Adalet Bakanı Akın Gürlek, yaş sebze ve meyve piyasasında fiyatları manipüle ederek haksız kazanç sağladıkları belirlenen büyük dağıtıcı firmalara yönelik soruşturma kapsamında 22 ilde 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldığını açıkladı. Soruşturma kapsamında 41 şüpheli yönetici hakkında gözaltı kararı verilirken, bunlardan 33'ü yakalandı.
22 ilde 109 adrese eş zamanlı operasyon
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, yaş sebze ve meyvenin tarladan markete uzanan fiyat yolculuğu mercek altına alındı.
Soruşturma kapsamında Ticaret Bakanlığından Hal Kayıt Sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığından Çiftçi Kayıt Sistemi verileri temin edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından da kapsamlı bir çalışma yürütüldü.
Yaklaşık 1029 çiftçinin beyanına başvurularak ürünlerin üreticiden hangi bedelle çıktığı ve tedarikçilere hangi şartlarda ulaştığı incelendi.
Fiyatların yukarı yönlü manipüle edildiği iddiası
Yapılan incelemelerde, hallerdeki büyük tedarikçi konumundaki bazı firmaların piyasadaki hakimiyetlerini kullanarak ürün arzını olduğundan düşük, maliyetleri ise gerçeğinden yüksek gösterdikleri tespit edildi.
Soruşturma dosyasına giren raporlarda, bazı firmaların sahte müstahsil makbuzları düzenleyerek gerçeğe aykırı maliyet oluşturduğu, tedarik zincirini gereksiz şekilde uzattığı ve bu yöntemlerle yaş sebze ve meyve fiyatlarını yukarı yönlü manipüle ederek fahiş fiyat uygulamasına neden olduğu belirtildi.
41 şüpheli hakkında gözaltı kararı
Bu kapsamda fiyatları etkileme, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, belgede sahtecilik ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçları yönünden soruşturma yürütüldü.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 şüpheli yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi. 22 ilde toplam 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldı.
33 şüpheli yakalandı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonda, hakkında gözaltı kararı bulunan 41 şüpheliden 33'ü yakalandı.
Firari durumdaki 8 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturma kapsamında üreticinin emeğinin ve vatandaşın bütçesinin korunacağını belirterek, tarladan sofraya uzanan zincirin haksız kazanç elde edilen bir yapıya dönüşmesine izin verilmeyeceğini ifade etti.





