Kahraman TV

Dünyanın En Rahatlatıcı Rengi Hangisi?

YAŞAM

İngiltere Sussex Üniversitesi'ndeki psikologlar tarafından yapılan bir ankete göre, ruhunuzu rahatlamak istiyorsanız, en sakin renklerden biri, lacivert, deniz mavisi gibi turkuaz renkler ve yumuşak pastel pembe renkleridir. 

Göze göründüğünden daha çok renk var. Garip bir şekilde, biz insanlar elektromanyetik spektrumun görünür ışık yönü ile yakın bir duygusal bağa sahibiz, bu bağ kalp atış hızı ile stresli hissetmemize neden olabilir veya bizi sıcak ve memnuniyet duygusuyla bırakabilir. 

İngiltere Sussex Üniversitesi'ndeki psikologlar tarafından yapılan bir ankete göre, ruhunuzu rahatlamak istiyorsanız, en sakin renklerden biri, lacivert, deniz mavisi gibi turkuaz renkler ve yumuşak pastel pembe renkleridir. 

Dünyanın Favori Renk Projesi, dünyanın en sevilen rengine dair bazı görüşler edinmek için 100'den fazla ülkeden (muhtemelen şimdiye kadar en büyük renk çalışması olan) 26.596 katılımcıyı içeriyordu. Bunu yapmak için, farklı renklerin farklı insanlar için ne anlama geldiğini ve bunun neyi etkileyebileceğini anlama ümidiyle belirli renklerle ilişkilendirdikleri nitelikleri ve duyguları listelemelerini istediler. 

Sussex Üniversitesi'ndeki renk psikolojisinde lider bir uzman olan Profesör Anna Franklin, “Birçok çalışma renk ve duygu arasındaki bağlantıyı araştırdı. Bu çalışmaların tümü aynı fikirde olmasa da, bazı tutarlı sonuçlar literatürden çıkarılabilir.” dedi. 

Anna Franklin, “İlk önce, renk ne kadar doygunsa, heyecan ve stimülasyon (uyarıcı etki) ile o kadar fazla ilişkili” diye açıkladı. “İkincisi, renk ne kadar açıksa, sakinlik ve rahatlama ile o kadar fazla ilişkilidir. Birçok çalışma mavi ve yeşilin de sakinlik ve gevşeme ile ilişkili olduğunu bulmuştur.” 

Bulgular ayrıca, portakalın en sık mutluluk ile ilişkili olduğunu, pembenin en seksi olarak göründüğünü ve dünyadaki lüks ile en çok ilişkilendirilen renklerin beyaz, mor ve turuncu olduğunu göstermiştir. 

Merak ediyorsanız, çoğu insanın en sevdiği renk , sonuçlarda çok çeşitli olmasına rağmen, yeşil veya mavi görünüyor. Araştırma, insanlar açık gökyüzü, temiz su ve bitki örtüsü gibi renklerin neden keyifsel haz verdiğini açıklıyor. Bu aynı zamanda neden kirli suya, kakaya ve hastalığa bağladığımızdan dolayı bulanık kahverengi renklerden hoşlanmadığımızı da açıklar.



Bununla birlikte, bazı renkler evrensel bir özellik taşıyor gibi gözükse de - örneğin kırmızı, kızgınlığı temsil ediyor - bazı renk yorumlarının gruplar arasında büyük ölçüde değişebileceğini hatırlamakta fayda var. 

Profesör Anna Franklin, “Birçok çalışma, renk ilişkilerinin, özellikle soyut kavramların kültürler arasında değişebileceğini” söylüyor. “Örneğin, beyaz bazı kültürlerde barışla, bazılarında ise ölümle ilişkilendirilir.”

Kaynak: www.bilimselveri.com

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.