Kahramanmaraş Depremi Adım Adım Geliyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay, “Alüvyon (yumuşak) zemin üzerine 15-16 katlı binalar yapılıyor. Bir an önce şehir zemini sağlam yerlere taşınmalı. Örneğin Kuzey Çevre yolu bitirilmeli hatta zemini sağlam olan o bölgelerde çevre yolu Kozludere istikametine doğru ilerletilmeli ve yapılaşma için cazibe oluşturulmalıdır.” Dedi.

KAHRAMANMARAŞ 17.02.2020, 13:03
Kahramanmaraş Depremi Adım Adım Geliyor

Kahramanmaraş’ın depremselliğiyle ilgili yıllardır yetkilileri uyaran Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay, adım adım Kahramanmaraş depreminin yaklaştığını fakat şehirde kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık adına bir çalışmanın yapılmadığına dikkat çekti.

DEPREMİ GÜNDEMDEN DÜŞÜRMEMELİYİZ

Depremlerin, meydana gelen her büyük depremlerin yıl dönümünde hatırlandığını dile getiren Kuruçay bunun yanlış olduğunu, Kahramanmaraş’ta depreminin gündemden düşmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kuruçay “tüm bilim adamları Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin isimlerini vererek deprem olacağını söylüyor. Bir Jeoloji Mühendisi olarak bizde yıllardır Kahramanmaraş’ta deprem olacağını deklare ediyoruz. Deprem olacağını bilmek için bilim adamı olmaya gerek yok, geçmiş yıllardaki deprem eşit yıllarına bakarsanız bu fay hattının deprem ürettiğini ve bir daha üreteceğini bilirsiniz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olmadığı gibi bizde sadece tarih ve saat veremiyoruz. Ama depremin olacağını biliyoruz. Buna rağmen o kadar uyarılarımıza rağmen bir çalışma yapılmaması ve aksine alüvyon zeminlere yüksek kat binaların yapımına izin verilmesini şaşkınlıkla izliyoruz.” Dedi.

BOZUK ZEMİNE BİNA TAŞITTIRAMAZSINIZ

2012 yılında yapılan ve uygulamaya konulan İmar Planının yanlışlıklarla dolu olduğunu bunun da değiştirilemez anlamına gelmemesi gerektiğine vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay, Alüvyon zemine bina yapmanın bir çok kriteri olduğunu bu kriteri yerine getiren bina sayısının ise bir elin parmağını geçmeyecek sayıda olduğunu belirtti. Şehirde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarında nedense altında işyeri olmayan binaların uygulamaya alındığını ve bu uygulamaya da kentsel dönüşüm demenin yanlışlığına vurgu yapan Kuruçay, “Uygun olmayan zeminler üzerinde de önlem alınarak, toprağı killi veya sulu zeminli alana binayı taşıttırmamızsınız. O zemine çift kazık yapacaksınız, kazıklı temeller yapacaksınız. O binanın yükünü arsanın altındaki ana kayayı bularak kazıklama yöntemiyle o kayaya taşıttıracaksınız.

ALIÇSEKİ BÖLGESİNDE GÜVENLE OTURULUR

Kahramanmaraş’ta imar planı bu şekilde iken tuttuk Alıçsekisine 4 katlı bina yapımına müsaade edilmiş. HalbukiAlıçsekisi bölgesinin zemini sağlam şehir içindeki alüvyon zemine 14-15 hatta 17 kat veriyorsunuz, zemini sağlam Alıçseki bölgesine 4 kat veriyorsunuz. Gayberli’nin zemini kayıyor diye istimlak ediyorsunuz hemen altına 10 kat veriyorsunuz. İmar Planındaki yanlışlıkların bir an önce düzelmesi lazım.

KUZEY ÇEVRE YOLU BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİ

Kuzey Çevre yolunun yapılmasıyla zemini sağlam olan Alıçseki bölgesinde yapılaşmanın önün açılması gerekir. O bölgelerin zemini sağlam, 4 katlı değil yüksek kat yapabilirsiniz. Kuzey Çevre yolu bitirilmeli hatta Kozlu Dere istikametine devam ettirilmeli ve vatandaşlarımızın yapı yaparak güvende oturmaları sağlanmalı.Alüvyon zemin üzerine imar açacağınıza burada açmak daha mantıklı. Bir alana ne kadar kat yapılacağı ile ilgili çalışmalar bellidir. Bu çalışmayı hararetle başlatmanız lazım.” Dedi.

