Kahraman TV

Hayatınızdaki Kişi Zor mu Yoksa Narsist mi?

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Psikolog Dilara Baykuş, 'Hayatınızdaki Kişi Zor mu Yoksa Narsist mi?' başlıklı köşe yazısı kaleme aldı.

Merhaba sevgili okuyucularım;

Bu hafta sizlerle çok güzel bir konuyu ele alacağız Narsist ne demek Narsist insanlarla nasıl baş edeceğiz? 

Narsist insanlar hayatımızdaysa onları çıkartamıyorsak doğru davranış biçimi ne olmalı nasıl iletişime geçmeliyiz öncelikle Narsist nedir? hadi bakalım 

Başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan kendini beğenen ön plana çıkarmak isteyen hep takdir ve ilgi bekleyen kişiler narsistik kişilerdir. Narsist insanların en temel özelliklerinden biri Narsist insanlar bu dünyada sadece kendilerine aşık olurlar kendilerinden başka hiç kimseyi sevmezler ve değer vermezler çünkü narsist insanların en büyük problemi bu hayatta tek olmak harika olmak kimse ondan daha başarılı olamaz ondan daha güzel olamaz, yaptıkları işin en iyisini yapmak isterler onların dünyalarında ikinciliğe yer olmadığı gibi hep bencildirler. Ben’li cümleleri sık sık kullanırlar. Narsistik kişiler mutluluğa hep uzaktan bakarlar yaşadığı andan keyif alamadıklarından sürekli gelecek planları yaparlar bu planların hiçbir zaman sonu gelmez. Kendi çıkarları için başkalarını kullanır, empati yapamaz başkalarının duygularını ve gereksinimlerini anlamak istemez kendini büyük görürüler. 

Peki aslında olan nedir? Bunu bilinçli mi yapar yoksa o da kendi bilinçdışı gücünün esiri midir? 

Bu kişiler küçük yaşlarda ayrışma sağlayamamış , bu sebeple herkesi kendisinin bir parçası ve kendine hizmet etmesi gereken kişiler olarak görmektedir. Çocukluk döneminde gayet normal olan bu süreç anne-babanın tutumu ile sona ermesi gerekirken narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerde anne-babanın da çocuğunun bu tutumu destekleyici çocuğun gerçek dünyanın düş kırıklıkları ile sağlıklı bir şekilde yüzleşmesini engelleyici tavırları yatmaktadır. 

Öncelikle Narsistik insanları iyi tanımalıyız

 Narsist bireylerin kendilerine özgü aşağılık kompleksi vardır bunu kamufle etmek adına kendini yüce bir insan gibi gösterir Karşısındaki insanı yavaş yavaş tanır ve işler önce sevgisini kazanır bireye öyle bir duygu hissettirirki hayatında başka biri sizi o şekilde değer göstermeyecek , bir daha böyle sevilmeyecek gibi hissetmenizi sağlayacak otomatik olarak o sevgiyi o duyguyu kaybetmemek adına kendinizden birçok şeyi feda edersiniz karşı tarafı tatmin etmeye çalışırsınız ve onun isteklerini yerine getirmeye çalışırsınız peki sonrası... 

Belli bir noktadan sonra ben bu insana her şeyi yapıyorum ne yapsam yaranamıyorum sürekli beni eleştiriyor , hor görüyor , küçümsüyor sonu gelmeyen akıl karışıklığı başlar bir yerden sonra durum öyle bir hal alır ki birey kendini sorgularken bulur. Narsist insanlar problemi kendilerinde bulmadıkları için amaçları karşı tarafa kendilerini sorgulatmak ve değersiz hissettirmek ve kendi himayeleri altına almaktır. 

Narsist Olduğunu Nasıl Anlarsınız? 

Bireyin narsist olarak değerlendirilmesi için kriterlerin en az beşini taşıması gerekiyor.

1.Birey Gereğinden fazla ukalalık gösterirse

2.Sizi hiçbir zaman tam anlamıyla dinlemezler, nedense her anlattığınızı eksik dinlemişlerdir veya hatırlamıyorlardır.

3. Her zaman bencilce ve egoistçe yaklaşırlar ve kendileri ön planda olmak isterler. 

4. Kimseyi beğenmezler herkese bir kulp bulurlar 

5. Davranışsal olarak kimseyi umursamazlar kafalarına estiği gibi davranırlar utanma duyguları oldukça zayıftır. 

Narsist Kişiler Ne Hisseder? 

Aslında Narsist kişilerin duygularının altında yatan boş bir benliktir. Derinlerinde kötü yaşadığı olaylar ve öğretilmemiş duygusal ihmal yaşamış bir çocuk vardır. Bu davranışlar, çocuğun hayatta kendi başına ürettiği çözümlerdir. Kendilerini bu şekilde algılayamadıkları zaman yaşadıkları hayal kırıkları ile baş edemez ve umutsuzluğa ve çaresizliğe kapılırlar.

Peki Narsist Kişilere Nasıl Davranmalıyız? 

Onları kesinlikle eleştirmeyin, onlara kendinizle alakalı güzel yaşadığınız olumlu şeylerden bahsetmeyin çünkü bu onları tahrik eder kendini beğenmiş tavırlarının altında kendine olan güvensizlikleri ve aşağılık duygusu yatar. 

Tartışmaya girip haklı çıkarsanız yüksek ihtimalle size öfkelenir , kinlenir bu yüzden tartışmaya girmeyin sessiz kalmak daha iyi olacaktır. 

Verdiği sözlere itimat etmeyin davranışlarını ödüllendirin.

SEVEN KİŞİ ALÇAKGÖNÜLLÜ OLUR. 

SEVEN KİŞİ NARSİSİZMİNİ ADETA REHİN VERMİŞTİR.

-Sigmund Freud

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.