Kahraman TV

Empati Nedir?

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe Yazarı Hatice Arslan 'Empati Nedir?' başlıklı köşe yazısı kaleme aldı.

EMPATİ NEDİR?

‘’Empatheia’’ terimi Yunancada içini hissetmek anlamına gelmektedir ve diğerinin öznel deneyimini algılayabilme yeteneği için kullanılmıştır.

Empati Üstün Dökmen'e göre kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlaması ve duygusal içeriğin ve duyguların nedenini hissetmesidir.

Empatinin kökenine baktığımızda; 1 yaşına kadar bebekler diğerlerinin üzüntülerine tepki verirler ancak üzüntülerinin farkında olduklarını belli edemezler. 1 yaşından 2 yaşına kadar da üzüntüyü anlarlar ama başkalarının kendisinden farklı ihtiyaçları olduğunu kavrayamadıklarından uygun olmayan tepkiler verirler. 2 yaşından sonra çocuklar kendi duyguları ile başkalarının duygularının farklı olduğunu anlamaya başlarlar ve kendi gereksinimlerine göre olaylara tepki verirler.6 yaşından sonra ise çocuklar kendilerini karşısındakinin yerine koyabilirler. Mesela bebekler başka bir bebeğin düştüğünü gördüğünde sanki düşen kendisiymiş gibi ağlamaya başlar ve annesinin kucağına gidip acıyı dindirmek ister. Görüldüğü gibi empatinin ilk belirtileri bebeklik dönemine kadar dayanmaktadır.

Ancak biz yetişkinler günlük hayatımızda bu kadar kullandığımız empatiyi yeterince iletişimimize ve ilişkilerimize dahil edebiliyor muyuz?

***YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ***

Yorumlar (2)

Gdk 4 Yıl Önce

Faydali bilgiler de bu hafta ☺ Kaleminize sağlik

Ozi 4 Yıl Önce

Başarılı

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.