DEPREM OLUNCA KONULAR AKLIMAZ GELİYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kuruçay, depremin deprem olduğu zaman aklımıza gelen bir durum olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Şimdi maalesef biz bu konuları Deprem olunca aklımıza geliyor. Deprem olunca bir anda oradaki televizyonlardaki canlı yayında ve vatandaşların mağduriyetini anlatıyorlar. Amerika, Japonya dünyanın en gelişmiş teknolojilerine sahip 2 ülkesi. Amerika ile Japonya da dünyada deprem ihtimali olan iki tane devlet. Her gün olur ama hiç kimsenin burnu bile kanamaz. Duvarlardaki panolar düşer, masalarda ufak tefek eşyalar düşer. Can kaybı kesinlikle olmaz.

BİZİMİ EKSİĞİMİZ YASANIN DELİNMESİ

Bunlar böyle bir ülke. Böyle bir teknolojiye sahip iki ülke. Hala depremin ne zaman olacağı ile ilgili teknoloji geliştirilemedi. Amerika Kaliforniya’da dünyanın en büyük tehlikeli faydalardan bir tanesi var. Amerikalılar orada fay kanunu çıkarttı. Kaliforniya’da fay yasası var. Fay yasanı içinde yapılan bütün yapılaşmaların özellikleri bellidir. Bu özellikte yapı yapabilirsin. Tek katlı, 2 katlı,3 katlı her neyse oradaki durumuna göre. Ne yapılması gerekiyor? Kanunda belirlemiş. Dolayısıyla belediyeler, encümen üyeleri, herhangi bir teşkilat buradaki yasayı delip orda 4 kat yapılacak yere 8-10 kat, iki kat yapılacak yere 5 kat 6 kat yapı yapamıyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA UYGUN ZEMİNE UYGUN BİNA YAPILMIYOR

Bizim ülkemizdeki en büyük eksikliklerden bir tanesi şudur. Örneğin Kahramanmaraş Belediyesi veya Adana Belediyesi, ülkemizdeki tüm belediyelerin tamamında imar planları hazırlanır. İmar planları hazırlanırken bir yerin depremsellik ile ilgili imara esas jeolojik, jeoteknik raporlar hazırlanır. Jeoloji mühendisleri sondajlarla jeofizik çalışmalarla imar uygun olup olmadığını tespit ederler. Derler ki, şuralar uygun, şuralar uygun değil, şuralarda önlem alınarak yapılabilecek yerlerdir diye, haritalarda belirlenir. Verilen imar kanununda vardır. Bunları bu şekilde olması gerekir.

KAHRAMANMARAŞ’TA DURUM NEDİR?

Kanunda bu böyle; imar kanuna göre, sen imar açacağın yerlere bu yolu takip ederek tespit etmek zorundasın. Bizim Kahramanmaraş’ımızdan kendimizden bakalım. İmara açılan yerler belli. Şimdi siz burada belediyeler, çok basit bir örnek veriyorum. Herkese de anlattım. Bunu size anlatıyorum. Biz Gayberli Mahallesi'ne bütün binaları kentsel dönüşüm ile yıktık.

Yerine Millet 15 Temmuz Millet Bahçesi yaptık. Kentsel dönüşümden temizlediğimiz yerin 50 metre yolun altında, 10 katlı bina ruhsatı verildi. Ve şu anda orası imar planında 10 kat. hattave hatta arazinin daha fazla kata sahip serbest olan yerleri varmış. Böyle bir imar uygulaması olmaz.

