Kahraman TV

Gökben Güngör Yazdı: "İlişkilerde ‘Tanrı’cılık Oynamanın Anlamı Yok!"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Gökben Güngör, "İlişkilerde ‘Tanrı’cılık Oynamanın Anlamı Yok!" adlı bir yazı kaleme aldı.

SAĞLIKLI BİR İLİŞKİ NASIL OLMALI?

Sağlıklı bir ilişkide her şeyden önce olmazsa olmaz durum dengede kalabilmektir.

İlişkiler ilk etapta dengeli olarak başlar. Fakat ilerleyen zamanlarda bu denge, her iki tarafın da lehine veya aleyhine olabilecek şekilde şaşmalar gösterir.

Bu denge şaşmaları daha da ilerleyen zamanlarda içinden çıkılması güç bir hale dönüşür.

Yaradılışta almadan veren tek unsur vardır. ‘Yaradan’.

Aslında yaradılışa aykırı olan almadan vermek, egosu olan, kontrol edemediği ve nereden beslendiğini bilmediği duygularını ayırt edemeyen insan için mantık çerçevesinde de zorlayıcı bir durumdur.

Almadan vermek diye bir şey aslında yoktur.

Her verilen durumdan sonra insan karşılığını bekler. Bilinçaltında asıl yatan durum budur ve hissedilen duyguların yan anlamları da vardır. Dolayısıyla insanlar kendi duygu ve düşüncelerinin bir de alt anlamları ve yan anlamlarıyla hareket ederler.

‘Ben seni sevdim hadi sen de beni sev’ veya ‘ben sana bir elma verdim sen de bana bir portakal ver’ gibi hissedilen duygunun karşılığı, herhangi bir nesnenin karşılığı, meta olarak değeri kısaca bilincin karşısında duran her şey olabilir beklentileri içerisinde. Bu sadece kişinin kendi belirlediği karşılık ölçütüdür. Ve bu ölçütleri tamamen kendi inisiyatifinde belirler.

KARŞISINDAKİNİN DUYGU VE DÜŞÜNCELERİ YOKTUR ARTIK.

Paranın icat edilmediği zamanlarda takas usulü vardı. 3 yumurtaya 1 tas buğday mesela. Herkes kendisine lazım olan şeyi istiyordu verdiğinin karşılığı olarak. Beklentisiz vermek diye bir şey yoktur. Böyle olduğunu düşünenler varsa hangi durumda neyi, ne kadar verdiklerini ve neyi, ne kadar alamadıklarını fark edip, alamadıkları için hangi tavra büründüklerini kontrol etmelerini öneririm. Eğer verdikleri ve alamadıkları tüm durumlar için karşılarındaki kişi hala aynı noktada ise, kendi duygularında da herhangi bir değişiklik yoksa değersizlik, aşağılanma, kullanılma… gibi duyguları beraberinde getirmediyse o zaman ‘beklentisiz veriyorlar’ denilebilinir. Bu durum karakter analizinde ‘melek karakteri’ olarak bilinir. Dünyada skalaya bakıldığında çok çok nadir görünen bir karakter biçimidir. Onun için bunun altında da yine bilinçaltında kopyaladığı ’ kesinlikle olması gereken durum budur’ tarzında düşünceler barındırdığını söyleyebiliriz.

DENGE ŞAŞTIĞINDA N’OLUR?

**YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN**

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.