Kahraman TV

Mustafa Tekin Yazdı: "Temiz Şehir Bağışlanma Vesilesi"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Kahramanmaraş İl Müftüsü Mustafa Tekin, "Temiz Şehir Bağışlanma Vesilesi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Müslüman, ahiretinin temiz ve selamet yurdu olabilmesi için nefsinin, neslinin, evinin, rızkının, kazancının, sokağının, mahallesinin, şehrinin ve ülkesinin temiz olmasını istemeli ve bu uğurda canla başla çalışmalıdır. Hedeflerini büyük tutup kendini, çevresini, niyetini, duygu ve düşüncelerini temizleyip arındıran kişi felah bulur, kirletense mahvolur gider.

https://youtu.be/HOox342XAl0

TEMİZ ŞEHİR BAĞIŞLANMA VESİLESİ

Cenab-ı Hak, sözün en güzelini söylemeyi ve en güzeline uymayı bizlere nasip eylesin. Yüce Rabbimiz Kur’an’da bize model şehircilikte zirve olan Sebe halkından bahseder. Bu anlayışın bir sonucu olarak Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

بَلْدَةٌ طَيِّبَةٌ وَرَبٌّ غَفُورٌ

Beldeniz güzel bir belde, Rabbiniz de çok bağışlayıcı bir Rab’dir.”[1] Yani en açık ifadeyle temizlik, Yüce Allah’ın önemli bir emridir ve herhangi bir şehir veya ülke temiz olduğu kadar Allah’ın ikramına ve bağışlamasına mazhar olacaktır.

Bilindiği üzere yeryüzünün ilk mabedi olan Kâbe’yi inşa etme görevi, bütün yönleriyle temiz olan peygamberlerin atası Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail (a.s)’a verilmiştir. Bununla ilgili Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

وَعَهِدْنَا إِلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ أَن طَهِّرَا بَيْتِيَ لِلطَّائِفِينَ وَالْعَاكِفِينَ وَالرُّكَّعِ السُّجُودِ

İbrahim ve İsmail ile şöyle bir sözleşme yaptık: “Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû ve secde edenler için evimi (Kâbe’yi) tertemiz tutun.” [2] Dikkat edilirse Yüce Allah, Beytullah; yani ‘Allah’ın Evi’ diye kendine izafet ettiği Kâbe’nin temizlik işlerini, tertemiz olan iki insana sözleşme yaparak veriyor; hac ve umre için gelip ibadet edecek, tavaf ve sa’y edecek insanlar için evinin tertemiz olmasını istiyor. Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor:

الإيمان بضع وسبعون أو بضع وستون شعبة، فأفضلها قول لا إله إلا الله، وأدناها إماطة الأذى عن الطريق، والحياء شعبة من الإيمان

“İman altmış veya yetmiş küsür şubedir, en faziletlisi‚ ‘Lâ ilâhe illallah/Allah’tan başka ilâh yoktur’ sözüdür. En altta ise‚ ‘zarar veren bir cismin yoldan kaldırılmasıdır ve hayâ imandan bir şubedir.”[3]

**YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN**

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.