Kahraman TV

Gökben Nur Kireçci Yazdı: "Empat Doğulmaz"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Gökben Nur Kireçci, "Empat Doğulmaz" adlı bir yazı kaleme aldı.

Bir önceki yazımda, empati bir yetenek mi? Yoksa… Deyip, empatinin ne olup ne olamayacağından bahsedip, aşırı empatik davranışlar sergileyenlerde empat kişilik oluşabileceğini ve bunun hiç de hoş bir durum olmadığını yazmıştım.

Empatiyi bir yetenek olarak kabul eden kişiler, bir süre sonra zihnen, ruhen ve bedenen onaylandıklarını, kabul gördüklerini ve daha çok sevildiklerini düşüneceklerdir. Bu onaylanma hazzı dolayısıyla, sürekli empatik düşünce tarzında kaldıkları için de, aslında sadece ’’ kendi duygu’’ durumlarına ve yine sadece ‘’kendi algı’’ düzeylerine göre bir tutum sergilediklerini düşünmeden, karşılarındaki kişiyi tamamen anladıklarını varsayarak, onların istedikleri tavır sanki buymuş gibi belki biraz da yapmacık bir hal içine gireceklerdir.

Bir cenaze töreninde bulunduğunuzu düşünün. Cenaze gelenekleri, kültürlere ve dini gruplara göre değişir. Cenazeler için ortak olan seküler motivasyonlar arasındaki tek benzerlik, merhumun yasını tutmaktır. Oysa bizler bulunduğumuz topluluğun içindeki örf ve adetlere göre davranır, onlara göre şekilden şekle girip, onların davranışı gibi yas tutarız. Doğu kültüründe ağıt yakmak vardır mesela, sineye vurarak ağıt söylerler. Öyle bir ortamdaysanız, bir süre sonra sizler de onlar gibi ağıt yakmaya başlarsınız. Hâlbuki öz benliğinizde böyle bir şey yoktu. Sadece gördünüz, öğrendiniz ve uyguladınız. Ve sonra da’’ onun acısında yanındaydım, onu anladım’’ ya da ‘’onun acısını paylaştım’’ deyip bir de teselli ettiğimizi düşünürüz ya, e nerede hani empati?

**YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN**

Yorumlar (8)

Umut ozan 2 Yıl Önce

ÖZGÜR 2 Yıl Önce

Ne güzel de anlatmışsınız tebrikler, hayatta başarılar....

Gül 2 Yıl Önce

Kemal koçak 2 Yıl Önce

Merhabalar Gökben hanım Yazılarınızı her hafta okuyordum. Anlatımlarınızda basit bir dil kullanmanız çok hoşuma gidiyordu. Bir süredir yazmadınız, bugün yazdığınızı görünce o sevinçle okudum. Teşekkürler katkılarınız için. Yine farklı bir bakış açısıyla, çok güzel bir farkındalık kazandırdınız. Lütfen, yazmaya devam edin.

Hüseyin 2 Yıl Önce

Çok güzel bi yazı dizisi olmuş yine, merakla bekliyoruz yeni yazılarınızı

Nilüfer.. 2 Yıl Önce

Merhabalar Gökben Hanım,bizi yazılarınızdan bu kadar mahrum bırakmayın lütfen .Hayata dair motiveniz bize her an güç veriyor .Devamını bekliyoruz.Sevgiler.....

Minhak 2 Yıl Önce

Rukiye 2 Yıl Önce

O kadar haklısınız ki el alem ne der, ne düşünür, üzülür mü? Oysa ki bu soruları kendimize sormak aklımıza gelmiyor.kendi benliğimi bulmayı talep ediyorum

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.