Kahraman TV

Alzheimer Hastalığına Yakın Olduğunuzu Belirten 3 İşaret!

SAĞLIK

Gün içinde sizin için önemli biri ile görüştüğünüzü unutuyorsanız, evinizin ya da iş yerinizin yolunu karıştırıyorsanız, anahtarınızı ya da gözlüğünüzü fırın ya da buzdolabı gibi farklı yerlere koyuyorsanız bu hastalığa karşı dikkatli olmalısınız.

Alzheimer kişinin muhakeme ve hafızayla ilgili zorluklar yaşadığı türden bir hastalık. Demans adı verilen beyin bozukluğuna neden olan grupta en çok onunla karşılaşılıyor. Belirtiler genellikle çok hafif başlıyor ve zamanla ağırlaşıyor. Hastalığın başlangıcında unutkanlık, kafa karışıklığı, yönünü şaşırma, konuşma - yazma sorunları, konsantrasyon ve akıl yürütmede zorluklar, fatura ödeme gibi günlük işleri yapamama ve tanıdık yerlerde kaybolma türü belirtiler görülüyor. Öğrendiklerinizi kısa sürede unutma, her zaman gittiğiniz yolları bulamama, alışveriş yapıp fatura ödeme gibi günlük rutinleri karıştırıp takip edememe durumları Alzheimer açısından risk altında olabileceğinize işaret ediyor. Bu tür durumlarda bu hastalıktan şüphelenilip bir uzmana başvurulması öneriliyor. Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Zahide Mail Gürkan, Alzheimer riskine işaret edebilecek belirtiler hakkında dikkat çekici bilgiler veriyor.

GÜN İÇİNDE NELERİ UNUTUYORSUNUZ?

Doç. Dr. Zahide Mail Gürkan

Birçok kişi unutkanlığın erken dönem Alzheimer hastalığıyla ilişkili olduğundan endişeleniyor. Ancak her unutkanlığın Alzheimer olmayabileceğinin bilinmesi gerekiyor. Bazı sorunlar normal olup sadece yaşlanmayla ilişkili olabiliyor. Bu, o kişilerde Alzheimer geliştiği anlamına gelmiyor. Anlık hafızada küçük zorluklar yaşanması (örneğin telefon numaralarının unutulması, özel isimleri hatırlamakta geçici zorluklar vb.) yaşa bağlı normal değişiklikler olarak kabul ediliyor. Normal yaşlanmaya bağlı unutkanlıkların hafif olduğu, zamanla kötüleşmediği ve kişinin günlük işleyişini etkilemediği belirtiliyor.

UNUTKANLIĞINIZ VİTAMİN EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANABİLİR

Unutkanlık farklı durumlarla ilişkili olarak da ortaya çıkabiliyor. Bazı ilaçların yan etkisi sonucu, başta B12 olmak üzere vitamin eksikliklerinde ve hipotiroidi varlığında da unutkanlık sorunuyla karşılaşılıyor. Unutkanlığın depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sağlık problemlerinde de görülebileceği belirtiliyor.

BU 3 BELİRTİ ÖNEMLİ

Basit unutkanlıklar Alzheimer’a işaret etmiyor olsa da yerleşik bazı yaşam alışkanlıklarındaki değişiklikler bu hastalık riskini taşıyor olduğunuzu gösterebiliyor. İşte o basit ama önemli değişiklikler

* Evinizin ya da iş yerinizin yolunu karıştırıyorsanız,

* Gün içinde sizin için önemli biri ile görüştüğünüzü unutuyorsanız,

* Anahtarınızı ya da gözlüğünüzü fırın ya da buzdolabı gibi farklı yerlere koyuyorsanız dikkatli olmalısınız.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.