Kahraman TV

Nur Kral Yazdı: "Oturmak Erken Ölüm Riskini Arttırır"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV köşe yazarı Nur Kral, bu haftaki yazısında "Oturmak Erken Ölüm Riskini Arttırır" konusunu kaleme aldı.

Günün kaç saatini oturarak geçiriyorsunuz hiç düşündünüz mü? Uzun pandemi sürecinde evden çalışan sayısının artması, bilgisayar başında çalışmak, çoğu etkinliğin online gerçekleştirilmesi nedeniyle bu hareketsizlik süresi biraz artmış olabilir. Gününüzün çoğunu oturarak geçirenlerdenseniz size bir haberim var: Hareketsiz yaşam tarzının sağlığınız üzerindeki etkisi çok büyük.

American Journal of Public Health’de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar günde yaklaşık 8 saatten fazla oturmanın erken ölüm ve bazı kronik hastalık riskini yüzde 10-20 kat artırdığını belirtiyor. Hatta bu konuyla ilgili bazı çalışmalar, uzun süre oturmayı yeni sigara bağımlılığı olarak tanımlıyor.

Oysa 60-75 dakikalık orta dereceli aktivite (sabit yürüyüş) ile çok fazla oturmanın etkilerine karşı koyabilirsiniz. Kilo verme sürecinde uzun süre oturduğunuzda vücudunuzun yağları işleme yeteneğinin yavaşlayacağını unutmayın. Uzun süreli oturduğunuzda vücudunuzun yağları parçalamak için gerekli bir enzim olan lipoprotein lipaz üretimi yaklaşık yüzde 90 oranında düşer. Vücudunuz yağları parçalayamadığında ise kilo verme süreci zorlaşır...

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.