Kahraman TV

Hayırlı Olsun, Maraş'ın Suyu Gaziantep'e Ulaştı

KAHRAMANMARAŞ

Türkiye'nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımı olan ve Kahramanmaraş'tan doğan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e ulaştıracak Düzbağ Projesi tamamlanarak şehre su verilmeye başlandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gaziantep'in içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak olan Türkiye'nin içme suyu alanında Melen'den sonra en büyük yatırımı Düzbağ İçme Suyu Projesi'nin suyu, şehir merkezine verilmeye başlandı.

Açıklamada görüşleri yer alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Helete (Düzbağ) Mahallesi'nden doğan Göksu Çayı'nın suyunu, Gaziantep'e akıtabilmek için 135 kilometre mesafeden 2,6 metre çapında borulardan oluşan isale hattı ve isale hattının şehre doğal eğimle su temini sağlayabilmesi için 3 bin 600 metre uzunluğunda 5,6 metre çapında tünel açtık. Bu bağlamda Gaziantep'in can suyu olacak Düzbağ'ın suyunu 2 Ağustos Cuma günü kente verdik. 100 bin tonluk içme suyu depomuza gelen suyla şehrin geneline günlük 129 bin 600 metreküp içme suyu temin ettik."

Gaziantep'in, 2023 yılı için öngörülen nüfusa şimdiden ulaştığını belirten Sönmezler, Göksu havzasından regülatör sistemiyle 599 bin 539 aboneyi kaliteli ve uygun maliyetli suyla buluşturduklarını kaydetti.

"Suyumuz sert ve kireç oranı yüksek"

Mevcut sistemin tamamen terfiye dayalı, yüksek enerji maliyeti olan, arıza durumunda şehrin susuz kalmasına yol açabilecek bir yapısı olduğunu aktaran Sönmezler, şöyle devam etti:

"Bu sorunları ortadan kaldırabilmek için Düzbağ en önemli çözümdü. Düzbağ'daki barajın yapımı uzun yıllar alabileceği için süreci hızlandırmak, kente suyu daha hızlı verebilmek için regülatöre dönüştürdük. Şu anda şebeke suyumuz sert ve kireç oranı yüksek. Bu suyun gelmesiyle Gaziantep'in suyunun kalitesi ve miktarı da arttı."

Sönmezler, 2050 yılına kadar Gaziantep'in içme suyuyla ilgili sorunu olmayacağını ifade ederek, "Dünyada artık su sürdürülebilir kentleşmede daha ön plana çıktı. Sağlıklı suya erişim şimdi çok daha önemli. Gaziantep, su fakiri bir şehir olduğu için gelecek projeksiyonlarında suyla ilgili problem yaşamamak için bu proje son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (21)

Orhan 5 Yıl Önce

Maraşada üçün birini verirler artık maraşta hak ediyor zaten koyunlar

Nur 5 Yıl Önce

Bu gidişle akparti Maraşı

turgut sucu 5 Yıl Önce

tama binlerce maraşlı antebin ekmeğini yiyor. hepiniz antebe geldiniz. bırakında bir tas suyunuzu içelim.ibneler.

Abdullah 5 Yıl Önce

Sanki bu suya Maraş'ın ihtiyacı yoktu...bizim maraşta bu yöneticiler olduğu sürece daha bir hizmet gelmez ...elimizde olanlar da birbir gider

Mehmet 5 Yıl Önce

Antep fıstığı Kahramanmaraş ın mahsulü olduğu için aynı şekilde suda bile zarar ettik

TİLKİ 5 Yıl Önce

Ne de olsa maraş vasıfsız. Bütün yatırımları çevre illere yapın. Maraş da kandırılmış şehir olarak yaşamaya devam etsin. Koskoca şehrin kavşağı bile rezil. Bu kadar mı sahipsiz bu şehir.

Evri 46 5 Yıl Önce

Evrinin gölünü kuruttular sıra duzbag da

Mehmet Güler 5 Yıl Önce

Helal olsun. Gaziantep büyükşehir belediye başkanına. Çağlayancerit belediyesi bir küçükcerit in suyunu çağlayancerit e getiremedi.

Seher 5 Yıl Önce

Kocaman bir bakanımız varya asker eğitim maraşa geldi yardım severiz bizde olmadada olur komşumuzda olsun havamız kirlilik te dünya birincisi iken suyumuzda komşunun olsun

Sema 5 Yıl Önce

Verin antepe suyu bizimde sürekli suyumuzu kesin. Biz maraşlılar perişan olmaya alışığız zaten.

Xxxx 5 Yıl Önce

Maraşta şebeke suyu şu anda oldukça sert ve kireç oranı yüksek. Ben boğaziçi mah. Oturuyorum. 5 yıl önce haydarbey mah. İken su karaçaydan geliyordu ve çok iyi idi. Şu an kaynak suyu alıyoruz marketten. Neden acaba su kalitesi bozuldu. Sorumlu yöneticilere sormak isterim. İnşAllah cevap verirsiniz.

Heleteli 5 Yıl Önce

Helete bu baraja karsi cikti ama ne yazikki basaramadi goksu heletenin can damariydi ve o da gitii yazin koyumuze 3 metrekupluk bi su brakacaklar imis bu heltedeki genlerin serinlemesi ve eglencesin bile yetmez baraj yapilmadan once 9 metrekupluk bi su akiyodu yani 6 metre kupu antebe verdik kisin ise 1 metre kup bile kalmicak belki

Xyz 5 Yıl Önce

Esasen kahramanmaraş REFERANDUMa gidip GAZİANTEP 'in İlçesi olursa biz KAHRAMANMARAŞlılar daha iyi hizmet alırız. Adamlar suyu bizden alıyorlar, bizden ucuz su içiyorlar.

Haci okkes 5 Yıl Önce

Gaziantepli yoneticileri ve siyasetcileri tebrik etmek gerek kahramanmarasin siyasetcileri kisir fikirlerle hayatlarina devam ediyorlar onlarada diyecek bir sey yok kapasiteleri bu kadar

Erdal 5 Yıl Önce

%75 indirim gelsin söz vermistiniz.

Murat 5 Yıl Önce

Aynen kardeşim Yedi Kuyular Kayak Merkezini saldığınız yetmez gibi suyun da tamamını salın, salın ki İstanbul gibi hazır doğal kaynak suyu tüketmeye başlayalım.

Kahraman 5 Yıl Önce

Lânet olsun hepinize de maraşta yaşıyorum bir haftadır suyum akmıyor...

Kahraman 5 Yıl Önce

Lânet olsun hepinize de maraşta yaşıyorum bir haftadır suyum akmıyor...

Maraşlı 5 Yıl Önce

İnsanlar bu kadar mı cahil olurlar at bakışı bakarlar.. Durumları ön yargılı değil araştırın ondan sonra değerlendirin beyler.. İnsafff

Muhtar 5 Yıl Önce

Erkoçun kulakları çınlasın. Sıra fırnız ve tekirin suyunda. Onları da alirlarsa şasmayın. Yeni belediye başkanlarımıza duyurulur.

Mustafa 5 Yıl Önce

Antepli zekidir ve çalışkandır.Bırakında bu güzel suyu içip ülkeye daha faydalı hizmetler sunsunlar.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.