Kahraman TV

Öztunç Bakan Pakdemirli’ye Sordu: Et İthalatı Kaç Yerli Üreticiye Hayvancılığı Bıraktırdı?

KAHRAMANMARAŞ

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, 16 soruda kamuoyu adına ülkedeki ithal hayvancılık faaliyetlerine dair şeffaflık talebinde bulunarak bilgi paylaşımı istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesi sundu.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, a’dan z’ye tam 16 soruda Bakan Pakdemirli’den sorularına yanıt istedi.

 “Ülkemizde canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı ne zaman sıfırlanacaktır?” çıkışında bulunan Öztunç’un kamuoyu adına cevap beklediği sorular aynen şu şekilde;

1. Hayvan taşımacılığı, 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği” ile 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe giren Sevkiyatlar yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmakta mıdır?

2. Liman içinde bulunan veteriner sınır noktası kontrol müdürlüklerinde görevli veterinerler, gemilerde yapılan kontroller için yeterli sayıda mıdır?

3. Canlı hayvanların klinik ve fiziki muayeneleri yönetmelik uyarınca belirli bir oransal yüzde yöntemi ile mi yoksa tek tek mi yapılmaktadır?

4. 2017 yılından bu yana ülkemize kaç adet büyük ve küçükbaş besilik- kasaplık damızlık canlı hayvan ithal edilmiştir?

5. 2017 yılından bu yana kaç kg kırmızı et ithalatı yapılmıştır?

6. 2017 yılından bu yana Kasaplık-Damızlık ve Besilik canlı hayvan (Büyük, Küçük Baş) ithalatının toplam maliyeti nedir?

7. 2017 yılından bu yana kırmız et ithalatının toplam maliyeti nedir?

8. 2017 yılından bu yana ithal edilerek ülkeye getirilen hayvanların kaçı ülkemizde kalmış, kaçı yurt dışına ihraç edilmiştir?

9. 2017 yılından bu yana ülkeye gelen canlı hayvanların ihraç edilmesinden sağlanan döviz miktarı nedir?

10. 2017 yılından bu yana ülkemizde veteriner sağlık sertifikaları sahte çıkan sevkiyat gerçekleşmiş midir? Eğer varsa Cumhuriyet Savcılığına intikal etmiş midir? Sonuçları nelerdir?

11. 2017 yılından bu yana Hayvancılık ile uğraşan yerli besici ve üreticiye ne kadar teşvik verilmiştir?

12. 2017 yılından bu yana yapılan ithalatlar için harcanan döviz miktarının yerli üreticiye teşvik olarak verilmesi halinde fayda maliyet analizi yapılmış mıdır?

13. Türkiye’nin canlı hayvan sevkiyatlarının bir toplama merkezi haline getirilmesi projesi var mıdır?

14. -Eğer var ise ülkemizde Hayvancılık İhtisas Bölgesi kurulması projesi var mıdır? Var ise hangi illerde kurulacaktır?

15. 2021 yılında kaç adet canlı hayvan ithalatı hedeflenmektedir? 2017 yılından bu yana yapılan canlı hayvan ve et ithalatı nedeniyle hayvancılığı bırakan yerli üretici sayısı kaçtır? İthalatın toplumsal maliyet analizi hesaplanmış mıdır?

16. Ülkemizde canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı ne zaman sıfırlanacaktır?

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.