Kahraman TV

Benan İyem Yazdı: Korkma! Cehaletin En Büyük Korkusu Kadındır

KAHRAMANMARAŞ

Kahraman TV Köşe yazarı Benan İyem, "Korkma! Cehaletin En Büyük Korkusu Kadındır" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Maddi özgürlüğü için dişini tırnağına takarak çalışan güçlü kadınlar,

Geleceğini inşa etmek üzere kitaplara boğulan sevgili kız öğrenciler,

İnsanlığı yetiştiren saygıdeğer kadın öğretmenler,

Toplum sağlığı için gece gündüz demeden zor şartlarda çalışan kadın sağlık çalışanları,

Taşradaki toprağa hayat veren biricik teyzelerimiz,

Hayatın bin bir mücadelesiyle savaşan güçlü, emekçi kadınlarımız,

Tüm bu bireyleri yetiştiren, hayatlarını çocuklarına, ailelerine adamış değerli anneler ve daha sayamadığım nicesi…

8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun. Belki bugün çevrenizdekiler sizleri çiçekler, çikolatalar ve hediyelerle şımartmaya çalışmış, sizlere güzel bir restoranda lezzetli bir yemek yemeyi teklif etmişlerdir. Ancak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yalnızca bundan ibaret değil.

Yüce Önder Atatürk’ün de dediği gibi: ‘’ Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.’’

Siz ki Kurtuluş Savaşı’nda direnen Nene Hatun’un, Kara Fatma’nın, Halide Edip Adıvar’ın, Şerife Bacı’nın, ilk kadın pilotlarımızdan Bedriye Tahir Gökmen’in, Sabiha Gökçen’in, Leman Bozkurt Altınçekiç’in, ilk kadın doktorumuz Safiye Ali‘nin, ilk kadın avukatımız Süreyya Ağaoğlu’nun torunlarısınız.

Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir?

Bilinenin aksine 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü; Sevgililer Günü, Anneler/Babalar Günü gibi içinde bulunduğumuz sistemi güçlendirmek adına büyük küçük demeden ticari firmaların kampanyalar yaparak para kazanmaya çalıştığı, insanları yalnızca bir gün için değerli hissettiren günlerden değildir. Tarihe bakıldığında çok daha derin bir anlamı var bugünün.

Dünya Kadınlar Günü, 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gün olarak ilan edilmiştir. 8 Mart’ın amacı insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasıdır. Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarını temsil eden bir simgedir.

Neden 8 Mart ?

‘’Dünya Kadınlar Günü’’ olarak 8 Mart’ın belirlenmesinin altında yatan tarihi gerekçeler konusunda ise bir birlik olmasa da Birleşmiş Milletler’in resmi sitesinde Rusya'da çarlığın yıkılmasına yol açan 1917 Şubat Devrimi'nin 8 Mart günü yapılan kadın yürüyüşü ve grevleri ile başlamış olması şeklinde yer almaktadır. Ancak genel kabule göre 8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında haklarını savunmak üzere grev yapan kadın işçilere polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından çıkan yangında kadın işçilerin kurulan barikatlar nedeniyle kaçamamaları sonucunda 120 kadın işçinin ölmesi olayıdır.

DEVAMI İÇİN ÇİFT TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.