Harika bir haftanın ilk gününden herkese merhaba; sizlerle bugün kendi uzmanlık alanım olan duyusal gelişimi konuşacağız;
DUYUSAL GELİŞİM NEDİR?
Duyusal gelişim anne karnında başlayan ve hayat boyu devam eden bir süreçtir.
İnsanoğlu çevresini duyuları sayesinde algılayıp anlamlandırabilmektedir.
Tüm bu algılama sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi sonucunda tepki ve yorumlarda bulunulmaktadır yani adaptif cevap süreci başlamaktadır. Bunları tam anlamıyla gerçekleştirebilmek için duyusal gelişim basamakları tamamlanmalıdır. Çocuklarda özellikle kritik dönemlerde duyusal gelişimi desteklemek için birden fazla duyuya hitap edecek etkinlikler ve aktiviteler planlamanız gerekmektedir. Bu planlamalar ayrıntılı bir değerlendirme ve çocuğa özgü grafiklerin sonucunda oluşturulmaktadır. İşin uzmanı tarafından yapılan bu planlama çocuğun gelişim sürecine ciddi katkı sağlamakla birlikte Çocuğun sosyal hayata erken adapte olması duyusal gelişimine katkı sağlamaktadır.
OLUMLU SONUÇ İÇİN NE YAPILMALI?
Duyusal gelişim kısaca çocuğun çevresinde olup bitenleri anlamlandırabilmesidir. Burada bahsedilen duyular; dokunma, tatma, koklama, duyma ve görme ve buna eşlik eden propriosepsiyon ve vestibüler duyulardır. Çocukların tüm bu duyularını aktif tutabilmek gelişimine olumlu sonuçlar sağlayacaktır. Çocuk duyularını ne kadar çok kullanırsa zekası da aynı oranda gelişim gösterecektir. Duyularda yetersiz bir gelişim meydana gelmesi sonucunda zeka ve gelişim de bundan oldukça fazla etkilenmektedir.
Tüm çocuklar için kapsamlı değerlendirme ve duyusal değerlendirme günümüz şartlarında artık olmazsa olmazlardandır.
Tüm ailelerimizin bilinçli bir şekilde çocuğuna yaklaşması çok değerlidir.
Herkese sağlıklı günler dilerim.