Kahraman TV

Kuruyan Bitkiler Nasıl Canlanır?

YAŞAM

Sihirli Değneğe İhtiyacınız Yok: Neredeyse Ölmüş Bitkileri Bile Hayata Döndürecek 14 İpucu:

1. Bitkinizin kendine gelmesi için saksınızı değiştirin

Dekoratif ürünler kullanıyor olabilirsiniz. Ancak bitkinizin büyüyebilmesi ve nefes alabilmesi için geniş kaplara ihtiyacı var. Öte yandan saksıda kullanılan materyal de bitkilerin sağlıklı olması konusunda büyük önem taşıyor. Bu nedenle seramik saksıları tercih edebilirsiniz. Metal saksılardan uzak durmalısınız. Çünkü metal saksılar, ısıyı içine hapseder ve bitkilerinizin köklerini tam anlamıyla pişirir. Tek bir drenaj deliği olan veya hiç drenaj deliği olmayan seramik kaplar, suyun toprakta kalmasını sağlayarak köklerin etrafında sağlıksız nem oluşmasına neden olur. Bu nedenle de mutlaka delikli kapları tercih etmelisiniz.

2. Aşırı kalabalık ve iç içe geçmiş kökleri gevşetmelisiniz

Bir bitki solduğunda ve yaprakları sararmaya başladığında, ona daha fazla alan yaratmak için saksının değişme zamanının geldiğini söyleyebiliriz. Ancak saksılamadan önce ölü kökleri temizlediğinizden ve su ve besinleri daha verimli bir şekilde emebilmeleri için karışık kökleri birbirlerinden ayırdığınızdan emin olun. Tabii ki bu işlemi oldukça dikkatli yapmalısınız. Yoksa köklere zarar verebilirsiniz.

3. Bitkileriniz için sadece filtrelenmiş su kullanın

Musluk suyundaki kireç miktarı, bitkinizin toprağındaki mineral yapısını bozabilir. Bu da bitkinizin ölmesine sebep olabilir. Musluk suyu tehlikeli olabilecek klor ve diğer kimyasal değerlere sahip. Bu nedenle bitkiyi sulamadan önce suyu 24 saat bekletin. Damıtılmış su ya da yağmur suyu, bitkiler için son derece faydalıdır.

4. Bitkilerinizin büyümesi için organik saksıları değerlendirin

Bitkilerinizi hindistan cevizi kabuklarından yapılmış saksılara taşımayı deneyebilirsiniz. Bu organik saksı, köklerde başlayan çürümeleri önleyebilir. Bu da bitkinizin yaşam ömrünü uzatır. Organik saksıları bitkilere daydalı olabileceğiniz düşündüğünüz hindistan cevizi gibi gıdalardan yapabilirsiniz.

5. Tüm ölü yaprakları kesin ancak toprağın üstünde 5 cm’lik bir gövde bırakın

Bitkide kalan tüm ölü veya ölmeye yakın olan yaprakları kesip gövdeden ayırın. Ancak gövdeyi 45 derecelik bir açıyla kesin ve mümkün olduğunca fazla canlı bitki örtüsü bırakın. Gövdenin en az 5 cm kadar toprak üstünde olması şart. Bu şekilde bitkinizi ölmeden kurtarabilirsiniz.

6. Sadece suda çözünebilir gübreleri kullanın ve bitkileri az miktarda bu karışımla sulayın

Gübre bitki gelişiminde harikalar yaratabilir gibi görünse de, bu sadece kısmen doğru. Bununla birlikte, asıl önemli olan, özellikle zayıf, cansız bitkileriniz için gübre miktarı ve doğru uygulama.

7. Bitkinin çevresine drenaj yapın

Tarımsal drenaj; toprak yüzeyinde biriken veya toprak içerisindeki gözenekleri dolduran ve bitki gelişmesine zararlı etki yapan fazla suların belli bir derinliğe kadar araziden uzaklaştırılmasına verilen isim. Siz de bitkinizin etrafına birkaç taş koyarsanız, köklere fazla su gitmesini engelleyebilirsiniz.

8. Saksıda gizli bir kafes olup olmadığını kontrol edin.

Bitkiniz hala satın aldığınız orijinal saksıda ise, köklere zarar verdikleri ve muhtemelen bitkinizin ölmesine nedeni olabileceğinden, saksının altını kontrol edin. Eğer bir plastik kafes bulursanız, bitkinizi bundan ayırın.

9. Zararlı şeyleri bitkilerinizi özenle yıkayarak uzaklaştırabilirsiniz

Bitkilerinizin yapraklarında zararlı bakteriler ya da böcekler olabilir. Zararlı şeylerden bitkinizi arındırmak için sünger veya sabunlu suya batırılmış bir pamuklu çubuk yardımıyla yaprakları nazikçe temizleyebilirsiniz.

10. Böcekleri bitkinize çekmemek için önlemler alın

Değerli yeşil arkadaşlarınızdan aç böcekleri uzak tutmak için, buna özel olan toprakları kullanabilirsiniz. Böcekleri önleyen ve bitkilerin köklerini güçlendiren topraklar bulunuyor.

11. Bitkilerde oluşan mantara dikkat edin

Mantar tüm canlılarda görülebilen bir hastalık. Mantar, bitkilerinizin sağlığına zarar verebilir. Bitkinizin köklerine daha yakın çürüyen lekeler varsa, bu bitkinizde mantar olduğu anlamına gelebilir. Profesyonel mantar önleyici granülleri kullanabilirsiniz.

12. Bitkileriniz için kök banyoları düzenleyin

İç mekanlarda uzun süre kalan bitkilerin köklerinin biraz rahatlamaya ihtiyacı var. Bitkileriniz gerçek bir spa gününü hak ediyor. Dairenizdeki kuru hava ve doğal olmayan havalandırma onlara zarar verebilir. Onları canlandırmak için bir süre köklerini dışarı çıkarıp suyun içerisinde atabilirsiniz.

13. Gübre olarak yoğurt kullanabilir, bitkilerinizin gelişimini destekleyebilirsiniz

Laktik asit bakterileri bitkileriniz için iyi beslenme sağlayabilirler. Bu hastalıkları önler ayrıca bitkinizin kendini rahat hissetmesi için toprağın en iyi durumda kalmasına yardımcı olur. Bitkinin tabanını organik asitlerle zenginleştirmek ve yeşil arkadaşınızın canlılığını geri kazanmasına yardımcı olmak için bitkinizin toprağına birkaç çay kaşığı yoğurt ekleyebilirsiniz.

14. Evde minik sera oluşturmak için plastik poşetlerden yararlanabilirsiniz


Bitkinizi saksısı ile birlikte temiz bir plastik torbaya koyarak ve hafif yapay ışığa maruz bırakarak onun için minyatür bir sera oluşturabilirsiniz. Ancak bundan önce bitkiyi suladığınızdan emin olun. Plastik, bitkinizin buharlaşacak suyu emmesine izin verir ve ayın belirli günlerinde ne kadar meşgul olursanız olun, bitkiniz tekrar kurumayacağından emin olabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda bitkinizin kuru havada, ısıtıcı açıkken olduğu gibi hayatta kalmasına yardımcı olur.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.