Kahraman TV

Merve Taşdemir Yazdı: "Mevlana'yı Anlamak"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe yazarı Merve Taşdemir, "Mevlana'yı Anlamak" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Mevlana'nın asıl adı Muhammed Celaleddin'dir. Mevlana ve Rumi de, kendisine sonradan verilen isimlerden. “Efendimiz” anlamına gelen Mevlana ismi Konya'da ders okutmaya basladığı tarihlerde konulmuş. Bu ismi ilk Sems-i Tebrizi ve o dönemde Mevlana'yı sevenler kullanmış, sonrasında adı yerine kullanılan br sembole dönüşmüş. Rumi ise Anadolu demek. Geçmişte Konya Diyar-i Rumi yani Anadolu ülkesinin vilayeti olarak anılıyordu. Ömrünün büyük bir kısmını burada geçiren türbesi hala burada olan Mevlana’nın Rumi olarak çağırılması da buradan gelmekte. 

Şeb-i Arusyazımda O’nun ne kadar büyük bir alim, din adamı ve filozof olduğundan bahsetmiştim. Ölümün ardından 745 yıl sonra bile farklı din, dil, ırk ve coğrafyadan milyonlarca insanı bir araya getirebilmesinin nedeni Allah sevgisini, hoşgörüyü, hiçliği ve İslamiyeti herkesin anlayabileceği şekilde şiir ve hikayelerle anlatmış olması. 

Her Müslüman tasavvuf ile ilgilenmek zorunda değildir ama her tasavvuf ehli İslam’a göre yaşar. Mevlana da tüm hayatını İslam’a ve Kur’an a göre yaşamış ve eserlerini bu çerçevede yazmıştır. Mevlevilik’i ayrı bir din gibi düşünmek tamamen yanlıştır. 

ESERLERİ

MESNEVİ

Mesnevi klasik Doğu edebiyatında bir şiir tarzıdır. Uzun hikayeler ve konular şiir yolunda anlatılmak istendiğinde kolaylık sağlasın diye Mesnevi türü tercih edilirdi. Mesneviler arasında da en bilineni hiç kuşkusuz Mevana’nın Mesnevi’sidir. Kur’an daki ayetleri hikaye yoluyla anlattığı söylenir ve Kur’an’ı Kerim’i anlamaya davet eder. 

Benim Mesnevi ile ilk tanışmam 16 yaşımda oldu. 

DEVAMI İÇİN ÇİFT TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.