Tekstil, tarım, enerji, otomotiv, havacılık, cam sanayi ve geri dönüşüm gibi alanlarda hizmet sunan İSKUR, son dönemde yaptığı AR-GE çalışmalarla da adından söz ettiriyor.

İŞTE İSKUR'UN AR-GE ÇALIŞMALARI

TEKSTİL İŞLETME ATIĞI KLİMA TOZLARINDAN YALITIM MALZEMELERİ GELİŞTİRİLMESİ

Pamuk ipliği üretim tesisi klima dairesinde biriken klima tozlarının çevre yükünün azaltılması ve bu atıklardan katma değeri yüksek ürünler üretilmesi amaçlanıyor. Farklı oranlarda klima tozu içeren köpük kompozitlerin, ısı ve ses yalıtımı açısından proses parametrelerinin optimizasyonu ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalar ile firmaya bir know-how kazandırıldı. Ayrıca geliştirilmiş olan ısı ve ses yalıtım özelliğine sahip köpük kompozit ürünlere, kullanım alanlarında aranan bir diğer özellik olan, güç tutuşurluk özelliği de kazandırıldı.

KENEVİR ELYAFINDAN FONKSİYONEL KUMAŞLAR GELİŞTİRİLMESİ

Kenevir lifi, yüksek mukavemet, yüksek nem ve hava geçirgenliği özellikleri, tüylenme sorununun olmaması, anti bakteriyellik özellikleri, UV koruma sağlaması ve iyi elektrostatik özellikler göstermesi gibi üstün özellikleri sebebiyle katma değeri yüksek tekstil ürünlerinin üretilmesinde kullanılıyor.

Proje kapsamında pamuk ve kenevir lifi harman kombinasyonlarıyla ısıl konfor özellikleri yüksek, anti bakteriyel etkiye sahip ve çevreye duyarlı kumaş yapıları oluşturuldu.

BOYAMA SONRASI ARD İSLEMLERDE SU KULLANIMINI AZALTMAYA YÖNELİK YENİLİKÇİ BİR YÖNTEM GELİSTİRİLMESİ

Tekstil Endüstrisinde yüksek miktarlarda kimyasal madde ve su tüketimi gerçekleştirilmektedir. Reaktif boyarmaddeler selülozik liflerin boyanmasında en yaygın kullanılan boyarmadde sınıfıdır. Reaktif boyarmaddelerin tamamen fikse olmamasından kaynaklı yüksek miktarda boyalı atık içeren kirli su ortaya çıkmaktadır ki bu da çevresel açıdan sorun oluşturmaktadır. Geleneksel yöntemler boyalı atık suyun arıtılması için yetersiz kalabilmektedir. Proje kapsamında geliştirilen patentli filtre sistemimiz sayesinde bu problemlerin %15 oranında azaltılmıştır.

VİSKON LİFLERİNİN EKOLOJİK BOYAMA YÖNTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Daha az maliyetle boya-lif etkileşimini artırmak ve viskon lifindeki katyonik yükleri desteklemek için bazı yöntemler kullanılmaktadır. Bu projede de bahsi geçen yüksek enerji ve su tüketimini azaltan viskonun boyanması için firma bünyesinde kullanmak üzere doğal boyama yöntemleri ile çevre dostu ve ekonomik yöntemlerin araştırılması ve geliştirilmesi sağlanmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN PAMUK LİFİNİN TEKRARLI GERİ DÖNÜŞTÜRÜLME POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE SÜREÇ GELİŞTİRİLMESİ

Tekstil sektöründe kimyasallar, kısıtlı olan doğal kaynak kullanımı ve emisyonlar nedeniyle son yıllarda geri dönüşüm çalışmaları ön plana çıkmaktadır. En önemli doğal lif konumundaki pamuk lifinin bir kez üretildikten sonra geri dönüşümü tarla süreçlerinin elimine edilmesi ve dolayısıyla çevresel yükünün azaltılmasını sağlayacaktır. Bu proje kapsamında, %100 ham pamuktan üretilen tekstiller 2 kez geri dönüşüm döngüsüne tabi tutulmuştur. Bu çalışma bir ürün/süreç geliştirme niteliğinde olup, çalışma sonrası elde edilen veriler ile tekstil işletmesinde 2. geri dönüşüm sürecinin benimsenmesi ve bu doğrultuda katma değerli ürünler üretilmesi ile küresel rekabet açısından işletmenin ürün pazarlama sürecine katkı sağlanmıştır.

Başkan Toptaş; Etkili Çözümlerle Sağlam Adımlar Atmak En Büyük Hedefimiz Başkan Toptaş; Etkili Çözümlerle Sağlam Adımlar Atmak En Büyük Hedefimiz