Kahraman TV

Milletvekili Aycan, Üniversiteye Giriş Sınav Sistemini Meclis Gündemine Taşıdı

KAHRAMANMARAŞ

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Türkiye’de üniversiteye giriş sınav sistemi ile ilgili yaşanan sorunları belirlemek, alınması gereken önlemlere karar vermek için Meclis Araştırması açılması için teklif verdi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan Türkiye’de üniversiteye giriş sınav sistemi ile ilgili yaşanan sorunları belirlemek, alınması gereken önlemlere karar vermek için Meclis Araştırması açılması için teklif verdi.

MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ:

"Türkiye’de eğitim sistemi ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim şekilde ayrılmaktadır. Eğitim sisteminde bir üst eğitime geçişler genellikle sınavlarla sağlanmaktadır.

Yükseköğretime geçiş sınavları Türkiye’de yıllardır uygulanmaktadır. Zaman zaman sınavın şeklinde değişiklikler olmuştur. Uzun süredir Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından sınav ve yerleştirme yapılmaktadır.

"ALİLELER CİDDİ HARCAMALAR YAPMAKTA"

Sınav ortaöğretimde müfredatta olan konulardan olmakta, bilgi düzeyini ve yükseköğrenim görme yeteneğini ölçmeye yönelik olduğu belirtilmektedir.

Fakat sorular müfredata uygun olsa da karşılaşılan sorular öğrencilere farklı gelmektedir. Türkiye genelinde, üniversiteye girişte sınav başarısı düşüktür. Sınav bir sıralama sınavıdır. Fakat yine de yapılan soru ortalaması çok düşüktür.

Sınava girecek gençler sınava hazırlanırken genellikle özel ders, özel kurs, dershane desteği almaktadırlar. Bu çok ciddi rakamlarda harcamalara, aileler için ekonomik sorunlara neden olmaktadır. Sınava hazırlanma sürecinde ortalama yıllık 15 bin Türk lirası gibi bir harcama yapıldığı belirtilmektedir. Bu da fırsat eşitsizliğine neden olmaktadır.

"SINAVIN YILDA BİRLEZ OLMASI TARTIŞMA YARATMAKTADIR"

Sınav, gençlerin geleceği açısından çok önemli olduğundan genç ve aileler açısından büyük bir strese neden olmaktadır. Sınavın yılda bir kez olması da tartışma yaratmaktadır. Tek sınavın iyi bir ölçme ve değerlendirme yöntemi olup olmadığı tartışılmaktadır. Bu zamana kadar sınav modelleri sürekli tartışma konusu olmuştur.

Ayrıca sınavsız yükseköğretime geçiş de tartışılan bir modeldir. Bazı ülkelerde merkezi tek sınav uygulaması yoktur. Bu durumun Türkiye’de uygulanmasını isteyenler de vardır.

Üniversiteye giriş yöntemi, uygulanacak sınavın içeriği, şekli, uygulanması konusunun incelenmesi, sorunların saptanması ve olması gereken şekli konusunda Anayasanın 98, içtüzüğün 104 ve 105 maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır." ifadelerine yer verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.