Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin “Gel ve Fark Et” temasıyla bu yıl 11’incisini düzenlediği Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı, edebiyatın yanı sıra güncel toplumsal konuları da ele alan etkinliklerle devam ediyor. Anadolu’nun en büyük kitap fuarı olarak nitelendirilen organizasyonda, çocukların dijital dünyayla ilişkisi, teknoloji kullanımı ve ailelerin bu süreçte üstlenmesi gereken sorumluluklar konuşuldu. KAFUM’da düzenlenen söyleşide, “Dijital Baba” olarak tanınan yazar Orhan Toker, vatandaşlarla bir araya geldi.
Kahramanmaraş Kitap Fuarı’nda çocukların dijital dünyası ele alındı
Kaleme aldığı eserler ve sosyal medya içerikleriyle yüz binlerce aileye ulaşan Orhan Toker’in söyleşisi yoğun ilgi gördü. Programda dijitalleşmenin çocuklar ve aileler üzerindeki etkileri değerlendirilirken, günümüz çocuklarının teknolojiyle kurduğu ilişkinin farklı boyutları üzerinde duruldu.
Çocukların teknoloji kullanımı, dijital oyunlar, sosyal medya platformları ve çevrimiçi arkadaşlıklar gibi ailelerin günlük yaşamda sıkça karşılaştığı konuların ele alındığı söyleşide, dijital dünyanın sunduğu imkânların yanında kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımın doğurabileceği risklere dikkat çekildi.
Çocukların ekran karşısında geçirdiği zamanın, dijital içeriklerle kurdukları ilişkinin ve çevrimiçi ortamlardaki davranışlarının aileler tarafından yakından takip edilmesinin önemine vurgu yapıldı. Teknolojinin çocukların hayatındaki yerini anlamanın ve bu alanı bilinçli biçimde yönetmenin gerekliliği üzerinde duruldu.

Çocuklar dijital dünyanın riskleriyle karşı karşıya
Söyleşide, dijital teknolojilerin çocuklara sağladığı olanaklarla birlikte, bilinçsiz kullanımın günlük alışkanlıklar ve sosyal ilişkiler üzerindeki olası etkileri değerlendirildi. Dijital oyunlar ve sosyal medya platformları, çocukların çevrimiçi ortamlarla kurduğu ilişkinin önemli parçaları olarak ele alındı.
Çevrimiçi arkadaşlıklar konusunda çocukların karşılaşabileceği durumlara karşı ailelerin farkındalık sahibi olmasının önemine dikkat çekildi. Çocukların dijital ortamlardaki davranışlarını izlemek, ekran kullanımına ilişkin bilinçli bir yaklaşım geliştirmek ve gerektiğinde rehberlik etmek, söyleşinin öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.
Dijital dünyanın tamamen hayatın dışına çıkarılmasının mümkün olmadığına işaret edilen programda, asıl meselenin teknolojinin nasıl, ne kadar ve hangi amaçla kullanıldığını anlayabilmek olduğu vurgulandı.
Ailelerin dijital rehberlikteki rolü vurgulandı
Orhan Toker, çocukların dijital alışkanlıklarının şekillenmesinde ebeveynlerin tutumlarının belirleyici olduğuna dikkat çekti. Söyleşide ailelerin teknoloji kullanımına yönelik bilinçli bir yaklaşım geliştirmesi, çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurması ve dijital dünyada karşılaşılabilecek risklere karşı farkındalık oluşturması gerektiği ifade edildi.
Çocuklara dijital oyunlar ve çevrimiçi arkadaşlıklar konusunda rehberlik edilmesinin güvenli internet kullanımı açısından taşıdığı önem de değerlendirildi. Ailelerin yalnızca ekran süresine değil, çocukların dijital içeriklerle nasıl bir ilişki kurduğuna ve çevrimiçi ortamlarda nasıl davrandığına da dikkat etmesi gerektiği üzerinde duruldu.
Orhan Toker: “Asıl mesele, çocuklarımızın teknolojiyi nasıl kullandığını anlayabilmek”
Yazar Orhan Toker, söyleşide yaptığı konuşmada çocukların yaşamında dijital araçların giderek daha önemli bir yer tuttuğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün çocuklarımızın dünyası artık yalnızca okuldan, evden ve arkadaş çevresinden ibaret değil. Dijital ekranlar, sosyal medya platformları ve çevrimiçi oyunlar da onların hayatının önemli bir parçası hâline geldi. Teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkarmamız mümkün olmadığı gibi, bunu bir çözüm olarak görmek de doğru değil.
Asıl mesele, çocuklarımızın teknolojiyi nasıl, ne kadar ve hangi amaçla kullandığını anlayabilmek. Çünkü kontrolsüz ekran kullanımı, çocukların sosyal ilişkilerinden günlük alışkanlıklarına kadar pek çok alanı etkileyebilir.
Bu nedenle dijital dünyanın sunduğu imkânları tanırken risklerini de bilmek ve çocuklarımıza bu konuda doğru bir rehberlik sunmak zorundayız.”
Kahramanmaraş Uluslararası Kitap Fuarı, yazarları, şairleri, fikir insanlarını ve farklı alanlarda uzman isimleri okurlarla buluşturmaya devam ediyor. Orhan Toker’in katıldığı söyleşi de fuarda çocukların dijital dünyayla ilişkisini ve ailelerin bu konudaki sorumluluklarını ele alan etkinlikler arasında yer aldı.



