Kahraman TV

Kahramanmaraş Ekonomisinin Yeni Lokomotifi: Balıkçılık

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ın her ne kadar denize kıyısı olmasa da beton havuzlarda, baraj göllerinde kurulan tesislerde ürettikleri balıklarla sektörde önemli bir yere sahip ve yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor.

Ceyhan Nehri üzerinde kurulu bulunan Kandil Barajı’nda ilk kez ağ kafeslerde alabalık yetiştiriciliği tesisi kurulması için ÇED süreci başlatıldı. 55 ülkeye yılda ortalama 20 milyon dolarlık balık ihracatı yapan Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz yılda ilk kez balık festivali düzenlendi.

YILLIK 1450 TON ALABALIK YETİŞTİRİLECEK

2 ayrı firma tarafından kurulacak tesisiler, Sosyallı Mahallesi civarında yer alacak ve toplam 1450 ton alabalık yetiştirilecek. Dünyada ve ülkemizde tarımsal kaynakların giderek azalması, pek çok alanda olduğu gibi alabalık yetiştiriciliğinde de kaynakları uygun şekilde kullanmayı zorunlu kılıyor. Proje kapsamında, yetiştiriciliği en yaygın alabalık cinsi olan Kuzey Amerika kökenli Gökkuşağı alabalığı yetiştirilecek. Kültür koşullarına uygun niteliklerinden dolayı hızlı bir artış göstermiş ve günümüzde bir endüstri haline gelen Gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinin Ekinözü’ndeki ilk adımı atıldı. Ceyhan Nehri üzerinde kurulu bulunan Kandil Barajı, 2 ayrı tesisle birlikte, hem bölgenin ihtiyacı olan alabalık üretilecek hem de diğer bölgelere pazarlama yapılacak.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BALIK İŞLEME TESİSİ KAHRAMANMARAŞ'TA

Kahramanmaraş'ın her ne kadar denize kıyısı olmasa da beton havuzlarda, baraj göllerinde kurulan tesislerde ürettikleri balıklarla sektörde önemli bir yere sahip ve yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor. Bu özelliği nedeniyle bir holding tarafından şehre balık işleme ve paketleme tesisi kuruldu. Tesis, yıllık 18 bin ton balık işleme kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük balık işleme tesisi. Bu tesis aracılığıyla Kahramanmaraş'tan her yıl ortalama 20 milyon dolarlık alabalık ihracatı yapılıyor. Balıklar ABD, Rusya, Irak ve Dubai başta olmak üzere 55 ülkeye ihraç ediliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.