Kahraman TV

Mustafa Tekin Yazdı: "Çalışıp Kazanmalı İlla Helal Olmalı"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Kahramanmaraş İl Müftüsü Mustafa Tekin, "Çalışıp Kazanmalı İlla Helal Olmalı" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Dindarlık elbisesine bürünüp yan gelip yatmak veya başkalarının sırtından ve artığından geçinmeye çalışmak, tevekkül değil tembelliktir. Müslüman, tevekkülü tembelliğine kılıf yapan değil; iman, ihsan ve samimiyetle çalışan, alnı terleyen, elleri nasır tutan ve en iyisini yapmaya azami derecede özen göstererek Yüce Allah’ın rızasına nail olmak isteyen kişidir.

https://youtu.be/XmLrVMiWpJc

ÇALIŞIP KAZANMALI İLLA HELAL OLMALI

Cenâb-ı Hak, sözün en güzelini söylemeyi ve en güzeline uymayı bizlere nasip eylesin. Yüce Rabbimiz her şeyde olduğu gibi yeryüzünde çalışma ve üretme konusunda da insan için genel kural ve kaideler belirlemiş, bunlara uyulması halinde başarı ve güzel sonucun alınacağını vaad etmiş, bununla birlikte kazancın helal yollarla sağlanması gerektiğini defalarca vurgulamıştır.

Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

وَأَن لَّيْسَ لِلإِنسَانِ إِلاَّ مَا سَعَى

“İnsan için ancak sa’y-u gayretinin/ çalışmasının karşılığı vardır.”[1] Onun için yüce dinimiz İslam, kimseye muhtaç olmamak ve el açmamak için her müslümana çalışmayı, üretmeyi, kazanmayı, hem kendi rızkını ve maişetini temin etmeyi hem de malının fazlalığından başkalarına yardım etmeyi; akrabaya ve komşuya vermeyi tavsiye ediyor.

Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de çalışmaktan elleri nasırlaşmış olan Sa’d b. Muaz hazretlerinin ellerini öperek

هذه يد يحبها الله ورسوله

“İşte bu eller Allah’ın sevdiği eller” sözleriyle çalışmanın ve üretmenin önemini vurgulamıştır.[2] Yüce Allah şöyle buyuruyor:

هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ ذَلُولا فَامْشُوا فِي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِن رِّزْقِهِ وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

“Yeryüzünü sizin için yaşamaya elverişli hale getiren ve hizmetinize amade kılan O (Allah’tır). Öyleyse yeryüzünün dağlarında, ovalarında gezin ve rızkından yararlanın ama unutmayın ki sonunda dönüş Allah’adır.”[3] Buna göre Müslüman, Yüce Allah’ın sevgisini ve rızasını kazanmak amacıyla canla başla çalışan, her işini meşru yollarla yapmaya ve en kaliteli ürünler üretmeye önem veren kişi demektir. Nitekim Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v)

المؤمن القوي خير وأحب إلى الله من المؤمن الضعيف،

الْيَدُ الْعُلْيَا خَيْرٌ مِنَ الْيَدِ السُّفْلَى

**YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN**

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.