Kahraman TV
2022-03-02 17:41:51

KEDİ KÖPEKLERDE AŞININ ÖNEMİ

Ali Oğuzhan ÖZKÖMEÇ

hasan.ciftcioglu@outlook.com 02 Mart 2022, 17:41

Aşılama tüm canlılar için tedavisi mümkün olmayan veya tedavisi güç durumlar ortaya çıkaracak hastalıklar için koruma amaçlanan uygulamalardır. Kedi ve köpeklerde uygulanan aşılama programı ile sevimli dostlarımızın hem de sizlerin sağlığı koruma altına alınmaya çalışılmaktadır.

KEDİ VE KÖPEK AŞILAMA PROGRAMI

*İç ve dış parazit uygulaması: Aşılama programına giriş esnasında yapılması gereken uygulamalardır. İç parazit uygulaması kedi ve köpeğinizin bağırsak, karaciğer, kalbinde yaşayan parazitlerin hayat döngülerini kırarak dışkı yolu ile ölmüş şekilde atılmalarına yardımcı olur. Dış parazit uygulaması ile pire ve kenelere karşı aktif koruma amaçlanmaktadır.

Kedi ve köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir. Bu uygulama hem onların hem sizin sağlığınız için önem taşımaktadır.

*Karma aşılama: Karma aşılama ile tedavisi güç olan yüksek oranda ölümle seyreden bir takım hastalıklara karşı koruma amaçlanmaktadır.

*Corona aşısı: Yavru köpeklerde kanamalı ishalle seyreden ve ölümle sonuçlanabilen, yetişkinlerde sulu kıvamlı inatçı ishalle seyreden, ölümle sonuçlanabilen bulaşıcı ve tedavisi zor bir hastalığın aşısıdır.

*Bronşin aşısı: Köpeklerde alt solunum sistemine yerleşen ve tedavisi uzun ve yorucu olan bir hastalığa karşı koruma amaçlanan aşıdır.

*Lösemi aşısı: Kedilerde bağışıklık sistemi yetersizliği ve neoplastik hastalılara neden olan viral kökenli bir hastalığın aşısıdır.

*Kuduz aşısı: Merkezi sinir sistemini etkileyen ve ölüme neden olabilen kuduz hastalığına karşı aşıdır.

Köpeklerde;

8 Haftalık yaş: İç ve dış parazit

9 Haftalık yaş: 1.Karma aşılama

11 Haftalık yaş: 1.Corona ve 1.Bronşin aşılama

13 Haftalık yaş: 2. Karma ve Kuduz aşılama

15 Haftalık yaş: 2.Corona ve Bronşin aşılama

Kedilerde;

8 Haftalık yaş: İç ve Dış parazit

9 Haftalık yaş: 1.Karma aşılama

11 Haftalık yaş: 1.Lösemi aşılama

13 Haftalık yaş: 2.Karma aşılama ve Kuduz aşılama

15 Haftalık yaş: 2.Lösemi aşılama

Bahsi geçen aşılar kedi ve köpeklerimizin aşılama programı içerisinde olmazsa olmaz denebilecek aşılardır. Bunun yanı sıra mantar ve tetanoz aşıları da aşılama programı içerisinde yer alabilmektedir. Yavru kedi ve köpeklerde kuduz dışındaki aşılar başlangıçta ikişer doz olacak şeklide uygulanır. Son aşı uygulaması üstünden 1 yıl geçtikten sonra yaşını almış kedilerde, birer doz karma kuduz ve lösemi tekrar aşıları, köpeklerde ise karma, kuduz, corona ve bronşin tekrar aşıları yapılarak hayat boyu aşılama programı devam eder. Aşılama programı içerisinde uygulanan tekrar aşıları arasında en az 14 gün olmadır.

EVCİL HAYVANIMIN AŞISINI YAPTIRMAZSAM NE OLUR?

Evde ya da dışarıda baktığımız canlarımızı pek çok hastalığa karşı koruyabilmemiz için düzenli olarak aşılarını yaptırmadığımız takdirde hem sevimli dostumuz hastalılara açık bir halde olacaktır hem de biz insanlara bulaşabilecek olan parazitlerle ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz.

Aşılardan maddi yönünü düşünerek kaçınanlar ya da erteleyenler olabilir. Evcil hayvanlar hasta olduğunda çıkacak olan masraf, aşı masrafının kat be kat fazlası olacaktır. Bazen maalesef hastalıklara karşı küçük bedenleri savaşı kaybedebiliyor böylesine manevi yıpranmanın bir karşılığı yok.

NE YAPILMALI?

‘’Benim hayvanım istediğim gibi bakarım’’ zihniyetinin önüne ancak yasal düzenlemelerle geçilebilir. Fakat ülkemizde sadece kuduz aşısının zorunluluğu bulunmakta ve yapılmadığı takdirde idari para cezası uygulanmaktadır.

Unutulmamalıdır ki hayvanlar da tıpkı biz insanlar gibi hasta olabilmekte ve acı hissedebilmektedir.

Evcil hayvanların evin süsü olmadığını herkesin anlaması gerekiyor.

Veteriner Hekim

Ali Oğuzhan ÖZKÖMEÇ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.