Kahraman TV

Merve Taşdemir Yazdı: "Çocuklarda Konsantrasyon Bozukluğu"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe yazarı Merve Taşdemir, "Çocuklarda Konsantrasyon Bozukluğu" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Çocuklarda konsantrasyon bozukluğu 

Çocuğunuz çok dalgın, sanki aklı hep başka bir yerde gibiyse; sizi hiç dinlemiyor, bir şeyi birkaç kere tekrarlamak zorunda kalıyorsanız; sürekli oyuncaklarını ve okul eşyalarını kaybediyorsa, belki de sorunu konsantrasyon eksikliğidir.

Konsantrasyon nedir? 

Konsantrasyon dikkatin yoğunlaştırılması olarak tanımlanıyor. Dikkat ise ilginin belli bir uyaran üzerine toplanması. Dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu ise dikkatin uyaran üzerine toplanamadığı anlamına geliyor. Dikkat ve konsantrasyon problemi yaşayan çocuklar dikkatlerini ayrıntılara vermekte zorlanırlar ve dış uyaranlar karşısında dikkatleri çok kolay dağılır. Örnek vermek gerekirse: "Evde ödevini yapmaya başladığı sırada çalan kapı veya telefon sesi çocuğun dikkatini dağıtarak ödev başından kalkmasına neden olur. Ödevleri, defterleri ve yaptıkları çalışmalar hatalarla ve eksiklerle doludur ve dikkat aralıkları çok kısa olduğundan ders sırasında öğretmenlerine ve anlatılanlara konsantre olamazlar. Dersi takip etmekte sıkıntı yaşarlar, neyin öğrenilmesi gerektiğini de bulmakta zorlanırlar. Bu da bir süre sonra dağılmalarına ve dersi takip edemez hale gelmelerine neden olur. Öğrenme kalitelerinin düşmesiyle sınavda düşük not alırlar." Kısacası, konsantrasyon eksikliği kaçınılmaz olarak akademik başarısızlığı beraberinde getiriyor.

Bu çocukların sıkıntıları sadece okul ve akademik alanlarla sınırlı değil. Dikkat aralıkları kısa olduğu için oyunları sürdürmekte de sıkıntı yaşıyorlar. Akranlarıyla oyunu sürdürmekte zorlanan bu çocuklar, birkaç dakikadan fazla yerlerinde oturamıyorlar. Normal dikkat süresinin 7 ila 9 dakika olduğu düşünülürse, bu çocuklar bu kadar bir süre bile dikkatlerini yoğunlaştıramıyorlar.

Konsantrasyon Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

DEVAMI İÇİN ÇİFT TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.