İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, okul saldırıları ve okul çevrelerinde alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiftçi, Kahramanmaraş'ta 14 Nisan'da meydana gelen ve 9 öğrencinin yanı sıra bir öğretmenin hayatını kaybettiği saldırının ardından okul güvenliğine yönelik çalışmaların artırıldığını söyledi.
“Türkiye Yüzyılı Buluşmaları” kapsamında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde çeşitli ziyaretler gerçekleştiren Çiftçi, program kapsamında yaptığı konuşmada İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik politikaları ve son dönemde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kahramanmaraş saldırısı sonrası 2 bin 419 gözaltı
Okul saldırıları ve sosyal medya üzerinden yapılan eylem çağrılarına da değinen Çiftçi, Kahramanmaraş'taki saldırının ardından sosyal medya platformları ile Telegram gibi gruplarda eylem yapacağını belirten veya bu yönde paylaşımlarda bulunan çocuklara yönelik işlem yapıldığını açıkladı.
Çiftçi, bu kapsamda 2 bin 419 kişinin gözaltına alındığını, 243 kişinin ise tutuklandığını söyledi. Bakan, tutuklanan kişilerin halen cezaevinde bulunduğunu belirtti. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte gözaltına alınan ve bir kısmı serbest bırakılan çocuklarla ilgili yeniden değerlendirme yapılacağını ifade etti.
Okul çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı
Çiftçi, Kahramanmaraş'taki saldırının ardından yaz aylarında 7 bakanlığın bir araya gelerek çalışma yürüttüğünü, pazartesi günü de Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalandığını aktardı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda gerekli güvenlik tedbirlerini aldığını belirten Çiftçi, İçişleri Bakanlığı olarak da okulun içerisinde, bahçesinde ve dışında çeşitli önlemler uyguladıklarını söyledi.
Bu yıl okul bahçelerinde 31 bin bahçe görevlisinin istihdam edildiğini belirten Çiftçi, okul çevrelerinde narkotik, güvenlik ve asayiş ekiplerinin operasyonlarının artırıldığını kaydetti.
Metruk yapılar da kontrol ediliyor
Okulların çevresindeki güvenlik çalışmalarının yalnızca okul binalarıyla sınırlı olmadığını belirten Çiftçi, okul civarında bulunan metruk yapıların da kontrol edildiğini söyledi. Yıkılması gereken yapıların yıkıldığını, yıkılamayacak durumda olanların ise erişime kapatıldığını ifade etti.
Ailelere silah güvenliği çağrısı
Çiftçi, çocukların eylem hazırlığında olduğuna ilişkin herhangi bir işaret görülmesi halinde ilgili kurumların harekete geçebilmesi amacıyla yeni bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Okulların çevresinin çocuklar için güvenli alanlar olması gerektiğini vurgulayan Çiftçi, ailelerin de bu süreçte sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Özellikle evinde silah bulunan ailelere çağrıda bulunan Çiftçi, silahların çocukların erişebileceği yerlerde bırakılmaması gerektiğini belirterek, “Çocuklarına sahip çıksınlar. Silahları çocukların erişebilecekleri, ulaşabilecekleri yere bırakmasınlar” ifadelerini kullandı.
Çiftçi, okul güvenliğinin yalnızca güvenlik güçlerinin alacağı tedbirlerle sağlanamayacağını, ailelerin de çocukların davranışlarını ve çevrim içi faaliyetlerini yakından takip etmesinin önem taşıdığını ifade etti.



