Kahraman TV

İnsülin İğnesinden Kurtarabilecek Tedavi

SAĞLIK

Bilim insanları tip 2 diyabet hastalarını insülin iğnesi kullanmaktan kurtarabilecek bir tedavi geliştirdi. Klinik deney aşamasındaki yöntemi uygulamak bir saat sürüyor ve hastalar sadece ilaç kullanarak hayatlarına devam edebiliyor.

Dünyada 462 milyon tip 2 diyabet hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 6,28’ine karşılık geliyor. Türkiye’de ise erişkin grupta tip 2 diyabetli 9 milyon hasta bulunuyor. 

ABD’de Mayo Clinic ile işbirliği yapan Endogenex şirketi, ince bağırsak astarına uygulanan yeni bir işlemle tip 2 diyabetlilerin hayatlarını kolaylaştırabilecek bir tedavi geliştirdi. Henüz klinik deney aşamasındaki tedavide, ince bağırsak astarına hafif elektrik atımları uygulanıyor. Sadece bir kere yapılan bu işlem sayesinde kandaki şeker etkili şekilde kontrol altında tutuluyor. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; son klinik deneylerde işlem uygulanan tip 2 diyabetli hastaların yüzde 86’sı, sadece diyet ve ilaçla durumlarını kontrol altında tutmayı başardı ve insülin iğnesi kullanmayı tamamen bıraktı. 

İşlem endoskopiyle uygulanıyor

ReCET (Elektroporasyon Terapisiyle Yeniden Hücrelendirme) adı verilen yeni prosedür sadece tip 2 diyabet hastalarına uygulanabiliyor, Tip 1 hastaları ReCET’ten faydalanamıyor. Tedavi yöntemi ise şöyle: İnce bağırsağın ilk kısmı olan duodenumun astarına endoskopi (boğazdan ince bir tüp sokuluyor) yöntemiyle elektrik atımları veriliyor. Midenin hemen üzerinde yer alan duodenum, gıdadan alınan besin maddelerinin en çok emildiği bölüm.

Hücrelerde değişikliği tetikliyor

Yüksek kan şekeri seviyelerinin, bağırsağın bu bölümünü çevreleyen hücrelerde değişiklikleri tetiklediği düşünülüyor. Elektrik atımları bu hücrelerde küçük delikler açıyor, ölmelerini sağlıyor ve bağırsak astarı vücudun salgıladığı insüline düzgün yanıt veren, kan şekeri kontrolünü geliştiren sağlıklı yeni hücrelerle onları değiştiriyor. 

Sadece ilaç alarak devam edebildiler

Klinik deney aşamasında yeni tedaviyi alan 14 hastanın tümü bağırsağın iyileşmesi için bir haftalık sıvı diyeti yaptı. Sonrasında ise pankreasın doğru miktarda insülin salgılamasına yardımcı olan diyabet ilaçlarını almaya başladı. Hastaların yüzde 86’sında insülin iğnesine gerek kalmadan kan şekeri kontrolü sağlandı.

Bu tip 2 diyabetin tedavisine yardımcı olan tek prosedür değil. Mide bypass ameliyatı da, daha istikrarlı kan şekeri seviyelerini destekleyen bağırsak hormanlarında değişikleri tetikleyerek, hastalar kilo dahi kaybetmeden tedavi sağlıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.