni kıyafetler giyilir.

Kurban bayramında çocuklara bayram harçlığı vermek gelenektir.

Kurban bayramında bayram ziyaretleri yapılır. Ziyaretlerde büyüklere gidilir.

Bayramda mümkün olduğunca yoksullar, yetimler ve yardıma muhtaç olan kimseler sevindirilir.

Dini bayramlarda, yani hem Ramazan hem de Kurban Bayramında çocuk yuvası, huzurevi gibi yerlerde bulunan insanları ziyaret etmek pek makbul ve güzel bir davranıştır.

KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Kurban Bayramı Hz. Muhammed döneminde de aynı coşku ve sevinç içerisinde kutlanmıştır. Hz. Peygamber sahabeye bayramın ruhunu, manasını anlatarak ve bizzat eda ederek göstermeye çalışmıştır.

"Kurban" sözcüğü İslami bir terim olarak "Allah'a yaklaşmak, Allah'ın rızasını elde etmeyi" ifade eder. Hz. İbrahim kıssasında da zaten anlatılan tam olarak budur. Kulun, Allah'a teslimiyeti ve tereddütsüz uğruna bir şeyleri feda edebilmesidir.

COVID-19 virüsünden önce bayramlar güzel geçerdi.Misafirler gelir hep bir arada yemek masasında toplanılırdı.Şimdi insanlar artık birbirine yaklaşmaya korkar oldular.Acaba diyorum?Bu virüs de insanları iyice birbirinden koparmak için bir sebep mi oldu?Artık bayramlar bile normal bir günmüş gibi oldu.

En önemlisi de bayram sevdikleriniz yanınızdaysa bayramdır.

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.NİCE GÜZEL,SAĞLIKLI BAYRAMLARA

Yorumlar (1)

devrim atalay 3 Yıl Önce

merve hanımı gercekten tebrik ediyorum bir solukta okudum kalemine sağlık gelecek yazısını sabırsızlıkla bekleyecem

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.