Kahraman TV

Cafer Nalçacı Yazdı: "Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?"

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe yazarı Cafer Nalçacı, "Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ev alma süreci gerçekten de çok meşakkatli ve bir o kadar da riskli bir süreçtir. Aslında ev alma aşamasını ikiye ayırmamız lazım. İnşaat aşamasında olan bir binadan daire almak, tamamen bitmiş bir binadan daire satın almak.

İnşaat aşamasında daire almak; Öncelikle inşaat aşamasında daire aldıysanız belirli riskleri de kabul etmiş oluyorsunuz. Tabi ki bu riskin karşılığında daha büyük getiriler elde edebiliyor bittiğinde çok daha pahalı alacağınız daireleri daha uygun fiyatlara alabiliyorsunuz.

Burada riskleri minimuma indirmek için öncelikle ev alacağınız inşaat firması ile ilgili ciddi bir araştırma yapmanız gerekmekte.

Daha önce yaptığı inşaatlar var mı?

Yaptığı yerler ile ilgili herhangi bir sıkıntı var mı?

Kaç yıldır sektörde ve kaç yıldır aynı isim ile devam ediyor?

Ofisi yerleşik bir düzeni ve vizyonu var mı?

Yapılacak projenin aşaması ne durumda? Ruhsatı çıktı mı? Arsa Sahibi Kim? Arsa sahibi ile sözleşmesinde ne gibi maddeler mevcut?

İyi bir çevre araştırması ve iyi bir gözlem bu aşamada çok önemlidir. Olumsuz duyumlar ya da daha önceki kötü yaşanmışlık duyumları sizleri tedirgin etmeli ve ev alırken bir kez daha düşünmenizi sağlamalıdır. Bir de piyasa şartlarının çok altındaki satışlar da aslında önemli bir veridir ve sıkıntı olduğunun göstergesidir.

Bitmiş daire almak; Tapusu hazır, oturulmaya hazır bir daire almak güzeldir ve bir çok riskten kurtulmuş olursunuz. Dezavantajları ise belirli miktarda bir parayı hemen vermek durumunda olmanız ve de olgunlaşmış bir fiyat ile karsız almanızdır.

Burada dikkat etmeniz gerekenler ise; Binanın yapı kullanma izin belgesi var mı? Proje dışı bir uygulama yapılmış mı? Dairenin yeri gerçekten de kat irtifakı tapusunda da sizin yeriniz mi? Bağımsız bölümünüzün gerçekteki alanı sizin aldığınız alan ile uyumlu mu yoksa Sığınak, Müştemilat gibi yerlerden dairenize eklenti yaparak büyütülmüş mü? Binanın deprem ile ilgili bir yıkım kararı vs. gibi durumu var mı? Ruhsat iptali, yapı denetim feshi gibi durumlar söz konusu mu?

Bu gibi soruların cevaplanması binlerce lira verdiğiniz evinizin gerçekten de sağlıklı olup olmadığına dair size bulgular verecektir. Almayı planladığınız ev hakkında bilgiler verecektir.

DEVAMI İÇİN ÇİFT TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.