Kahraman TV

YİKOP'tan Milletvekili'nin İddiasına Yanıt Geldi

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş Yatırım Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi'nin, "Habibe Öçal'ın çiftçilikle alakası olmayan Kahramanmaraş Halk Eğitim Merkezinden emekli olan kardeşi Tahsin Açıkgöz'e yüklü bir ödenek tahsis edildiği söylenmektedir. Şimdi soruyorum: Valilik emrine tahsis edilen 50 milyon TL ödenek hangi kriterlere göre harcanmıştır?" iddialarıyla ilgi açıklama yaptı.

İŞTE O AÇIKLAMA:

KAMUOYUNA YANSIYAN “MEYVE SEBZE ÜRETİMİ İÇİN 50 MİLYON TL’NİN YİKOB’A TAHSİS EDİLDİĞİ” İDDİASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Meyve sebze üretimi için 50 Milyon TL nin YİKOB’a tahsis edildiği gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlıklarca YİKOB’a Tarıma Münhasır herhangi bir ödenek tahsisi yapılmamıştır. Buna rağmen İçişleri Bakanlığımızca genel amaçlı olarak gönderilen ödenek ile Tarım Sektöründe demonstratif amaçlı önder çiftçi modeli çalışmaları yapılmıştır. Böylelikle toplum refahı ödeneğinden tarımsal ve kırsal kalkınmaya ödenek ayrılarak örnek projeler yapılmış olup tarımsal alanda yeni ufuklar açılmıştır.

İçişleri Bakanlığımızca 2019 yılında YİKOB’a “Toplum Refahı Hizmetlerinde” kullanılmak üzere yaklaşık 30 Milyon TL ödenek gönderilmiştir. Gelen kaynaklarla kamu kurumları ve belediyeler ile yapılan protokollerle az bir ödenek ile mahalli personel, araç-gereç kullanılarak yüksek derecede hizmetler yapılmıştır. Bu hizmetler toplumda da karşılık bularak yüksek derecede memnuniyet sağlamıştır.

Ödenekler; ihtiyaç ve önem hiyerarşisine göre dengeli bir şekilde kullanılmıştır. Örneğin; Merkez İlçelerin imkânları daha iyi olduğundan protokol kapsamında herhangi bir harcama yapılmamıştır. Ancak Nurhak, Andırın, Ekinözü ve Çağlayancerit gibi kırsalda imkânları kısıtlı olan yerlere daha fazla öncelik verilmiştir. İlçeler, imkânlar açısından belirlendiği gibi acil olan hizmet alanları öncelenmiştir. Örneğin Elbistan’da zaruri ihtiyaçlardan bazılarında eksiklik görülmesi üzerine toplum sağlığının etkilenmemesi ön plana alınarak ortak proje geliştirilmiştir.

YİKOB’un Kamu kuruluşları ve belediyelerle yaptığı 43 protokol ile örnek projeler uygulanmıştır. Andırın İlçesi Kilit Parke Üretim Tesisi, Nurhak İlçesi Çocuk Oyun Parkı, Elbistan İlçesi Bilgi ve Kültür Evi Yapım işi, Pazarcık-Evri Mahallesi Sera Yapım işi gibi hizmetler yapılan protokollere örnek olarak verilebilir. 43 Protokol çerçevesinde yapılan hizmetlerin detaylı listesi YİKOB web sitesinde yayınlanmaktadır.

Göksun, Andırın, Türkoğlu ilçelerinin yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen yabani kestanenin baraj kenarlarındaki nemli yerlere de dikimi yaptırılarak birim alandan oldukça yüksek gelir elde edilmesi amaçlanmaktadır. Kaldı ki deneme ve eğitim çalışmalarında sonuç ne olursa olsun tarıma bir katkı sağlayacaktır.

Yaş sebze ve meyvede aflatoksinin önlenmesi noktasında kurutma çadırları kurularak hem çiftçiye katkı sağlanmış hem de diğer çiftçilere örnek teşkil etmiştir. Bu alanda yapılan projelere karşı çıkmak çiftçinin alım gücünün arttırılmasının önüne geçilmesi anlamına gelmektedir. Bu kapsamda yapılan iş ve işlemler mevzuattaki usul ve esaslara uyularak yapılmış olup kamu kuruluşlarından tespit ve teklif edilen çiftçilere demonstrasyon amaçlı projeler uygulanmıştır.

Nitelikli kamu görevlileri kamu hizmetinde öncü rolü oynamaktadır. Tarımsal alanda tecrübeli çiftçiler ve/veya sektör uzmanları da bir o kadar tarım hizmetine katkı sunabilmektedir. YİKOB’un desteklediği tarımsal projelerde kamu görevlisi vardır, çiftçi vardır, meslek kuruluşları vardır, tarımsal alanda tecrübeli sektör uzmanları olmak üzere bütün paydaşlar vardır. Birilerine 6 Milyon TL danışma ücreti ödendiği iddiası tamamen asılsızdır. Keza iddia edildiği gibi bir milletvekili akrabasına ödenek verildiği de gerçeği yansıtmamaktadır. Mahalle bazlı analiz yapılarak ödenekler çerçevesinde uygun yöre ve uygun çiftçilerden seçim yapılmıştır. Yapılan işler tamamen demonstratif amaçlı örnek çalışmalardır.

Demonstratif amaçlı çalışmalara ilişkin mevzuatta kamu kurumlarının ve çiftçinin katılım oranları %95-%5 olması yönünde bir oran bulunmamaktadır. Çiftçinin satın alma gücüne göre bu oran yerelde ilgili birimlerce belirlenmiştir. Bu doğrultuda da ödemeler protokolün taraflarınca usulü dahilinde yapılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

YAPILAN PROTOKOLLERİN TAMAMI

Protokollerin Tamamı.pdf

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.