Kahraman TV

Nur Kral Yazdı: "Stres Savar Beslenme"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV köşe yazarı Nur Kral, bu haftaki yazısında "Stres Savar Beslenme" konusunu kaleme aldı.

Stresli anlarımızda, sürekli bir şeyler yemek isteriz; oysa stresi doğru beslenmeyle savuşturabiliriz. Peki size iyi gelen ve gelmeyen besinler neler?

Kendinizi en son ne zaman stres altında hissettiniz? Evde, işte, trafikte, günlük yaşamın her anında sizi olumsuz yönde etkileyen bir durumla karşılaşmış olabilirsiniz.

Kış aylarında güneşli havaların yerini bulutlu havalara bırakması ruh halinizi de aynı şekilde etkileyebilir. Stres hayatımızın bir parçası olsa da onunla başa çıkmak için harekete geçmeniz şart.

Çünkü yaşadığınız stres kronik hale geldiğinde hem bunaltıcı olur hem de fiziksel ve duygusal anlamda sağlığınızı etkileyebilir.

STRESLİYKEN VÜCUDUNUZDA NELER OLUR?

Stres, glikoz metabolizmanızı harekete geçirerek böbreküstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormonun yükselmesine neden olur, bu da kan şekerinizi yükseltir.

Hatta bu hormonu stres hormonu diye duymuşsunuzdur. Stresli anlarınızda, sürekli bir şeyler yemek istemeniz de bu mekanizmayla ilişkili olabilir.

Dopamin ve seratonin gibi mutlulukla ilişkilendirilen nörotrans-mitterleriniz de stres altındayken azalır.

Tüm bu hormonların denge içinde çalışması uyku, iştah, açlık-tokluk ve enerji metabolizmalarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve iyi ruh halinizin sürdürülmesinde yardımcı olur...

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.