Kahraman TV

İnsan Geleceğe Katkı Yapacak Tek Varlıktır, İlle de Liyakat!

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Ayşe Palabıyık Keten, "İnsan geleceğe katkı yapacak tek varlıktır, İlle de Liyakat!" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

İnsan türü üç boyutlu zamanda ve üç boyutlu uzamda yaşar. Zaman ve uzam algısı bir bütündür, bir gerçekliğin iki yüzüdür. Zaman boyutunda insanın bir şimdisi, bir geçmişi ve bir geleceği vardır. İnsan aynı zamanda uzamdadır. 

O somut varlığıyla buradayken bilinciyle başka yerde olabilir. İnsan zamanda ve uzamdadır, o hem zamandır hem uzamdır: bilinçli her varlık uzam-zaman derinliğinde etkindir.

Bilinç ve farkındalık insanı insan yapan tek gerçektir

Yetkin bilinç zamana ve uzama tam olarak yerleşmiştir. İnsan bu ikili üç boyutlulukta kendini ve dünyayı anlar tanır ve yorumlar. Bu yüzden yetkin insan basit bir gözlemciden daha çok bir şeydir: kurucudur hatta yapıcıdır.

Coğrafya kader midir yoksa bizim insanımız daha çok geçmişe eğilimli midir? Bu eğilim yetersiz bilinçte artar ve duygusallıkla sarılır: bu yüzden yetersiz bilinç doğrudan çok yanlışa yatkındır. İnsan o durumda kolayca anılara bağlanır. Anılar bilincin en değişken en yanıltıcı ögeleridir, işleri güçleri bizi aldatmaktır. 

Sağlıklı bilinç geçmişe takılıp kalmaz: o her zaman her yerde gereklinin izini sürer, özel olarak...

***YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN***

Yorumlar (1)

Ferhat 3 Yıl Önce

Harika tespit

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.