Kahraman TV

Projenin çözemediğini ‘eşek’ler çözdü!

YAŞAM

Şanlıurfa'da Kuveyt Emiri’nin hibe ettiği 5 milyon dolarla yapılan su projesi, işlevsiz kaldı. Yıllardır su sıkıntısı çeken köylüler çözümü, kilometrelerce öteden eşeklerle su taşımakta buldu.

Şanlıurfa'da Kuveyt Emiri’nin hibe ettiği 5 milyon dolarla yapılan su projesi, işlevsiz kaldı. Yıllardır su sıkıntısı çeken köylüler çözümü, kilometrelerce öteden eşeklerle su taşımakta buldu.

KÖYLÜLER EŞEKLE SU TAŞIYOR!

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde uzun yıllardır yaşanan su sorunun çözümü için başlanan Gedik İçme Suyu Projesi, işe yaramadı. Susuzlukla mücadele eden köylüler, yaklaşık 3 kilometre öteden eşeklerle su taşıyor. Taşınan suyun kirli olması nedeniyle köylerde hastalıklar da arttı. Yetkililerin su sorununa kayıtsız kaldığını belirten köylüler, acil çözüm bekliyor.

KUVEYT EMİRİ 5 MİLYON DOLAR HİBE ETTİ

İlçede merkez dahil olmak üzere pek çok köyde uzun zamandır yaz aylarında susuzluk yaşanıyordu. Köylerde bulunan su kuyuları ise yetersiz kalıyordu. Yaşanan sorunun çözümü için Urfa Büyükşehir Belediyesi, beş yıl önce Gedik İçme Suyu Projesi’ni hayata geçirdi. 2017 yılında Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah, Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendisine verilen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı jestine karşılık Urfa’nın altyapısı için 5 milyon dolar hibe etti. Bu hibeyle Siverek’in 14 kırsal mahallesinin içme suyu sorununa yönelik 2018’de Gedik İçme Suyu Projesi başlatıldı.

İŞLEVSİZ KALAN PROJE

Proje ilk başta, Gökçetaş, Çerkez, Çağdaş, Çukurca, İnançlı, Sapan, Kartal, Göğercin, Karahisar, Defere, Garoz, Küptepe, Çelebi, Küfrü olmak üzere 14 kırsal mahalleyi kapsıyordu. Fakat iki yıl sonra projeye Taşhan, Gedik, Kayalar, Böğürtlen, Güllice, Karacadağ, Yumurtepe olmak üzere dokuz mahalle daha eklendi. Köylülere göre, projede olmayan köylerin eklenmesi, su sorununu daha da artırdı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve beraberindeki CHP heyeti, Çukurca ve Gökçetaş köylerini ziyaret etti. Köylülerle görüşen heyet ayrıca içme suyu olarak kullanılan kuyudan örnek aldı. Tanal, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, projenin işlevsiz kalmasının nedeni olarak sonradan eklenen köyleri işaret etti ve planın dışına çıkıldığı için projenin çöktüğünü dile getirdi.

SORUNUN TANIMI…

Konuyla ilgili ŞUSKİ (Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Uslu şu açıklamada bulundu: “Yaz aylarında kaçak ve aşırı kullanımlardan dolayı su yetersizliği bazı yerlerde olmuştur. O bölgeye takviye su ile verilecek kuyu kazıldı, üst yapısı yapılıyor. Kışın hiçbir sıkıntımız olmuyor yaz aylarında dediğim gibi aşırı kullanımdan dolayı yetersizlik oluyor. Takviye kuyu ile destek vereceğiz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.