Kahraman TV

Kahramanmaraş Tarhanasına Avrupa Birliği Tarafından Coğrafi İşaret Tescili!

KAHRAMANMARAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı ve paydaş kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Maraş tarhanası, Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili aldı.

AB’nin tescillediği Türkiye’nin 16’ncı, Kahramanmaraş’ın ise ikinci coğrafi işaret tescili alan ürünü Maraş tarhanası, yüksek besin değeri ile tanınıyor. 23 Şubat 2012 tarihinde Türkiye’de coğrafi işaret olarak tescil edilen Maraş tarhanası bileşenleri, yapım ve farklı tüketim şekilleri bakımından özgün bir ürün olarak biliniyor. Yapımında ana bileşen olarak yoğurt ve buğday yarması (dövme) kullanılıyor. Yoğurdun pişirilmemesi ve baharat olarak içine yalnızca kekik ve çörek otu atılması, Maraş tarhanasını diğer tarhana türlerinden farklı kılıyor. Ayrıca yöredeki sazlık çubuklarla dokunmuş ‘çiğ’ adı verilen sergilere serilerek kurutulması da ayrı bir özellik katıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Maraş tarhanasının AB tarafından coğrafi işaret almasından büyük sevinç duyduklarını belirtti. Böylece Kahramanmaraş’ın AB’den 2. ürününe coğrafi işaret aldıklarına dikkati çeken Yumaklı, “Coğrafi işaretler Kahramanmaraş'ın topraklarına bereket katacaktır. Üreticilerimiz hem ürünlerini korurken hem de daha fazla kazanç elde edeceklerdir. Özellikle asrın felaketin yaşayan Kahramanmaraş’ımızın Maraş tarhanasına tescil alması bu güzel kentimize moral olacak ve kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.