Kahramanmaraş’ın tarım, hayvancılık ve gıda alanındaki üretim gücünü buluşturan 10. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, EXPO alanında düzenlenen törenle kapılarını açtı. Yaklaşık 200 marka ve firmanın katıldığı organizasyon, üreticileri ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. 6 Şubat depremlerinin ardından ilk kez düzenlenen fuarda, Kahramanmaraş’ın tarımsal potansiyeli ve üretim çeşitliliği ön plana çıktı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Onikişubat Belediyesi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile paydaş kurumların iş birliğinde gerçekleştirilen fuarın resmi açılışına 66. Hükümet Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Mükerrem Ünlüer, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Mehmet Şahin ve İrfan Karatutlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Mehmet Beşen, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.
Kahramanmaraş’ın tarımsal üretim gücü rakamlarla anlatıldı
Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, kentin tarımsal varlığı, üretim kapasitesi ve hayvancılık faaliyetlerine ilişkin bilgiler paylaştı. Kahramanmaraş’ın farklı iklim ve coğrafi özellikleri sayesinde çok sayıda ürünün yetiştirildiğini belirten Bilir, kentin tarım alanındaki potansiyeline dikkat çekti.
Bilir, Kahramanmaraş’ın 1 milyon 450 bin hektarlık yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 23’ünün tarım alanlarından, yüzde 12’sinin ise çayır ve mera alanlarından oluştuğunu ifade etti. Tarım ve mera alanlarının toplamda il yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 35’ine karşılık geldiğini belirten Bilir, kentte 89 farklı ürün çeşidi, 31 coğrafi işaretli ürün ve sekiz büyük ova bulunduğunu söyledi.
Bitkisel üretim ve hayvancılığa ilişkin rakamları da paylaşan Bilir, kentte yaklaşık 2,4 milyon dekar alanda tarla bitkileri üretimi yapıldığını belirtti. Meyve ve sebze üretimi, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık ve su ürünlerinin de Kahramanmaraş’ın tarımsal faaliyetleri içinde önemli yer tuttuğunu kaydetti.
Bilir, su ürünleri sektörüne ilişkin olarak 2026 yılında 17,5 ton alabalık üretimi gerçekleştirildiğini ve 1 milyon yavru sazan balığının su kaynaklarıyla buluşturulduğunu açıkladı. Kentte kanatlı hayvan sayısının da yaklaşık 3,5-4 milyon seviyesinde olduğunu belirtti.
Son dört yılda üreticilere 13,5 milyar liralık destek
Kırsal altyapının geliştirilmesi ve üreticilerin desteklenmesine yönelik çalışmalara da değinen Ramazan Bilir, 6 Şubat depremlerinden bu yana Kahramanmaraş’taki üreticilere önemli miktarda destek aktarıldığını söyledi. Bilir, son dört yılda üreticilere 13 milyar 555 milyon liralık destek sağlandığını belirterek bu alandaki çalışmaların önemine dikkat çekti.
“Kahramanmaraş hem sanayi hem de tarım kenti”
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, fuarcılık faaliyetlerine 6 Şubat depremlerinin ardından dört yıl ara verildiğini, bu yıl ise Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın 10’uncusunun gerçekleştirildiğini söyledi.
Yaklaşık 200 marka ve firmanın fuarda yer aldığını belirten Buluntu, tarım teknolojilerindeki gelişmelerin hem ülke hem de şehir ekonomisi açısından önem taşıdığını vurguladı.
Buluntu, “Çünkü Kahramanmaraş her ne kadar bir sanayi kenti olsa da aynı zamanda bir tarım kenti ve bu konuda da çok güzel çalışmalar yapılıyor. İnşallah ben bu fuarımızın hem katılımcılarımıza hem de şehrimize önemli katkılar sunacağını düşünüyorum” dedi.
“Her ilçemizde farklı bir ürün üretiliyor”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Şahin, açılış öncesinde fuar alanındaki stantları gezdiğini ve ilçelerdeki ürün çeşitliliğinin dikkat çekici olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş’ın coğrafi ve iklimsel özelliklerinin farklı tarımsal ürünlerin yetişmesine imkân sağladığını belirten Şahin, “Hiçbir stanttaki ürün başka stanttakine benzemiyor. Böyle bir şehir yok. Fındık da üretiliyor, fıstık da üretiliyor. Çilek de üretiliyor, kayısı da üretiliyor. Her ilçemizde farklı bir ürün üretildiğini görüyoruz” diye konuştu.
Şahin, kentin bir bölümünde Güneydoğu Anadolu ikliminin, başka bölgelerinde ise Doğu Anadolu ve Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğünü belirterek bu çeşitliliğin tarımsal üretime yansıdığını söyledi. Fuara katkı sunanlara teşekkür etti.

Vahit Kirişci’den tarımsal destek açıklaması
66. Hükümet Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, fuarların üreticiler ile ürün ve hizmetlere talep gösterenleri bir araya getirdiğini belirtti. Fuarların aynı zamanda üreticilerin kendi gelişimlerini değerlendirmelerine, sektördeki yenilikleri görmelerine ve rakiplerine göre güçlü ve gelişime açık yönlerini fark etmelerine imkân sağladığını ifade etti.
Tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Kirişci, üreticilere yönelik desteklerin zaman içinde çeşitlendirildiğini söyledi. Verimlilik, kalite ve kadınlarla gençlerin istihdamına katkı sağlayan uygulamaların yanı sıra gıda sektörüne yönelik desteklerin de önem taşıdığını belirtti.
Kahramanmaraş’a sağlanan tarımsal desteklere ilişkin rakamları paylaşan Kirişci, “Kahramanmaraş'ımızda 2003 yılından bugüne 61,5 milyar liralık tarımsal destek sağlandı. Ve son 4 yılda da 13,5 milyar liralık destek üreticilerimize verildi” dedi.
Üreticilere aktarılan kaynakların yalnızca tarımsal faaliyetlerle sınırlı kalmadığını belirten Kirişci, üreticilerin kazançlarını yerel esnaf ve farklı sektörlerde harcayarak ekonomik hareketliliğe katkı sunduğunu ifade etti.
Fuarın resmi açılışı kurdele kesimiyle yapıldı
Konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımıyla kurdele kesilerek 10. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreninin ardından şehir protokolü fuar alanındaki stantları gezdi.
Üreticiler ve firma temsilcileriyle bir araya gelen protokol üyeleri, sergilenen ürünler, firmaların faaliyetleri ve tarım sektöründeki yenilikler hakkında bilgi aldı. Kahramanmaraş’ın tarımsal potansiyelini tanıtmayı, üreticileri desteklemeyi ve sektördeki gelişmeleri buluşturmayı amaçlayan fuar, kentte tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında faaliyet gösteren paydaşları aynı organizasyonda buluşturdu.