KAHRAMANMARAŞ’TA DEPREMİN NERDE OLACAĞINI BİLİYORUZ AMA SAATİNİ BİLMİYORUZ

Üniversite kavşağında veyahut ta, Sümbüllü kavşağında oralarda ki zemini iyi araştırıp, bölgesel olaraktan,lokal olarak, orada olumsuz bir yer varsa orayı araştırmanız lazım. Yapamazsınız! Alüvyon zemin üzerine, 8 katlı 10 katlı bina yapamazsın. Bahçelievler dediğimiz iki katlı evler vardı. Bir bodrum vardı bir de bir kat ev vardı. Niye böyleydi burası, o zamanlarda insanlar demiş ki, alüvyon zemin üzerine yüksek katlı binalar yapılmaz. Yapılmamış ve Bahçelievler olmuş burası. Biz şu anda Bahçelievler’de alüvyon zeminlerin üzerinde 8 katlı 10 katlı binalar yapıyoruz .Deprem diyor ki Kardeşim ben olacağım, Kesinlikle olacağım. Biz bilimsel olarak depremin nerede olacağını yüzde 99 değil. Yüzde 100 biliyoruz. Depremin nerde olacağını kesinlikle biliyoruz. Ama depremin saniyesini, saatini, gününü, ayını, yılını bilemiyoruz.

İKİ ÖRNEK ÇOK ÖNEMLİ

Bakın iki örnek verdim. Amerika ve Japonya. Japonya, depremi önceden bilen bir alet olsa yapar. Çünkü kendileri çok tehlikede. Niye tehlike içerisinde yaşasın. Yeryüzünde hiçbir yerde hiçbir teknolojide deprem oluyor diye bir teknolojik alet yok. Amerika demiş ki bir fayı üzerinde burada deprem oldu ve olacak. Onlar zamanı bulmuşlar. 7,5 şiddetinde deprem olmuş ve büyük hasarlar görmüşler. Ona göre kanun ve yasa çıkarmış.

KAHRAMANMARAŞ’TA İMAR PLANINDA, ALTINDA BİR NOTLA DEĞİŞİKLİK YAPABİLİYORSUNUZ!

Bizim planlarımız kadar oynanan, Kahramanmaraş'ın imar planı kadar oynanan bir daha şehir imar planı ben bilmiyorum. Erzincan 1939'da Varto depremi oldu. Erzincan’da 1994’te daha deprem oldu. Şehrin imar planı yeniden düzenlendi. Caddeler ve sokaklar ip gibi. İki katlı evler yaptılar. Bizde nasıl? Sen Kahramanmaraş’ta, caddelere bir bak. İp gibi cadde göremezsin. İp gibi olan cadde çok nadirdir. Bir sokak gidiyor bir değişiklik. Bir bakıyorsunuz 8 katlı bir bakıyorsunuz, hemen yanında iki katlı.

BİZDE BİR MAHALLENİN BİR YARISI 8 BİR YARISI 10 BİR YARISI İSE 2 KATLI

Bu neyin nesidir?Yani yolun bir tarafı 2 katlı bir tarafı 4 katlı bir tarafı 8 katlı. Böylebir şey olmaz. Buradan ben şunu çıkarıyorum. Biz Kahramanmaraş'ın nerde hangi tür binaların yapılacağını ile ilgili bizim araştırmalarımız doğru değil. Açık ve net olarak söylüyorum. Doğru değil. Ha kimse de demezsin ki ya bunu ben yapmadım. Bunun filan yaptı demesin. Bu şehirdeki yapılan yanlışlıklar, 4 katlı 2 katlı yapılacak yere 8 kat yapanlar. 8 katlı yapacak yere, 17 Kat yapanlar, 12 kat yapaninsanlar Adana'dan gelmedi, Kayseri'den gelmedi, Adıyamanlı gelmedi, veyahut ta havadan helikopterle inmedi. Bizim insanlarımız yaptı. Bizim ovada bir sürü gecekondu mahalleleri var. Onlara Allah korusun, deprem olduğun da, ne olacak? Alüvyon zemin üzerinde binaları var. Temel de yok! Vatandaş oraya geldi. Sizde müsaade ettiniz. Niye müsaade ettiniz? Kimi suçlayacağız?

Şehirde bir an önce bir seferberlik başlatılmalı, deprem konusunda halkımız bilinçlendirilmeli, kentsel dönüşümü aslına uygun olarak yapmak zorundayız. Depreme dayanıklı olmayan binaları, zemini sağlam alanlara taşımalıyız'' dedi.

Yorumlar (2)
Coşkun Aytemiz 4 yıl önce
Sayın Yetkililerimiz Ne zaman Sahada göreceğiz sizleri...
Ksan teker 3 yıl önce
Kanuni sultan süleymanın kardeşi bana ne, sanane demiş. Çok manidar.
14
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:15
Öğle 12:42
İkindi 16:13
Akşam 18:59
Yatsı 20:16